U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op mijn.rvo.nl. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Een 'UBN' is het registratienummer van een dierenverblijfplaats, formeel 'meldingseenheid' (ME) genoemd. Een- ieder die runderen, varkens, schapen of geiten houdt, is namelijk verplicht om de verblijf-plaats(en) van deze dieren te registreren.
Nee, het UBN staat niet meer op de elektronische nummers. Het nummer bestaat uit een unieke code van twaalf cijfers. De door u gekochte nummers staan wel geregistreerd op uw UBN. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via 088-042 42 42 of kijk op mijn.rvo.nl.
Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. En de dierenarts een EU-paspoort aanvraagt. Een UBN voor niet bedrijfsmatig gehouden honden kost eenmalig € 19,-.
De NDG registreert chipnummers voor huisdieren. Voor éénmalig € 6,50 is uw huisdier geregistreerd.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken, waaronder de NDG.
Dit relatienummer vindt u in Mijn dossier bij Mijn gegevens. In Mijn dossier kunt u uw gegevens aanvullen en wijzigen.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor honden
U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.
Het chipnummer
Voor identificatiechips voor dieren bestaan de ISO standaarden 11784 en 11785. Chips die hieraan voldoen hebben een uniek nummer van 15 cijfers en beginnen met een landencode of fabrikantcode. De landencode van Nederland is 528.
3/ Wat is het chipnummer van mijn hond? Elke microchip draagt een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers en dat kan afgelezen worden met een chiplezer. Dit nummer staat in het paspoort. Je kan bij de dierenarts vragen om het nummer te lezen met een chiplezer.
Het is niet mogelijk om het chipnummer van een hond over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. De voormalige eigenaar dient in zijn/haar eigen profiel het chipnummer af te melden. Vervolgens kan de nieuwe eigenaar het chipnummer opnieuw registreren.
Chippen kan bij pups al vanaf een leeftijd van 6 weken. Uw huisdier kan vervolgens gedurende zijn hele leven worden geïdentificeerd. Om het unieke ID-nummer te kunnen zien, is een speciale lezer vereist. Bij onder andere de politie, dierenartsen, asielen en dierenambulances is er standaard een chipreader aanwezig.
Of gaat u met uw kat naar het buitenland reizen? Dan moet het dier wel een chip en paspoort (of gezondheidscertificaat) hebben. Registreren bij een portaal is niet verplicht, maar net als dieren geboren in Nederland wel aan te raden.
Fokkers/importeurs
Fokkers en importeurs moeten hun honden laten chippen en registreren bij een dierenarts of chipper. De registratie kan de fokker/importeur dan zelf regelen. Honden hebben alleen een EU-paspoort nodig als zij de grens over gaan. Pups moeten binnen 7 weken na de geboorte een chip krijgen.
Iedere hond in Nederland moet een Europees paspoort hebben. De dierenarts geeft dit hondenpaspoort af. Hondenfokkers moeten binnen 7 weken na de geboorte van de hond een paspoort voor de hond hebben. De dierenarts registreert het paspoortnummer bij een aangewezen portaal .
Als dierenarts moet u de hond registeren op het adres waar het dier is geboren, ook als er al een nieuwe verantwoordelijke bekend is of als de hond meteen naar zijn nieuw baasje vertrekt. De gegevens van de nieuwe verantwoordelijke kan u ook meteen registreren tijdens de online-registratieprocedure.
Wil je nagaan of jouw paard in de Nederlandse database geregistreerd staat? In deze zoekfunctie op mijn.rvo.nl kun je het chipnummer of levensnummer van een paard intypen om te zien welke gegevens bekend zijn.