Weense roeden zijn op het eerste gezicht nauwelijks van de landhuisroeden te onderscheiden. In de ruittussenruimte liggende afstandshouders worden voorzien van aan de buitenkant opgeplakte roeden van kunststof, hout of aluminium. De ongedeelde ruit garandeert ook een “ongedeelde warmte-isolatie”.
Wiener Sprossen, ook wel aan elkaar geschreven als wienersprossen, is isolerend dubbel glas, waarbij in de ruimte tussen de twee glasbladen, ook wel spouw genoemd, metalen afstandhouders zijn aangebracht, met aan de buiten- en binnenzijde houten of kunststof roeden/glaslatten.
Een vakverdeling in raam, deur of schuifpui kunnen we aanbrengen met zogenaamde wienersprossen. Dit zijn de afstandshouders tussen het isolatieglas zodat het lijkt alsof er allemaal kleine ruitjes in het kozijn zitten. Maar eigenlijk is het één ruit want de vakverdeling wordt tussen de glasplaten geplaatst.
Een kruisvenster of kruiskozijn is een kozijn dat door een natuurstenen of houten middenstijl en een tussendorpel (kalf) in vieren is gedeeld. De twee onderste ramen van oudere kruiskozijnen zijn veelal draaibaar en voorzien van één of twee luiken.
Samenvatting verschil tussen ruit en raam
Een ruit is een glasvak tussen een kozijn. Dit kan niet open en dicht. Een raam is een bewegend deel tussen een kozijn. Deze kan wel open en dicht.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Omdat triple glas een extra glasplaat en spouw bevat, is het dikker en extra zwaar. De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas.
HR+++ glas (U-waarde ± 0.9)
HR+++ glas wordt ook wel triple glas of driedubbelglas enoemd. HR glas bestaat niet uit twee, maar uit drie glasbladen en dus twee spouwen. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde HR coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas.
' krijgen we vaak. Triple glas is in verschillende diktes leverbaar, vanaf een glasdikte van 24 mm. Én loopt door tot wel 40 mm.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Wat het beste dubbelglas is kan per huishouden verschillen. Aan te raden is om voor minimaal HR++ te kiezen, dit is een uitstekende glassoort en niet voor niets erg geliefd en populair. Wanneer je zoveel mogelijk wilt besparen op energiekosten, dan is HR+++ de beste glassoort.
roedeverdeling. Ook: roede-indeling. Een roedeverdeling bij een venster zorgt ervoor dat de verschillende ruiten of ruitjes binnen één kozijn op hun plaats worden gehouden met behulp van latten of roeden.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Als je normaal dubbel glas vervangt door HR++ glas scheelt dat bij een temperatuurverschil van 30 graden (binnen 20, buiten -10) 828 W (12 x 30 x 2.3 = 828 W). Per dag is dat een besparing van 19.87 kWh. Een goed ingeregelde HR-ketel haalt uit 1 m3 gas ongeveer 8 kWh. De besparing in gas is dus 2,48 m3.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.
Kies dan voor triple glas met nieuwe isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. En de meerkosten vallen mee: isolerende kozijnen met triple glas zijn zo'n 15 procent duurder dan gewone kozijnen met HR++ glas (exclusief de subsidie).
Triple glas heeft een levensduur van gemiddeld 35 jaar. Bij dubbel glas is dit gemiddeld 25 jaar.
Nadeel 2.
Triple glas is niet alleen een stuk zwaarder, maar door de extra glaslaag en spouw ook een stuk dikker. Wanneer u uw bestaande dubbelglas wilt vervangen door triple glas, dan moet er wel verdoende ruimte in de sponningen van uw raam aanwezig zijn om het glas te kunnen plaatsen.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
De besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas is 75 procent meer warmte en ruim 150 euro minder aan gasverbruik. Met HR++ glas bespaart een gemiddelde eengezinswoning zo'n 600 m3 gas per jaar. Je bent dus minder geld kwijt aan je energierekening.
Een raam dat je niet open kunt maken, heet een vast raam. Dat bestaat uit een kozijn en uit glas. Het kozijn noem je ook wel het kader.
Als uw dubbel glas eenmaal lek is valt het niet meer te repareren. Tussen de glasbladen bevindt zich een soort gas dat zorgt voor de isolatie. Als dat door lekkage weglekt, isoleert de ruit niet meer. De enige oplossing is het vervangen door een nieuwe ruit en soms is het zelfs nodig om ook kozijnen te vervangen.