USB (Universal Serial Bus, oftewel Universele Seriele Bus) is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur op een computer (meestal een PC). Het vervangt de langzame parallelle en seriele poorten, voornamelijk omdat de snelheid van dataoverdracht van USB vele malen groter is.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
USB A 2.0 & 3.0
Een USB 3.0 kabel / poort is te herkennen aan de blauwe strip die zich in de twee elementen bevind. USB 3.0 is zo ontworpen dat je gewoon voorgaande USB 2 versie kan gebruiken in de 3.0 poort. Dit is handig want zo hoef je niet speciaal nieuwe apparatuur te kopen.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
Naast de poorten van een Windows laptop staan symbolen/logo's, die aangeven wat je met de poort kan doen. Staat er naast de usb C poort een symbool van een bliksemschicht (Thunderbolt 3)? Dan kun je via deze poort opladen en een videosignaal doorgeven. Dit betekent dat je op deze poort monitor aansluit.
Voer de volgende stappen uit om het probleem op te lossen: Start de computer opnieuw op en probeer het USB-apparaat opnieuw aan te sluiten. Koppel het USB-apparaat los, verwijder de software van het apparaat (indien van toepassing) en installeer vervolgens de software opnieuw.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Vandaag de dag zien we computers meestal uitgevoerd met één of twee USB 3.0 poorten, al dan niet aangevuld met USB 2.0 poorten. Een draadloze muis en toetsenbord vereist niet zoveel data/stroom en kan gemakkelijk via USB 2.0 opereren. Met daarnaast SuperSpeed USB 3.0 kan data snel over gedragen worden.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
USB HDMI signalen verzenden via USB C
Je hebt dan alleen maar een USB C naar HDMI adapter nodig. Die sluit je aan op een USB C poort in je computer, vervolgens sluit je de HDMI kabel van op de HDMI uitgang van je beeldscherm aan, en klaar is kees!
Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluiting op de computer waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB-C heeft een hogere data-overdrachtsnelheid dan USB 3 / USB 3.0: USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
Tegen de herfst van 2024 moet elk nieuw elektronisch toestel een USB-C-stekker hebben om via een kabel te laden. Enkel laptopfabrikanten krijgen een andere deadline: begin 2026. De reden voor de uitzondering komt door de standaarden voor laptops die tussen de 60 watt en 240 watt liggen.
Met een USB-C naar HDMI kabel of adapter, USB-C to HDMI, verbindt u gemakkelijk uw USB-C apparaat, bijvoorbeeld uw laptop, met de HDMI aansluiting van uw TV, monitor of een ander apparaat. De USB-C HDMI kabels en adapters zijn geschikt voor 4K monitoren 30 Hz / 60 Hz.
Deze versie is een stuk compacter dan de normale USB A versie. USB Micro is de kleinste versie van USB. Tegenwoordig erg vaak gebruikt in smartphones omdat deze steeds kleiner worden. Het verschil met USB Mini is duidelijk te zien aan het feit dat de Micro stekker een stuk platter is.
De usb C aansluiting is de standaardaansluiting voor Android smartphones. Het fijne aan deze aansluiting is dat de boven- en onderkant identiek zijn en je dus niet eerst hoeft te kijken op welke manier het kabeltje in je telefoon moet.
In zulke gevallen is een usb-stick koppelen aan je telefoon een prima alternatief. Je Android-smartphone heeft waarschijnlijk een usb-c- of micro-usb-aansluiting. Maar dat mag dan wel usb heten, je kunt er niet zomaar een veel grotere usb-stick op aansluiten. Daarvoor heb je eerst een speciale kabel nodig.
De USB-stick, geheugenkaart of externe harde schijf werkt niet meer goed. Een grondige formattering kan eventuele opslagfouten opsporen en die delen van het opslagmedium buiten gebruik stellen.