Bij sommige mensen ontstaat er na het afvallen een grote vetrol op de onderbuik, dit wordt ook wel vetschort genoemd. Het kan in weg zitten bij het bewegen of simpelweg problemen geven wanneer u kleding wilt kopen.
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De operatie duurt 2 tot 4 uur. Na de operatie heeft u een drukkende buikband om, die de ophoping van wondvocht moet voorkomen. Er worden altijd drains (dunne slangetjes) achtergelaten om overtollig wondvocht af te voeren.
Als er naast een huid-vetoverschot van de buik ook nog een overschot in de flanken en op de billen bestaat, kan het litteken van de buikwandplastiek in de bikinilijn doorgetrokken worden naar de rug. Daarbij worden tegelijk de billen en de buitenzijde van de bovenbenen gelift. De zogenoemde lower body lift.
Bij een uitgebreide / gehele correctie worden zowel het gedeelte onder de navel als boven de navel behandeld. Ook hier worden overtollig vet en huid verwijderd. Soms worden uw buikspieren ingekort om weer gespannen te kunnen worden. Tenslotte wordt de navel verplaatst zodat deze op een natuurlijke plek komt.
Het vetschort wordt simpelweg aan het begin van de plooi weggesneden en de wondranden worden op elkaar gehecht. Ook bij deze operatie worden drains aangelegd om wondvocht af te voeren. Deze kunnen na enkele dagen worden verwijderd.
Hoeveel kilo ben je kwijt door de buikwandcorrectie? 'Bij mijn operatie is er iets meer dan 2 kilo huid weggehaald en ca 800 cc met de liposuctie van bovenbuik en flanken.
Risico's. Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose (verstopte aders door bloedstolsels).
Om de buikwand goed te laten genezen, moet u gedurende 6 weken de buikband of steunbroek dag en nacht dragen. Gedurende 6 weken mag u geen zwaar huishoudelijk werk doen, zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of persen, zodat de wond genoeg tijd heeft om te genezen.
Door veroudering, zwangerschappen, operaties, maar vooral door afvallen na overgewicht, treedt bij bijna ieder mens een verslapping op van de buikhuid, terwijl vaak ook de spieren van de buikwand verslappen. Er ontstaat dan een 'hangbuik' of een 'puilende buik'.
Fleur-de-lis buikwandcorrectie
De plastisch chirurg maakt hierbij behalve de horizontale insnede ook een extra verticale insnijding boven de navel. De naam (Anker) verwijst naar de vorm van deze twee insnedes. Om die reden wordt de ingreep ook wel Fleur-de-lis buikwandcorrectie genoemd.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de kosten tussen de 3.000 en 7.500 euro liggen. Let op: baseer je keuze voor een kliniek nooit volledig op de (lage) prijs van een ingreep. Het gaat immers wel om je lichaam.
Circulaire/circumferentiële buikwandplastiek
Bij een huid-vetoverschot van de buik, flanken en billen wordt het litteken boven de schaamstreek in de onderbuik doorgetrokken naar de rug. Hierna wordt het overtollige huid-vetweefsel van de buik en rug/billen weggehaald.
De kosten van een buikhuid- of buikwandcorrectie
Voor een buikwandcorrectie betaal je al snel rond de €5.000,-. Een buikhuidcorrectie bij Nationaal Huidcentrum is er al vanaf €1.750,-. In de regel worden beide behandelingen niet vergoed.
NIET DOEN: SLAPEN OP JE BUIK OF ZIJ
Het zal waarschijnlijk niet in je opkomen zo vlak na de operatie, maar de eerste zes weken na je buikwandcorrectie mag je absoluut niet op je buik slapen. Buikslapers moeten even afzien. Het beste slaap je op je rug met een extra kussen in je rug zodat je iets meer rechtop ligt.
Wij adviseren de eerste 3 dagen bedrust. Beperk het lopen de eerste week zoveel mogelijk tot kleine wandelingetjes binnenshuis. Deze zorgen er zo ook voor dat uw bloedsomloop op gang blijft. In de dagen direct na de operatie zult u onder meer een zwelling ervaren, en in sommige gevallen ook blauwe plekken.
Wanneer u zich lichamelijk weer goed voelt mag u twee weken na de ingreep weer autorijden en fietsen. Tot zes weken na de operatie mag u niet onder de zonnebank. Na deze periode moet u gedurende een jaar uw littekens goed insmeren met een beschermende factor als u onder de zonnebank of in de zon gaat.
Aanvullende verzekering voor een buikwandcorrectie
De ingreep wordt volledig vergoed uit het basispakket als er sprake is van medische noodzaak. Ook moet je vooraf toestemming vragen aan de zorgverzekeraar. De vergoeding telt wel mee voor het eigen risico.
Bij te veel overgewicht komt u niet in aanmerking voor de operatie omdat u dan een sterk verhoogde kans op problemen heeft, zoals infecties, nabloedingen en wondgenezingsstoornissen. U komt wel voor deze operatie in aanmerking als uw Body Mass Index (BMI) kleiner is dan 34.
Een buikwandcorrectie vergoeden wij uit de basisverzekering. Deze vergoeding krijgt u als: Er sprake is van een verminking. Er sprake is van een ernstige functiebeperking (onbehandelbare smetten in huidplooien of ernstige bewegingsbeperking).
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
Wordt een buikwandcorrectie terugbetaald? Als de buikwandcorrectie na een obesitasingreep gebeurt, is soms terugbetaling mogelijk door uw ziekenfonds.