Een patroniem of vadersnaam is een bijnaam die afgeleid is van de naam van de vader van de naamdrager. In het voorbeeld Jan van Pierke is van Pierke een vadersnaam. Zulke bijnamen bestaan al eeuwen, en zijn meestal bedoeld om mensen met dezelfde voornaam van elkaar te onderscheiden.
Een typische Russische achternaam eindigt vaak op -ov/-ev (-ов/-ев) of -in/-yn (-ин/-ын). Dit is de mannelijke vorm van de achternaam. De vrouwelijke vorm krijgt de uitgang -a. De ex-vrouw van Vladimir Poetin heet in het Russisch dus niet Ljoedmila Poetin, maar Ljoedmila Poetina.
Patronymicum definities
, een van de voornaam van een van de vader afgeleide toenaam. Bijvoorbeeld: Fokke de vadersnaam, door de zoon vermeld achter zijn naam als Fokkezoon, Fokkezn of Fzn.
Patroniemen zijn gevormd met de voornaam van de vader, bv. Peeters, Janssens, Hendriksen, Pieterse, Gijsbrecht, Adams, Florizoone. Metroniemen zijn gevormd met de voornaam van de moeder, bv. Mariën, Beliën, Luyts, Verleyen.
Napoleon. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen.
U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.
1) Geografische naam 2) Plaatsnaam 3) Topografische naam Naam van een plaats; plaatsnaam. Zowel in toepassing op namen van bv. streken, steden en dorpen, als op namen van gehuchten, stukken grond, of erven.
Kroatische (en Servische) achternamen eindigen het vaakst op ić, dit is vergelijkbaar met sen in bijv. Jansen of de s in Hermans en het betreft vaak een patroniem. Kovačić (Smits) en is een voorbeeld van een beroepsachternaam (Kovač bestaat ook) en Debeljak van een bijnaam die achternaam werd.
De achternaam is de naam die een familie draagt, oftewel de geslachtsnaam. Tot een aantal eeuwen geleden werden geslachtsnamen niet tot amper gebruikt. Om toch duidelijk te maken over wie er gesproken werd, gebruikten mensen in veel streken het patroniem, oftewel de vadersnaam.
persoon die een bepaalde (familie-) naam draagt
Voorbeeld: `De laatste naamdrager is in 1947 gestorven.
(m.) Uitspraak: ['œytxɑŋ] Verbuigingen: uitgang|en (meerv.) 1) plaats waar iemand of iets naar buiten kan Voorbeelden: `de uitgang van een gebouw`, `bij brand door de nooduitgang naar buiten gaan`, `Het signaal gaat...
PEKING - In Nederland is het De Vries, in Duitsland Müller, maar de meest voorkomende achternaam in de wereld is Chinees: Li. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese Academie voor Wetenschap. In China hebben 96 miljoen mensen deze naam, dat is ongeveer 7,4 procent op een bevolking van 1,3 miljard mensen.
Vic is afgeleid van Victor. Victor is een jongensnaam die uit het Latijn komt en betekent 'overwinnaar'. De naam is net als Vincent van het werkwoord 'vincere' afgeleid, dit betekent 'overwinnen'.
De meest voorkomende familienaam in Vlaanderen is Peeters, in Duitsland is dat Müller (molenaar), in Groot-Brittannië Smith (smid).
Rudolf Diesel was de uitvinder van de brandstof. Het Nederlands heeft nogal wat woorden die naar iets of iemand genoemd zijn. Zo'n woord heet eponiem. Je weet misschien dat saxofoon genoemd is naar de uitvinder van het instrument: de Belg Adolphe Sax.
Het beste antwoord
Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond.
Zo zijn er de namen die eindigen op –lo, op –le, of op –el, zoals Mierlo, Oploo, Aarle, Oerle, Meijel en Ommel. Die uitgangen zijn alle afgeleid van het Germaanse –lauha, en dat betekent "open plek in het bos". Heel sprekend is bijvoorbeeld de plaatsnaam Boekel, die verwijst naar een open plek in een beukenbos.
De man was vaak de kostwinner en na het huwelijk was de vrouw toch een beetje het bezit van de man. (vandaar ook dat de vrouw ook vaak een andere achternaam krijgt na haar huwelijk. ) De kinderen die daarna kwamen kregen dan vaak ook de achternaam van de vader.
U bent als ouder of voogd vrij in het kiezen van een voornaam voor uw kind, maar die mag niet ongepast zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand beslist en kan een voornaam weigeren.
Volgens de etiquette schrijf je eerst de naam van de vrouw en daarna de naam van de man.
Er is ook geen limiet aan het aantal namen dat je een kind mag geven, maar als je extreem veel namen kiest, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand dit beoordelen als ongepast en afkeuren.
Waarom kind achternaam moeder geven
Een mooie manier om je eigen vader te eren, als die alleen maar dochters heeft. Zo hoeft de naam niet "uit te sterven". Als er onenigheid is in de familie langs vaders kant, en je partner daardoor zijn naam niet wil doorgeven.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik van de achternaam van uw partner. U kunt die naam (laten) registreren bij uw gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP).
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)