Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
Het bestaat vaak uit thee (çay), wit brood, honing, olijven, tomaten en kaas. Ook de lunch is niet zo uitgebreid. Meestal wordt er in de middag Ayran (yoghurt, aangelengd met water en zout) gedronken, en eet men als snacks klaargemaakte voorgerechten (meze).
Een traditioneel Turks ontbijt legt een goede bodem voor de dag. Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen".
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend. Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel 'serpme kahvaltı'. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.
Gerechten met kaymak
Dit product wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Als vulling voor vers brood, op börek en pannenkoeken bijvoorbeeld. Ook wordt het zoet gegeten in combinatie met honing en op die manier bij gebak geserveerd. Denk maar aan het goddelijke gerecht kunefe.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Waar Turkije bekend staat om haar hoge zon-, zee- en strand-gehalte (niet gek met meer dan 6.500 km aan kust), scoort het ook niet slecht op cultureel gebied. Er staan maar liefst 16 bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het overgrote deel van de bevolking is Turks en de Koerden zijn de belangrijkste minderheid. Maar liefst 98% van de Turkse bevolking is moslim. Er zijn ook enkele religieuze minderheidsgroepen, zoals aanhangers van de Byzantijnse en Latijnse kerk, joden en protestanten.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.
In Turkije gaat men op zondag graag zitten voor een traditionele kahvalti, wat letterlijk 'voor de koffie' betekent. Kahvalti is een heus ontbijtbuffet en bestaat uit talloze kleine gerechtjes, waaronder brood, kaas, eieren, olijven en honing.
Turkish Breakfast - Sortie.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Istanbul is razend populair en dat is niet zo gek. De bezienswaardigheden in Istanbul zijn geweldig en de stad is ook nog eens prima betaalbaar. Een stedentrip naar Istanbul hoeft niet duur te zijn.
Tijdens het vasten mag je niet eten maar ook niet drinken. Verboden; om varkensvlees te eten, het varken wordt als onrein beschouwd. Het vlees wat ze wel mogen eten; kippen, koeien - en schapevlees moet wel ritueel geslacht zijn. Ook mogen ze geen alcohol gebruiken.
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.