De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.
Provence: rosé, pastis of Rinquinquin
Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is.
Genepy is een vrij sterk digestief, een drank die je dus na het eten drinkt.
Het Provençaalse woord pastis betekent zoiets als mengsel. De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille, en de kruiden van het land weten zich er in verenigd met de kruiden en specerijen uit het Oosten (zoethout, anijs).
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Je moet verschillende soorten takjes van de Artemisia plukken (wees voorzichtig, beschadig de wortels niet) en die een aantal maanden in de alcohol laten intrekken. Daarna suiker en water erbij en klaar is je likeur. Het drankje ruikt dus kruidig en smaakt vrij zoet.
Génépi, ook wel Genepy (Frankrijk) of Genepì (Italiaans) en is een likeur of aperitief. Het product is eeuwenoud en sinds de 18e eeuw al een ware traditie in verschillende gebieden. Het drankje heeft zijn naam te danken aan de bergplant Genus Artemisia die net als de Edelweiss zeer zeldzaam is.
Genepi Des Alpes is een traditioneel kruidenlikeur afkomstig uit Frankrijk. Men drinkt het voornamelijk in het Alpengebied. Genepi is een verwijzingsnaam voor de alpenplanten die in de drank verwerkt worden om zo de smaak te verkrijgen. Deze planten horen toe aan het Artemisia geslacht.
Het meeste bier in Frankrijk is afkomstig uit massaproductie: een paar grote brouwerijen heeft 90% van de markt in handen, die wordt gedomineerd door pilsners. Dessalniettemin kent het land ook eigen biertypes, zoals de bière de la garde van hoge gisting.
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
DEN HAAG - Koffie en thee worden het meest gedronken in Nederland. Deze warme dranken maken 30 procent uit van de gemiddelde vochtconsumptie van Nederlanders. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de Nederlandse Vereniging frisdranken, Waters, Sappen (FWS).
Vroeger werd pastis in een ijskoud glas geschonken, tegenwoordig drink je het gewoon met ijs.
Ricard is een goudgele verfrissende drank, met 45% alcohol, heeft een unieke smaak en een typisch Frans karakter. Drink Ricard op de Franse wijze met 1 deel Ricard op 5 delen water en ijs. Of in dezelfde verhouding met cola, sinaasappelsap, limonade of tonic.
Een gelig goedje dat door middel van toevoeging van ijskoud water wit wordt en ruikt naar anijs. Samen met een lekker hapje zo voor het eten een heerlijke eetlust opwekker. Daarom deze boter die je op een stukje stokbrood, kip of garnaal kan smeren. Bon appétit!
Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt gemaakt terwijl raki niet uitsluitend Turks is. Raki en Ouzu lijken qua smaak op elkaar maar Raki heeft vaker een andere smaak gekregen door het toevoegen van bepaald fruit terwijl bij ouzo de sterke smaak van anijs altijd behouden blijft.
Puur. Het wordt puur geserveerd, soms met toevoeging van een of twee koffiebonen, de zogenaamde "vlieg", die de smaak van sambuca versterken. Het kan met of zonder ijs worden geserveerd.
Raki, ook wel tsikoudia genoemd op Kreta, is een sterke drank die wordt gedistilleerd uit most, de overblijfselen van druiven. Inwoners van Kreta zijn trots op hun raki, en bij een bezoek aan het eiland komt u hiermee zeker in aanraking. Vaak wordt u na het eten in een restaurant getrakteerd op een glaasje raki.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
De Fransen zien er wel brood in: hun baguette in de koffie dopen. “In Frankrijk hebben we een ander ontbijt dat in Nederland of Engeland,' vertelt Roturier. “We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'. Fransen nemen vaak uitgebreid de tijd voor hun eten.