Een verdieping of etage is een bouw- of woonlaag. herkomstHet woord verdieping zou zijn ontstaan bij de wijziging van de bouw van de koopmanshuizen. Om ruimte te winnen werd er een kamer beneden het grondniveau geplaatst en ontstond er letterlijk een 'verdieping'.
Volgens de meeste naslagwerken is een verdieping een bovengrondse bouwlaag in een gebouw. De benedenverdieping is 'de laagste verdieping van een gebouw'. Strikt genomen heeft een flat met tien verdiepingen dus naast de benedenverdieping nog negen andere verdiepingen.
De laag op de begane grond (parterre), dus nagenoeg gelijk aan het maaiveld, wordt meestal niet etage genoemd, het is evenwel een gelijkvloerse verdieping. De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts.
parterre = Ook: begane grond. De parterre is het gedeelte van een gebouw dat zich op de begane grond bevindt: de eerste volwaardige woonlaag. Het woord is ontleend aan het Franse parterre (benedenverdieping, eerder al: vlak terrein met ... Tussenverdieping = Een verdieping ligt boven de begane grond en onder de zolder.
De begane grond verdieping van een woning is de eerste bouwlaag, eerste verdieping is de tweede bouwlaag enz. Een kelder en een zolder zijn in deze definitie bij een woning vaak geen bouwlaag omdat daar meestal geen woonfunctie aan gekoppeld is. Een volgens de woonfunctie bewoonbaar souterrain is als bouwlaag te zien.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
De woonlaag op de begane grond of straatniveau is 0. De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt.
Behalve de begane grond zijn er vier types woonlagen, kelder, verdieping, vliering en zolder.
Een bouwlaag is van vloer tot vloer 3 m. Bouw je dus op een perceel met een maximale kroonlijsthoogte van 6 m en een maximale nokhoogte van 12 m, dan heb je twee bouwlagen onder de kroonlijst en meestal één bouwlaag onder het dak.
verdieping (zn) : etage, verdiep, woonlaag.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen.
Appartement of appartementsrecht
Onder appartement wordt in het spraakgebruik de afzonderlijke woning in een groter gebouw verstaan. Juridisch en fiscaal wordt de eigenaar van een appartementsrecht wel gewoon als woningeigenaar aangemerkt.
De vliering is de 'zolder boven de zolder'. Op de dekbalken van de spanten van een kap liggen de flieringen. Meestal kun je van de zoldervloer tot de nok kijken, maar soms is in de kap meer bergruimte gemaakt door een extra vloer in te brengen ter hoogte van de flieringen.
Het woord verdiep wordt in België vaak gebruikt in spreektaal en informele teksten, maar het wordt niet als standaardtaal beschouwd. Wel standaardtaal is het woord verdieping.
Een zolder telt alleen mee als woonoppervlak als hij beschikt over een vaste trap en voldoende daglichttoetreding. Anders is het overige inpandige ruimte. Een keuken, vaste kast, meterkast, gang, trapkast, badkamer en toilet binnen de woning worden tot de gebruiksoppervlakte wonen gerekend.
De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters in uw woning die gebruikt kunnen worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn.
Externe bergruimte
Externe bergruimtes staan los van de woning en zijn daarmee geen onderdeel van de woonoppervlakte. Deze ruimtes hebben geen woonfunctie, zijn afsluitbaar en alleen bereikbaar door de woning te verlaten. Voorbeelden zijn vrijstaande garages, schuren en andere externe bergingen.
Gelijkvloers is standaardtaal in het hele taalgebied als het gebruikt wordt als een bijwoord of een bijvoeglijk naamwoord. In de standaardtaal in België wordt (het) gelijkvloers ook gebruikt als zelfstandig naamwoord met de betekenis 'de verdieping van een gebouw die zich op straatniveau bevindt'.
De first floor is in het Brits-Engels wat we in Nederland de eerste verdieping (van een gebouw) noemen. De second floor is in het Brits-Engels wat we in Nederland de tweede verdieping (van een gebouw) noemen.
Functies begane-grondvloer
De functie van de begane-grondvloer in een bouwwerk is in de eerste plaats een vrijdragende vloer die een bruikbare scheiding vormt tussen de ondergrond en de eerste woon- of werklaag. Primair moeten de belastingen veilig worden afgevoerd naar de fundering.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
Een zeeman, die het huis liet bouwen, zou op de gedachte van de varende kelder zijn gekomen, doch dit is niet meer dan een legende. In werkelijkheid is het een inventieve bouwtechnische oplossing: de kelder beweegt mee met de sterk wisselde grondwaterstand.
Het belangrijkste verschil tussen een kelder en souterrain bouwen is de positie van de extra ruimte. Een souterrain ligt gedeeltelijk onder de grond, terwijl een kelder volledig onder de grond ligt.