Om de klachten te voorkomen of te verhelpen, kan met een operatie een slangetje worden ingebracht om het hersenvocht af te leiden. Dit slangetje heet een ventriculo-peritoneale drain (vp-drain). De drain wordt door een gaatje in de schedel in de hersenkamer geplaatst en wordt onderhuids tot in de buikholte gelegd.
Je kind krijgt binnenkort een VP-drain (ventrico-peritoneale drain) om de verhoogde druk op de hersenen te verminderen. De drain kan levenslang blijven zitten. Om de hersenen te beschermen, zijn ze omgeven door hersenvocht (liquor).
Hoelang het onderzoek duurt hangt sterk af van de situatie. Het vervangen van de drain duurt ongeveer één uur.
Een drain is een kunststof buisje dat in het lichaam wordt gebracht. Een externe drain legt een rechtstreekse verbinding tussen de liquor en een reservoir buiten het lichaam, waardoor het hersenvocht (tijdelijk) kan worden afgevoerd.
Om hersenvocht te kunnen draineren is een operatie nodig. De neurochirurg legt dan een drain aan, ook wel shunt genoemd. Dat is een dun soepel buisje dat de hersenholtes verbindt met bijvoorbeeld de buikholte, zodat het overtollige hersenvocht afgevoerd kan worden.
Hersenoedeem kan de toevoer van bloed naar de hersenen beperken. Daardoor kan een tekort aan zuurstof in de hersenen optreden en kunnen de hersencellen beschadigen of zelfs sterven. Doordat de harde schedel niet meegeeft, niet uit kan zetten, kunnen de hersenen gestuwd worden richting de hersenstam.
Symptomen. Zoals gezegd, uit de aandoening zich door verschijnselen van verhoogde druk in het hoofd. Dat zijn: hoofdpijn, misselijkheid en braken, soms dubbelzien, maar wat vooral van belang is: wazig zien door zogenaamde stuwingspapillen.
De buis wordt verwijderd en via de snee in de buik wordt de drain ingebracht in de buikholte (tussen de darmen). Daarna wordt de wond gehecht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.
Een ventriculoperitoneale (VP-)shunt voert vloeistof af van de hersenventrikels naar de buik. Een ventriculoatriale (VA-)shunt voert vloeistof af van de hersenventrikels naar een hartkamer. Een lumboperitoneale (LP-)shunt voert vloeistof af van de onderrug naar de buik.
Als de afvoerkanaaltjes die normaal het hersenvocht afvoeren, verstopt zijn geraakt dan wordt er meestal een tijdelijke drain in het hoofd of de rug ingebracht om het hersenvocht makkelijker te laten afvloeien. Met deze drain kan ook de druk in het hoofd gemeten worden.
Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat. Deze worden dan later verwijderd op de polikliniek. Op de afdeling krijgt u uitleg hoe u de drains thuis moet verzorgen.
Ondanks de verdoving kan de behandeling vervelend of pijnlijk zijn, doordat het niet mogelijk is om diep in het lichaam te verdoven. Meestal is de pijn goed te houden.
Een drain is een dun slangetje, waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. De arts plaatst de drain tijdens de operatie in de wond. Via de kleine gaatjes worden bloed en weefselvocht afgezogen. Door het vacuümsysteem kan het wondvocht maar één kant op.
Een drain is een soort slangetje dat vocht afvoert. De arts kan dit slangetje inbrengen op verschillende plekken in uw lichaam. Bijvoorbeeld in uw borst, buikholte of in een operatiewond. Via dit slangetje kunnen er verschillende soorten vocht uit uw lichaam naar buiten.
Het hersenvocht wordt gevormd door gespecialiseerde cellen in de ventrikels en wordt door het bloed afgevoerd. Het hersenvocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken. Daarnaast voert het hersenvocht afvalstoffen af en is het behulpzaam bij het handhaven van een goede temperatuur.
Hydrocefalus/waterhoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben, als complicatie van een bloeding, letsel, ontsteking of tumor. Dit kan leiden tot neurologische (lichamelijke), emotionele, gedragsmatige en/of verstandelijke beperkingen. Zie gevolgen van hersenletsel.
De verstopping kan op elke plaats in de shunt optreden. Door een verstopping ontstaan tekenen en symptomen van een verhoogde druk in het hoofd. Deze symptomen variëren en hangen af van hoe erg de shunt verstopt is en van de leeftijd van de patiënt.
Bij een sterk verhoogde hersendruk ontstaat er hoofdpijn, braken en uiteindelijk ook sufheid. In ernstige gevallen kan een coma optreden. Bij normale druk zonder ernstige symptomen van overdruk ontstaat er een langzaam evoluerend ziektebeeld met als symptomen dementie, gangstoornissen en blaasproblemen.
De symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn onder andere braken, lusteloosheid en heel veel slapen (lethargie), hoofdpijn, een vergroot hoofd of zelfs stuipaanvallen (convulsies). Er bestaat geen genezing, maar de implantatie van een shunt biedt vaak langdurige verlichting.
U kunt met een drain gewoon douchen. Wel moet de insteekopening goed afgeplakt zijn met het doorzichtige folie. U mag niet in bad, de wond kan week worden en u loopt kans op het krijgen van een infectie. Draag gemakkelijk zittende kleding, zodat de drain niet wordt afgekneld.
De verzorging van de wonddrain
Contoleer de drain 2 keer per dag, op een vast tijdstip. Let daarbij op het volgende: Dat het slangetje van de drain met een pleister – in een bochtje – op de huid vastgeplakt is, zodat er niet direct aan getrokken wordt.
Deze lekkage heeft vaak zeer vervelende gevolgen; langere hersteltijd in het ziekenhuis, plaatsing van een drain of hersteloperatie en het risico op een levensbedreigende infectie.
Deuk in de schedel
Dan hoeven we u niet te behandelen. Is de deuk ernstiger, dan moeten we botstukjes in die de hersenen beschadigen recht zetten. Doen we dat niet, dan kan er een litteken in de hersenen ontstaan waardoor u epilepsie kunt krijgen.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Bij een beroerte (CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Plotseling vallen functies uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten of hebt een scheve mond of een lamme arm.