In geval van een bijzondere en vreugdevolle familieaangelegenheid - geboorte, eerste communie of huwelijk - kan een witte wimpel naast de nationale vlag gehesen worden. Bij vierdagen en gelegenheden van de Rooms-Katholieke Kerk en/of de Nederlandse Kerkprovincie kan een wit-gele wimpel met de vlag gevoerd worden.
Een zwarte wimpel wordt boven een vlag gehangen bijwijze van rouw. Zowel bij persoonlijke als nationale rouw is dit toegestaan.
Wimpels zijn er in vele soorten en maten. Een specifiek type wimpel is de rood-wit-blauwe wimpel. Deze wimpel, die de Nederlandse wimpel heet, is een stijlvol product. Met haar langwerpige vorm die uitmondt in een punt of zwaluwstaart, wappert de Nederlandse wimpel hoffelijk in de lucht.
Op die verjaardagen, en op Koninginnedag, wordt de vlag gehesen met oranje wimpel. De oranje wimpel symboliseert een gebeurtenis rond een lid van het Huis van Oranje. In alle andere gevallen, dus ook tijdens de nationale dodenherdenking en op Bevrijdingsdag, wordt gevlagd zonder wimpel.
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op de Nederlandse vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
De betekenis van de witte vlag in het algemeen is het internationale symbool voor vrede, wapenstilstand en overgave. De witte vlag is in sommige landen tevens een koninklijke kleur. De witte vlag is gemaakt van polyester, een zeer goede kwaliteit vlaggenstof.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel.
Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. De vlag kan dan gewoon gewassen worden. Het doek wordt wel verbrand wanneer het opzettelijk wordt misbruikt.
Met vlag en wimpel geslaagd
Met vlag en wimpel winnen betekent glansrijk winnen; als het ware met behoud van vlag en wimpel.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Hoe hang ik mijn wimpel op? Vlag en wimpel worden op dezelfde manier gehesen. los van uw kikker en knoop 1 zijde van het touw aan de bovenzijde van uw wimpel of vlag en de andere zijde van het touw aan de onder- zijde van uw wimpel of vlag. de onderzijde van uw wimpel of vlag en hijs de wimpel of vlag omhoog.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
De zwarte vlag is een symbool van dood en rebellie. Het werd voornamelijk gebruikt door piraten , anarchisten . Het werd voor het eerst in 1830 in Frankrijk gezwaaid, waar het tijdens de juli-opstand boven het Hôtel de Ville in Parijs zweefde .
De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004.
Een witte vlag wordt gezwaaid als er er een Formule 1-wagen op de baan is die langzaam rijdt en dat de coureurs daarvoor op moeten passen. Een rode vlag betekent dat de sessie per direct wordt onderbroken, wat meestal te maken heeft met de veiligheid van de coureurs.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.