Hoisin komt uit China, maar je komt 'm ook weleens tegen in de Vietnamese keuken, bijvoorbeeld bij je kommetje pho. De basis bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen. Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Een dikke, donker bruinrode saus op basis van gerfermenteerde sojabonen, zout, zetmeel, specerijen en zoetmiddelen. Heerlijk als smaakgever, glazuur, marinade en dipsaus.
Meestal in combinatie met pannenkoekjes met eend en lente-ui, maar je kan hoisinsaus dus ook gebruiken om je vlees/kip/tofu mee te marineren. Het is een saus die zowel zoet als zuur smaakt, aangevuld met heerlijke specerijen.
In de ijskast nog vele maanden te bewaren. Wordt steeds vaker genoemd als saus voor geroosterde Peking eend pannenkoekjes, maar Peking eend komt uit Noord China, daar gebruiken ze zoete bonensaus, geen hoisinsaus.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Shiro | Shiro betekent wit en staat in dit geval voor de allerlichtste variant sojasaus. Qua smaak en kleur gaat deze ook al een stuk verder weg van bijvoorbeeld koikuchi. En krijgt het meer een smaak die lijkt op sake of mirin.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
De ketjap Asin is de zoute variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoute smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.