Een ander voorbeeld zijn skaters. Zij hebben een andere levensstijl dan de meeste jongeren, dus ook hen kan je zien als een subcultuur. Een subcultuur kan om verschillende redenen afwijken van de dominante cultuur, bijvoorbeeld door etniciteit, religie of, zoals met skaters, een bepaalde levensstijl/hobby.
Er zijn talloze subculturen, iedereen kan er een beginnen en voortzetten. Deze subculturen komen veel in Nederland voor en zijn alom bekend: Alto's, Breezers, Emo's, Goths, Gabbers, Hippies, Hooligans, Metalheads, Punkers, Skaters, Skinheads en Hiphoppers.
Een voorbeeld hiervan is de subcultuur die bestaat uit mensen die van motoren en leer houden. Als buitenstaander zie je een groep motoren voorbijrijden. Duidelijk is dat het een groep motorliefhebbers is. Als toeschouwer zie je ook dat de motorrijders leren kleding dragen.
We kennen ook religieuze subculturen. Door erfelijke factoren heb je uiterlijk kenmerken waar mensen kunnen zien waar je voorouders vandaan kwamen. Iemand met voorouders uit China ziet er anders uit dan iemand met voorouders uit Marokko. Dat noemen we etnische subculturen.
Een subcultuur is onderdeel van een grotere cultuur. De opvattingen binnen een subcultuur zijn vaak anders dan die in de dominante cultuur. De jongerencultuur is bijvoorbeeld een subcultuur waarin jongeren andere gedragsregels kennen dan de regels die men in het dagelijks leven gebruikt.
De overheersende cultuur van een land noemen we de dominante cultuur. Daarbinnen heb je kleinere groepen met een eigen cultuur, dat noem je een subcultuur. In Nederland vieren de Limburgers uitgebreid carnaval. Ook rappers, skaters, turken en Surinamers hebben hun eigen gewoonten.
Voorbeelden zijn een gedeelde taal, religie, tradities, gewoonten, normen en waarden, maar ook de formele inrichting van een samenleving, zoals de organisatie van het onderwijs, het gehanteerde rechtsstelsel, en het gebruikte kiessysteem.
Jongerencultuur of Jeugdsubcultuur is een op jongeren gebaseerde sub-cultuur met verschillende stijlen, gedragingen en interesses. Jeugdsubculturen bieden deelnemers een identiteit buiten de identiteit die wordt toegekend door sociale instellingen zoals gezin, werk, thuis en school.
Typische gothic kledij en uiterlijke kenmerken voor vrouwen bestaan veelal uit lange jurken, korsetten, sluiers, naar achter gekamd (groot) haar, eyeliner, zwart gelakte vingernagels, netkousen en stijlen geleend uit de elizabethaanse en victoriaanse tijd.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
In verschillende wetenschappelijke onderzoeken wordt cultuur omschreven als: het geheel van attitudes, waarden, overtuigingen en gedragingen die een groep mensen deelt. Deze attitudes, waarden, overtuigingen en gedragingen worden bovendien van generatie op generatie doorgegeven.”
Een subcultuur ontstaat al als twee mensen bij hun ontmoeting iets gemeenschappelijks vinden bij elkaar en die dit naar buiten toe willen uiten. Ze vallen samen op! Vaak ontstaan subculturen tijdens de puberteit, de meeste culturen vind je bij jongvolwassenen.
De volwassenen van de jaren '50 zien de losgeslagen jeugd als nozems. Maar wat voor hen één pot nat is, zijn eigenlijk twee aparte jeugdculturen: de kuiven en artistiekelingen. Hoewel er ook wel gemeenschappelijke kenmerken bestaan, staan beide groepen in veel opzichten lijnrecht tegenover elkaar.
De cultuur van een organisatie bestaat uit het geheel van waarden, normen, verwachtingen en gedragsregels van de leden van die organisatie. Bij een school zijn die leden het personeel en de leerlingen. Er is niet altijd sprake van een homogene schoolcultuur; vaak hebben verschillende afdelingen hun eigen subcultuur.
Leefstijl en (sub)cultuur
Om de specifieke kenmerken van bepaalde vormen van sport en groepen die daarbij zijn betrokken (bijvoorbeeld hooligans) te beschrijven, wordt regelmatig het concept 'subcultuur' gebruikt. Bij het gebruik daarvan zien we dat de uitwerking van dit begrip in de loop van de decennia wijzigt.
Definitie van cultuur
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.
Regionale subculturen
Ze hebben een eigen taal, ze staan bekend als trots, koppig of nuchter en kennen hun eigen Friese tradities, zoals bijvoorbeeld Skûtsjesilen of Fierljeppen. De meeste provincies hebben net als Friesland eigen cultuurkenmerken.
Nederland en Cultuur
Het woord Cultuur wordt gebruikt om een hele hoop verschillende dingen te beschrijven die in een land, regio of provincie plaats vinden. Denk hierbij aan: het land waar je bent opgegroeid, de buurt of stad waar je vandaan komt, de opleiding of school, opvoeding, je vrienden.
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Subculturen zijn kleinere groepen mensen die veel dingen gemeen hebben met de dominante cultuur, maar ook op een aantal punten verschillen. Tegenculturen verzetten zich tegen een bepaald onderdeel van de dominante cultuur.
Muziek vormt een culturele uitingsvorm naast vele andere. Aan de hand van reeds bestaande onderzoeken wordt een beeld geschetst van de stand van zaken van muziek en nauw daaraan verwante kunstvormen in Nederland en de recente ontwikkelingen daarin.
Bij culturele activiteiten kan je onder andere denken aan muziek, dans, theater, schilderen, fotografie, creatief schrijven.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.