Vleesbomen of myomen zijn goedaardige verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen.
Hoe wordt de operatie uitgevoerd? Een vleesboom verwijdering via een kijkoperatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de navel, waardoor de buik gevuld wordt met koolzuurgas (CO2).
Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent;Menstruatiepijn;Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.
Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.
Heel soms ontstaat er te weinig bloedtoevoer naar een vleesboom. Dit geeft hevige buikpijn. De kans dat vleesbomen kwaadaardig is, is zeer klein. Dit komt voor bij 1 op 400-4000 vrouwen.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Hoe ontstaan vleesbomen? Een vleesboom groeit door vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Daarom komen vleesbomen vooral voor bij vrouwen jonger dan 50, als ze vruchtbaar zijn.
Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.
Zo kunnen grote vleesbomen drukken op de andere organen in de buik, bijvoorbeeld op uw blaas. In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën.
Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier.Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.
Een myoom is een goedaardig gezwel dat in de spierwand van de baarmoeder groeit. Het gezwel heeft een ronde vorm. De snelheid waarmee myomen groeien, wisselt sterk. Soms duurt het jaren voor een myoom zo groot is als een knikker.
Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.
Een vleesboom (myoom) is een goedaardige knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel en komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen.
Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.
De vleesboom kan een millimeter groot zijn, maar ook meer dan tien centimeter worden. Het is een goedaardige knobbel en u ervaart er vaak geen klachten door. Soms is het wel nodig om behandeld te worden.
Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.
Het is dan vaak mogelijk ze met een laparoscopische operatie te verwijderen, al is dit niet altijd nodig. Liggen de vleesbomen helemaal of voor een groot deel in de baarmoederholte, dan kan de gynaecoloog deze meestal via de vagina met behulp van een hysteroscoop uit de baarmoederholte verwijderen.
Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, andere hebben helemaal geen klachten. Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten.
Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.
Sommige vrouwen krijgen toch nog een menstruatie nadat zij meer dan een jaar geen menstruaties hebben gehad. De kans hierop is groter wanneer u nog niet zo lang in de overgang bent. U herkent dan vaak hetzelfde patroon van menstruaties dat u eerder had.
Wie heeft myomen? 20 tot 30 procent van de witte vrouwen en 50 tot 60 procent van de donkere vrouwen hebben vleesbomen. Vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad, krijgen vaker myomen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op het ontstaan van vleesbomen.
Wanneer er geen kinderwens (meer) is, kunnen via de lies met een catheter de bloedvaten die het myoom (of myomen) van bloed voorzien selectief worden afgesloten. Hierdoor zullen de vleesbomen krimpen en de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.
Een hevige pijn in de onderbuik of de onderrug;Het voelen van pijn vanuit de baarmoeder of de eierstokken.