Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak zie zichzelf reinigt door maar één handeling uit te voeren. Bijvoorbeeld een kattenbak met zeefsysteem die de ontlastingen van het kattengrit kan scheiden.
Hoe maakt een zelfreinigende kattenbak schoon? Over het algemeen halen deze high-tech kattenbakken de uitwerpselen van de kat uit de bak door ze in een andere bak of zak te laten vallen, die vervolgens wordt bedekt met een filter of systeem om te voorkomen dat de geur ontsnapt.
De kattenbak is goed te reinigen met heet water en afwasmiddel. Zorg dat je de bak en onderdelen altijd weer goed afspoelt. Het gebruik van schoonmaakmiddelen wordt hierbij afgeraden omdat sommige middelen giftig voor je kat kunnen zijn. Let hier altijd goed op.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Spoel kattengrit ook niet door de wc. De riolering kan verstopt raken. Gebruikte vulling van papier kan niet bij het oud papier, omdat het vies is. Gooi vuil kattengrit nooit op de eigen composthoop of in de tuin: er kunnen ziekteverwekkers (bijvoorbeeld toxoplasmose) in zitten.
Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.
Het is uiteraard belangrijk deze problemen te voorkomen. Laat daarom het gebit regelmatig bij ons controleren en geef de kat gezond voedsel. Liever (grotere) brokken dan natvoer omdat dat laatste de kans op tandplak vergroot. Ook de tanden van de kat regelmatig poetsen is aan te raden.
Baking Soda en huisdieren. Dierenkooien zijn met baking soda goed schoon te maken. Een kunststof bak kun je vullen met 100 gram Baking Soda en warm water, daarna schoon schrobben.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Cat's Best GreenPower kattenbakvulling is gemaakt met natuurlijke actieve hygiëne korrels van organische vezels. Hierdoor kan je deze kattenbakvulling gewoon door het toilet spoelen, net zoals je met toiletpapier doet!
Kattenbakkorrels zijn namelijk samengeperste houtvezels en vallen uit elkaar bij contact met vocht. Daardoor neemt het wel 2,5 keer zo veel vocht op als zijn eigen volume. Ook klontert het mooi samen en kan je zeer makkelijk de vieze korrels eruit scheppen. Hierdoor blijft de kattenbak uitzonderlijk hygiënisch.
we voeren ongeveer 1,5 per week aan 3 katten. voor 1 kat dus 500 gr. per week. met 2 kilo zou je dus een maand doen voor 1 kat.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten. Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is.
Een kat wil zich veilig voelen wanneer hij naar de kattenbak gaat. Ze willen het gevoel hebben dat ze ieder moment kunnen ontsnappen. Een open kattenbak geeft je kat de mogelijkheid om zicht te hebben op mogelijke vijanden en vluchtroutes. Een gesloten kattenbak biedt echter maar één in- en uitgang.
De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger.
Zet de kattenbak buiten.
Zet hem naast het kattenluik (of de deur die je gebruikt om de kat buiten te zetten) zodat je kat niet ver naar buiten hoeft te lopen om het te gebruiken. Nogmaals, zorgen voor dat je de kat de nieuwe plek van de kattenbak laat zien om te voorkomen dat hij de vloer binnen gaan gebruiken.
voerbak en drinkbak minimaal twee meter uit elkaar zetten. En natuurlijk niet naast de kattenbak! Doe het water in een grote platte bak zodat de kat zijn snorharen niet stoot. Eventueel kun je een grote hondenbak neerzetten.