Snellijmen of cyanoacrylaten harden zeer snel uit wanneer ze tussen oppervlakken worden aangedrukt. Door aanwezige oppervlaktevochtigheid op de te verlijmen materialen in combinatie met de druk start de uitharding.
In secondelijm zitten verschillende chemische stoffen. Zo ook de stof cyanoacrylaat. Dit stofje droogt op als het in contact komt met de lucht. Zolang de lijm dus in een dichte tube zit, is er geen contact met vocht uit de lucht en zal de lijm niet hard worden.
Je kunt secondelijm inzetten om verschillende materialen te lijmen. Zo lijm je glas, rubber, pvc, leer en nog veel meer materialen met secondelijm. Bij Werken met Merken vind je een ruim assortiment secondelijmen van verschillende topmerken.
Panikeer niet: secondelijm is niet giftig en kan zonder probleem enkele dagen op de huid blijven zitten. Uiteindelijk zal de lijm van zelf loskomen. Op de huid gemorste vloeistof of aan elkaar gekleefde vingers kan men voorzichtig losweken door langdurige onderdompeling in lauw water.
Lijm plakt doordat er bindmiddel in zit. Het bindmiddel is het belangrijkste bestanddeel van een lijm. Dit bindmiddel heet met een moeilijk woord: polymeren. Dat zijn lange chemische ketens die een soort 'bruggen' vormen tussen de delen die aan elkaar gelijmd worden.
De lijmstof blijft opgelost en daardoor plakt 't dus niet. Daarom plakt lijm niet aan de binnenkant van een tube vast. Maar je moet wel de dop er op doen want anders komt er lucht bij... dan verdampt het water en dan droogt de lijm uit.
Uitharden (curing) is een chemisch proces waarbij de lijm door-en-door uitkristalliseert. Hierbij bereikt het de eindeigenschappen en bouwt het eindsterkte op. Door dit proces veranderen ook de karakteristieken van de lijm, waardoor er letterlijk een 'strong bond' wordt gevormd.
Hoe sterk is secondelijm? Secondelijm geeft een ongelooflijk sterke hechting. Vanwege de unieke eigenschappen van cyanoacrylaatlijm is de gevormde hechting bijna onbreekbaar.
Cyanoacrylaat lijmen harden zeer snel uit in aanwezigheid van vocht (zoals luchtvochtigheid, vocht in de huid, zweet, huid talg, tranen). Houd hiermee rekening tijdens het gebruik, met name ten aanzien van kinderen en het contact met de huid en ogen.
Hier zijn een aantal tips hoe je secondelijm van je handen kunt verwijderen: Zeep en warm water. Laat de huid in warm water met zeep weken om de lijm los te krijgen. Hierna zou je het gemakkelijk eraf kunnen pellen.
Secondelijm is erg gevoelig voor warmte. Met een klein beetje warme lucht kun je er al voor zorgen dat de lijm sneller droogt. Zorg dat je de föhn beweegt zodat bepaalde plekken niet te warm worden. Een warme omgeving zorgt er ook voor dat de lijm sneller droogt.
Een secondelijm voor metaal is een industriële secondelijm die perfect is voor bijna alle huishoudelijke reparaties. De meeste van deze lijmen hechten goed op metaal, maar ook op stof, hout en kunststof. Voor een stevige verlijming van metaal is Loctite Super Glue-3 Gel Universal een betrouwbare en goede keuze.
Secondelijm: sterk en snel
En dat is niet zo gek, want deze universele lijm kun je voor verschillende materialen gebruiken. Denk aan veel soorten kunststof, metaal, rubber en zelfs porselein.
Het is bijna onmogelijk cyanoacrylaat in te slikken. De lijm hardt uit en hecht zich in de mond. Speeksel zal de lijm in een halve dag tot 2 dagen oplossen. Indien zich een brok vormt in de mond, positioneer de patiënt dan zodanig, dat de brok niet kan worden ingeslikt.
Glas kunt u gemakkelijk lijmen met een secondelijm, maar gebruik altijd een speciale secondelijm voor glas, zoals de Super Glue3 Glass lijm van Loctite. Glaslijmen zijn speciaal ontworpen om te hechten aan de eigenschappen van glas. Glaslijm zet bijvoorbeeld niet uit of krimpt niet en hecht op gladde oppervlakten.
Grote namen in de wereld van universele lijm zijn Bison, Pattex en Pritt. Andere kwalitatieve merken zijn Velpon en Collall.
Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.
Wrijf, met behulp van kwastje of doekje, een beetje schoonmaakazijn over de lijmresten. Laat dit vervolgens even inwerken. Na een paar minuten spoelt u de azijn weg met water, waarna u de lijmresten zou moeten kunnen verwijderen.
Druk het rubber stevig tegen elkaar
Nadat je een dun laagje secondelijm op één zijde van de te verlijmen materialen hebt aangebracht, druk je het rubber stevig tegen elkaar. Hierdoor ontstaat er binnen seconden een hechting die na circa 8 uur uitharden het beste resultaat levert.
Re: Nepnagels met secondenlijm? Uhh níet doen, er zitten giftige stoffen in secondenlijm. Waarom werkt dat spul anders zo snel en sterk? Nagellijm heeft wel een sterke werking maar door andere stoffen die niet door je nagel je huid indringen.
Aangeraden wordt het zeker minimaal 24 uur laten drogen voordat de verbinding weer wordt belast.
Stijfsel bevat veel vocht en daardoor is de droogtijd heel lang, maar daar kan de binder juist gebruik van maken. Een lange droogtijd geeft ook een lange werktijd en dat is bij lastige karweitjes heel prettig: haasten is niet nodig en er kan nog wat gecorrigeerd worden voor alles muurvast zit.
Gebruik. Breng de lijm aan één kant aan, op een schoon en stofvrij oppervlak. Druk de materialen goed tegen elkaar aan. Bij niet-absorberende materialen breng je de lijm aan beiden kanten aan en laat je deze gedurende vijf minuten drogen.
Bijna alle soorten lijm (behalve de één seconde-lijm) werken doordat het oplosmiddel verdampt. Dat oplosmiddel kan water zijn, maar vaak is dat ethylacetaat (de lucht van velpon). In het dichte potje kan het oplosmiddel niet verdampen, dus gebeurt er niets, net als bij verf.