Kenmerkend voor een vintage interieur zijn de jaren vijftig, zestig, zeventig en begin jaren tachtig en het grafische, geometrische design dat terugkomt in het behang en de stoffering van meubels. Eigenlijk alles wat ouder is dan 30 jaar, is vintage.
Retro is dan ook afgeleid van het woord 'retrospectief', wat dus eigenlijk wil zeggen dat je terugblikt. Deze artikelen zijn dus niet antiek of vintage, maar hebben wel een ouderwetse uitstraling. Retro heeft dus een 'oude' look, maar vaak zijn het nieuwe items die je ook in een moderne winkel kan vinden.
Definitie. Vintage omvat oude kleding, schoeisel en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Meestal gaat het om designerkleding of met de hand gemaakte kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdgeest en die een zekere stilistische waarde hebben.
Vintage meubels zijn alle meubels die tussen 1920 en 1990 zijn gemaakt. Meubels van vóór 1920 noemen we antiek. Ná 1990 zijn het moderne interieurstukken. Diverse websites vinden dat vintage eindigt bij 1980.
De retro stijl kenmerkt zich door ronde vormen, grafische prints en warme kleuren. Geef je interieur een nostalgisch en persoonlijk tintje met enkele vintage items: het mixen van oud met nieuw is een must!
Vintage kleuren zijn kleuren zoals vergrijsd geel, olijfgroen, loodgrijs, authentieke blauwe tinten en uiteraard pasteltinten die komen uit de tijd van de kunststof meubeltjes.
Allereerst is vintage te herkennen aan de algemene stijl van een bepaalde periode, zoals een lage taille voor de jaren 20, pofmouwen voor de late jaren 30 en 40 en aangeknipte mouwen en wijde langere rokken voor de jaren 50. Modeplaten en foto's uit verschillende periodes zijn goed vergelijkingsmateriaal.
In tegenstelling tot retro, zijn vintage spullen wel echt oud. In het geval van meubels en accessoires gaat het specifiek om stukken die gemaakt zijn tussen pakweg de jaren 50 en eind jaren 80. Niet alles wat in die periode is gemaakt, is vintage.
Zelfs aan nieuwe voorwerpen hangt soms een labeltje met 'vintage'. De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een 'minimale ouderdom' van 25 tot 50 jaar aangehouden.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Steeds meer mensen kiezen voor een vintage look omdat het er stijlvol uitziet, omdat het past in de tijd van nu en omdat het goed is voor het milieu. Steeds meer mensen worden milieubewust en vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen.
Omdat de kosten voor een tweedehands kledingstuk vaak een stuk lager liggen dan voor een nieuw kledingstuk, is het goed voor je portemonnee. Daarnaast is het shoppen van vintage mode erg leuk omdat het een echte 'speurtocht' is naar het item dat goed bij jou past en niemand anders bezit.
Hoewel bedrijven die vintage kleding per kilo online aanbieden graag anders beweren (door bijvoorbeeld te zeggen dat zij uit de USA inkopen), komt de meeste vintage kleding komt uit Pakistan. In Pakistan wordt op wereldwijde schaal tweedehands textiel geïmporteerd, verzameld en gesorteerd.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
De term brocante komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent: rommelmarkt, tweedehands of curiosa. Brocante zijn spullen uit vroegere tijden die erg in trek zijn, maar nog geen antiek zijn. Antiek wil zeggen dat een voorwerp minimaal 100 jaar oud is. Antiek is kostbaar en wordt gerestaureerd als er iets mis mee is.
Het grote verschil zit hem in de waarde van de artikelen. Brocante betreft vaker producten die niet bijzonder waardevol zijn. Dit zijn mijn rommeltjes, ditjes en datjes, prullaria en aankleding. Antiek zijn echte waardevolle (meubel) stukken.
Het moet een zekere ouderdom bezitten. Doorgaans wordt daarbij uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar; in bepaalde gevallen is een voorwerp echter al antiek als het 75 jaar oud is. Bij boeken geldt een wat minder streng criterium: zij zijn antiek als ze 75 jaar oud zijn.
Het is een robuust stuk glaswerk dat ook zwaar is in gewicht. Persglas is daarom meestal goed te herkennen aan naden van de persvorm.
Verschil tussen antiek en vintage
Globaal kan je zeggen dat zo vanaf de jaren 1930 tot en met 1980 iets vintage is. Antiek wat ik al eerder vermeldde is toch wel ca. 100 jaar oud handgemaakt en voor ca. 1930!
De woonstijl retro gaat gepaard met mooie grafische dessins, houten meubels, ronde vormen én retro kleuren. De kleuren zijn heel belangrijk voor een retro interieur omdat deze de sfeer maken. Maar wat zijn nou retro kleuren? De retro woonstijl uit de jaren 50 is tegenwoordig een populaire inspiratiebron.
De interieur kleuren voor 2022 bestaan voornamelijk uit lichte en natuurlijke tinten. Hierbij is te denken aan frisse blauwe kleuren en rustige aardetinten, maar ook aan gedempte olijfgroene kleuren. De interieurkleuren van 2022 zorgen voor een rustgevende uitstraling waarin je je op je gemak voelt.
Trends in wonen voor 2022 worden gekenmerkt door twee stijlen, namelijk Retro en Urban jaren '90. Binnen de retro stijl herkennen we kleuren als okergeel, terra, blauw en de combinatie zwart-wit. De lijnen zijn rond en zacht evenals strak en grafisch. Ook de iconische polkadot is terug van weggeweest.
Kleuren als blauw, turkoois en wit voeren de boventoon en worden gecombineerd met verweerde houten elementen met een verhaal. We hebben behoefte aan rust en zuurstof en dit creëren we door de toepassing van de kleur blauw en het gebruik van frisse planten.
De nadelen van tweedehands kleding
Al is het maar één kledingstuk of accessoire. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je na uren struinen toch met lege handen naar huis gaat. Wat op sommige momenten ook vervelend kan zijn wanneer je naar iets specifieks op zoek bent, dit nergens kan vinden.