Witbier of tarwebier is bier van hoge gisting dat niet alleen met gerstemout maar ook met ongemoute tarwe en soms ook met haver wordt gebrouwen. Het bier is meestal ongefilterd en daardoor troebel en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6 procent.
Witbier is een bovengistend tarwebier. Het wordt vaak gebrouwen met een klein deel gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Doordat het bier ongefilterd is heeft het een troebel uiterlijk. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6 procent.
Deze wet houdt in dat bier alleen gebrouwen mag worden met water, gist, hop en tarwe- en gerstemout. Toevoegingen als kruiden en specerijen zijn niet toegestaan. Hoe anders is dat bij Witbier. Deze Belgische bierstijl dankt zijn smaak voor een deel aan de toevoeging van koriander en curaçao, sinaasappelschil.
Pils is ontstaan in het Tsjechische Pilsen en vooral gebaseerd op gerstemout, hop en ondergist.” Witbier daarentegen komt uit België en is al eeuwenoud. “Het is gebrouwen met ongemoute tarwe, dat is een ander solide graantype naast gerst. Dat zorgt ook voor de vertroebeling.
La Trappe Witte Trappist is het enige witbier dat het logo Authentic Trappist Product mag voeren. Het is een fris, lichtzure dorstlesser, waar je makkelijk een tweede flesje of glas van bestelt. Het bier heeft een lichtbittere, droge afdronk.
Onze Weizener is zeker niet zomaar een tarwebier. Het verenigt het beste van twee heel verschillende soorten bier die traditioneel met tarwe gebrouwen worden. Van het Belgische witbier heeft het de frisse Belgische gist en de mooie kruiden. Dat zorgt voor de frisheid en het tikkeltje exotische.
Verschil Witbier en Weizen
Weizen mag geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Deze eis wordt niet aan witbier gesteld. Daarnaast geldt de eis van minimaal 50% tarwemout in het recept niet voor witbier.
Bekijk de actuele prijzen van Warsteiner alcoholvrij witbier bij 8 supermarkten.
Witbier staat vooral bekend als een zomers terrasbier. Het is een echte dorstlesser. De smaak is verfrissend, lichtzuur met aroma's van citrusfruit en koriander. Lichte tonen van vanille en honing komen ook vaak voor.
Zoals ieder witbier gebrouwen met een deel tarwemout, waar het bier zijn naam aan ontleent (“wit” is oud Nederlands woord voor tarwe). De tarwemout geeft een heerlijk frisse smaak aan het bier. De toevoeging van korianderzaad en citroen tijdens het brouwen zorgt voor de licht kruidige en citrusachtige tonen.
Een bier waarvan je de wereld gaat herbeoordelen en de belangrijke dingen weer van gaat waarderen en dat is het Bourgondische leven. En het is nog super gezond ook, volgens de brouwer; vitaminen, mineralen en sporen elementen. Wel een klein beetje alcohol 5% maar dat is weer goed voor hart en bloedvaten.
Traditioneel werd bruin bier gebrouwen met pure bruine mout. Tegenwoordig is de basis een bleke mout, waar donkere mouten aan worden toegevoegd. Dit levert een zoete, moutige smaak op die doet denken aan chocola en noten. Hier lees je meer over het algemene proces van bierbrouwen.
Over het algemeen passen diverse vissoorten lekker bij witbier. Hierbij kan je ook denken aan oesters en witvis. Deze vissoorten kan je heerlijk verwerken in een zomerse salade. Ben je geen groot fan van vis, dan is witbier ook lekker te combineren met kalfsvlees.
Calorieën van alcoholvrij bier
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Hertog Jan 0.0 is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol. Dit alcoholvrije bier wordt gebrouwen met alcohol. De alcohol wordt later onttrokken. Hierdoor heeft dit bier de karakteristieke biersmaak behouden.
Een Weizen wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Dat betekent met slechts vier ingrediënten: water, mout, gist en hop. Een goede Weizen is vol van smaak, dorstlessend en verfrissend.
Witbier wordt gemaakt op basis van pils- of palemout en ongemoute tarwe in een verhouding van 50/50 tot 60/40 gewichtsprocenten. 5 - 10% havervlokken kunnen worden toegevoegd voor een wat vollere body, smaak en een mooie schuimkraag.
Weizen bier is een Duits, bovengistend tarwebier. Een Hefe Weizen is een ander type bier dan een witbier, het wordt namelijk volgens het Reinheitsgebot gebrouwen. Weizen bier is van oorsprong Zuid-Duits witbier. De Duitsers gebruiken de termen Weizen en Weiß door elkaar.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
Hertog Jan Weizener is een bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 5.7%. Weizener wordt beschouwd als het beste van Weizen en Witbier.
Heineken Pilsener heeft een mild bittere smaak en is makkelijk doordrinkbaar. Heineken pils bevat 5% alcohol en heeft wereldwijd veel liefhebbers. Het bier dat voor het eerst in Amsterdam werd gebrouwen heeft dankzij de smaak, het Heineken A-gist en de geweldige marketing de wereld verovert.