WEP staat voor Wired Equivalent Privacy, and WPA staat voor Wireless Protected Access. WPA2 is de tweede versie van de WPA-standaard. Het gebruik van enige versleuteling is altijd beter dan geen, maar WEP is de minst veilige van deze standaarden; gebruik deze niet als u het kunt vermijden.
Wi-Fi Protected Access (WPA) is een beveiligingsstandaard voor computerapparatuur met draadloze internetverbindingen. Deze werd ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance om betere gegevensencryptie en gebruikersverificatie te kunnen bieden dan Wired Equivalent Privacy (WEP), de oorspronkelijke standaard voor wifibeveiliging.
De beste wifi-beveiligingsoptie voor uw router is WPA2-AES. U ziet misschien WPA2-TKIP als optie, maar deze optie is minder veilig. WPA2-TKIP is echter de op een na veiligste, gevolgd door WPA en dan WEP. WPA3 wordt binnenkort de veiligste optie (als het eenmaal wijdverbreid wordt gebruikt).
WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig).WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken. WPA3, de nieuwste encryptietechniek (zeer veilig).
WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) is een versleuteld beveiligingsprotocol dat internetverkeer op draadloze netwerken beschermt. WPA2 is de tweede generatie van het beveiligingsprotocol Wi-Fi Protected Access waarin eerdere fouten zijn opgelost en dat krachtigere versleuteling biedt.
Je modem is standaard beveiligd met een sterk en ingewikkeld wachtwoord (WPA2/WPA3) en is te vinden op een sticker op het modem. Om veilig te blijven internetten, kun je dit wachtwoord het beste regelmatig wijzigen.
Selecteer In Wi-Fi-statusde optie Draadloze eigenschappen. Selecteer in Eigenschappen van draadloos netwerk het tabblad Beveiliging en schakel vervolgens het selectievakje Tekens weergeven in. Uw Wi-Fi netwerkwachtwoord wordt weergegeven in het vak Netwerkbeveiligingssleutel .
Stel WPA2 in op je Access Point of wireless router.
De meeste routers hebben een webpagina waarop je alle instellingen kunt bekijken en aanpassen. Raadpleeg de handleiding van je router of voor informatie over hoe je deze webpagina kunt bereiken. Meestal ga je hiervoor met je browser naar een bepaald adres.
Onder 'Geavanceerde instellingen', 'Draadloos', 'Beveiliging' vind je de benodigde instellingen. Zorg ervoor dat beide radio's (2.4 en 5 GHz) op WPA2 ingesteld zijn i.p.v. WPA/WPA2. Ontvang een update bij nieuwe reacties in dit topic.
PSK is bedoeld voor netwerken thuis of op kleine kantoren, waar alle gebruikers hetzelfde wachtwoord hebben. WPA-PSK wordt ook wel WPA-Personal genoemd. Met WPA-PSK kan het draadloze Brother-apparaat worden gekoppeld aan toegangspunten met TKIP of AES als codering.
WPA staat voor Wifi Protected Access. Oftewel: dankzij WPA op je router kun jij veilig gebruikmaken van je wifi-verbinding. Door de jaren heen zijn er verschillende vormen van deze beveiliging ontwikkeld: WEP, WPA 2, WPA 3... WPA 3 is op dit moment de nieuwste variant van de beveiligingsstandaard.
Een SSID-code bestaat uit maximaal 32 karakters. Er is geen beperking voor het minimaal aantal karakters, dus een SSID kan lang of kort zijn. Meestal maken internetproviders standaard SSID's aan door de naam van hun bedrijf te combineren met willekeurige cijfers of letters.
Als je nooit een eigen wachtwoord hebt ingesteld, vind je het standaard wachtwoord op de sticker of het kaartje op of bij je modem. Je vindt het ook terug in de SmartWifi app en in SmartWifi web.
's Werelds beste beveiliging
Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ziggo Safe Online is daarom ontwikkeld door F-Secure: wereldwijd dé expert op dit gebied. Met een Safe Online pakket bescherm je gemakkelijk je persoonlijke gegevens, je apparaten én je kinderen tegen de belangrijkste online gevaren.
Waar vind ik de netwerksleutel van het wifi-netwerk? Aan de onderkant van de wifi-modem of router zit een sticker. Op deze sticker staat de naam (SSID, de technische naam van een draadloze verbinding) en het wachtwoord van de draadloze verbinding.
Kies altijd kanaal 1, 6 of 11 voor een goede wifi-verbinding. De overige kanalen overlappen elkaar. Hierdoor kunnen ze elkaar storen.
De makkelijkste manier om je wifiwachtwoord te achterhalen is door naar je router of modem te kijken. Daarop staat standaard het wachtwoord. Op de achterkant. Zoek naar dingen als Wifi-wachtwoord, WPA-wachtwoordzin, Draadloze veiligheidssleutel of Standaard wachtwoord.
Beheer van de router gaat altijd via de browser. Start de browser en typ in de adresbalk het IP-adres van de standaardgateway, bijvoorbeeld http://192.168.1.1. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Anders dan de apparaten in het thuisnetwerk, heeft een router niet één, maar twee IP-adressen.
Het wachtwoord wordt mogelijk aangeduid als Draadloze beveiligingssleutel/wachtwoord, Wi-Fi-wachtwoord, Netwerkwachtwoord of Netwerksleutel.
Een fysieke beveiligingssleutel is een vorm van tweetrapsauthenticatie. Nog even een korte beschrijving van hoe dat ook alweer werkt: tweetrapsauthenticatie betekent inloggen met een tweede stap naast een gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie.
Een beveiligingssleutel is een fysiek apparaat dat wordt gebruikt met een unieke pincode om u aan te melden bij uw werk- of schoolaccount.