Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.
Een drachtige merrie draagt één veulen; de zeldzame tweelingdrachten verlopen vrijwel altijd problematisch.Om te bepalen of de dekking of inseminatie is gelukt en de merrie drachtig is, is het meestal voldoende om op te letten of de merrie opnieuw hengstig wordt.
Een merrie is ongeveer 11 maanden zwanger, oftewel 335 dagen. Wanneer je wilt uitrekenen wanneer je merrie een veulen krijgt, tel je dus eigenlijk gewoon 335 dagen bij de dekdatum op. Meestal bevalt een merrie niet op de exacte dag waarop ze uitgerekend is, maar vaak zit dit wel rondom de plus of min 10 dagen hiervan.
Normaal is de nageboorte van een paard er binnen een uur na de geboorte af. Als het langer dan 3 uur duurt is het belangrijk om meteen de dierenarts te bellen. Als de nageboorte lang in de merrie blijft zitten krijgt ze baarmoederontsteking. Het risico op hoefbevangenheid en bloedvergiftiging is dan groot.
Een geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken "te vroeg" een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Afgezien van mogelijke val risico's is paardrijden tijdens zwangerschap, met het in acht nemen van onderstaande voorwaarden, geen bezwaar: Geen bezwaar in het eerste trimester. In het tweede en derde trimester geen overmatige inspanning zoals zware wedstrijden en intensief trainen van paarden.
De beste tijd om een merrie te dekken of insemineren is vanaf eind april tot en met juli In deze periode is de vruchtbaarheid het grootst. De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen. Zodra de cyclus bij de merrie regelmatig is kan met dekken of insemineren worden begonnen.
Het gedrag van een merrie die binnenkort moet gaan bevallen verandert. De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan.
De dierenarts kan het veulen meestal goed draaien of anders beslissen tot het doen van een keizersnede. Een verkeerde ligging kan enorme complicaties geven met zelfs de dood van het veulen, van de merrie of van allebei tot gevolg.
Het pasgeboren veulen
Kort na de geboorte zal de merrie het veulen helemaal schoon en droog likken. Het likken is een soort massage die de doorbloeding van het veulen stimuleert, maar het helpt ook mee om het veulen een eerste poging te laten doen om te gaan staan. Laat dit allemaal rustig gebeuren.
De geboorte begint als de merrie de eerste weeën krijgt. Door de samentrekkingen van de baarmoeder draait het veulen vanuit de rugligging tijdens de dracht naar de juiste geboortehouding. Het veulen komt daardoor tegen de baarmoedermond te liggen, welke door de druk van de vruchtblazen gaat ontsluiten.
Het vruchtwater zal uit de placenta gutsen en als het goed is worden de voorbeentjes zichtbaar. Ga met je handen naar binnen, controleer of het hoofdje goed ligt en begeleid het veulen naar buiten door krachtig met de weeën mee te 'trekken' aan de voorbeentjes.
Dit heet afslaan. Bij het laten dekken van een merrie worden daarom soms haar achterbenen vastgezet. Een merrie die klaar is om te paren slaat haar staart opzij. Haar hengstigheid eindigt met de bevruchting.
Een veulen dat geschikt zou kunnen zijn voor de springsport heeft een ronde bovenhals, de hals en borst zijn goed met elkaar verbonden (breed oppervlak). De schouder loopt steil af en is kort. Het veulen heeft een korte schoft. De achterhand van het paard is recht.
Pony's leven meestal wat langer dan paarden. Een mannetjespaard noem je een hengst en een vrouwtjespaard een merrie.
Het veulen kan aan je wennen zonder dat de merrie – veulenband verstoord wordt. Zet het (gezonde) pasgeboren veulen vanaf de eerste dag buiten, wanneer het weer dit toelaat. Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen.
Tot nu toe werden de meeste veulens verkocht van Comme il Faut. De zes veulens gingen weg voor een gemiddelde prijs van €9917. Met dit gemiddelde staat deze stempelhengst nog net in de top 10.
Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer.
De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen en komt in de meeste gevallen pas aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar op gang. Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen.
Dit insemineren gebeurt dan om de dag (een spermacel kan 2 dagen blijven leven in de merrie).
Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden.
Daarom vind ik dat je na een keizersnede minimaal zes weken niet mag paardrijden. Als je je na vijf weken helemaal top voelt, is er niets op tegen om het rustig te proberen. Het litteken gaat niet stuk door inspanning, maar eventueel als iets misgaat.
Oorzaak. Zwangerschapshypertensie treedt vooral op tijdens de eerste zwangerschap. Een oorzaak is meestal niet bekend. Heeft u diabetes, een vaat- of nierziekte of bent u zwanger van een meerling dan is de kans op een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap groter.