Populaire Turkse gerechten en voedingsmiddelen Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
De Turkse keuken is erg populair en veelzijdig. Je vindt veel gegrild vlees en vis, verse groente en fruit, salades en verschillende kruiden. Maak lekker een Turkse pizza (lahmacun), een bulgursalade of een pide met gehakt. Ook köfte, een dürüm of Turkse filodeeghapjes met feta zijn hartstikke lekker.
Wat betreft peulvruchten zijn linzen, kikkererwten en witte bonen de meest bekende. Consumptie van zoetigheid is ook toegenomen, denk aan baklava, rijstpudding, Turks fruit, gebak en verschillende koekjes.
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Een typische maaltijd begint met soep (vooral in de winter), gevolgd door een gerecht met groenten (olijfolie of met gehakt), vlees of peulvruchten gekookt in een pan (meestal met vlees of gehakt), vaak met of voorafgaand aan Turkse pilav, pasta of bulgur pilav, vergezeld door een salade of cacık (verdund koud yoghurtgerecht ...
Desondanks zijn enkele van de populairste ingrediënten voor mezes geroosterde zoute kikkererwten, augurken, vette witte kaas, koolbladeren of druivenbladeren die in olijfolie zijn gewikkeld en gestoofd, de uitgelekte yoghurt-muntspread die bekendstaat als haydari, viseieren gemengd met citroen en olijfolie, ...
Lunch in Turkije bestaat vaak uit kebabs, stoofschotels en rijstgerechten . Bij Turkish Flames zijn opties als Meat Saute, Chicken Doner en Pide perfecte middagmaaltijden, die stevige maar evenwichtige smaken bieden. Linzensoep en Shepherd Salad zijn lichtere opties die vaak naast hoofdgerechten worden geserveerd.
Etiquette: Je mag nooit naar iemand wijzen. Tandenstokers dienen gebruikt te worden met de hand voor de mond en niezen in het bijzijn van anderen is onbeleefd. Verder mag je nooit zo zitten, dat je voetzool zichtbaar is. Onderhandelen: Afdingen is erg normaal in Turkije.
Ondanks het wettelijke verbod op polygamie in Turkije bestaat dit in praktijk nog steeds, hoewel dat vrij zeldzaam is. Met name in de regio's met een significante Koerdische bevolking, zoals Zuidoost-Anatolië en Oost-Anatolië, komt polygamie nog voor.
De producten die vaak wel onmisbaar zijn, zijn: olijven, komkommer, tomaat en zachte witte kaas, honing, (turks) brood en thee. Deze producten worden vaak ook als lunch gegeten en soms is het ontbijt tevens ook de lunch.
Alles wat niet is toegestaan is 'haram', zoals het eten van varkensvlees, de meeste insecten en het drinken van alcohol. Diverse organisaties houden zich bezig met het keuren van halal vlees en halal vleesproducten. Zij hebben onderling soms een andere interpretatie van de regels op gebied van slachten.
Het is een gemeenschappelijke interesse en nieuwsgierigheid naar buitenlanders in Turkije . Mensen aarzelen niet om met nieuwe mensen te communiceren en kunnen in korte tijd intiem met hen zijn.
In de traditionele cultuur wordt ontbeten tussen 10 en 12 uur 's ochtends. Omdat het ontbijt vrij laat plaatsvindt, is de volgende maaltijd pas aan het begin van de avond. Tussen deze maaltijden door zijn er voldoende zoete of hartige tussendoortjes voorhanden. Veel Turkse mensen houden van een hartig ontbijt.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren .
Mezze-tafels zijn rijkgevulde tafels met soms wel tientallen koude en warme gerechtjes, een maaltijd op zich. Vaak gevolgd door een hoofdgerecht: gegrilde kip of vis, of gegrild vlees. Een glaasje arak (anijslikeur) hoort erbij.
Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit. Die van verse groenten groeide van bijna 19 miljoen ton in 2010 naar rond de 25 miljoen ton nu.
Ook voor alleenreizende vrouwen kan Turkije een geschikte vakantiebestemming zijn. Ondanks het een grotendeels Islamitisch land is, kan heb je als vrouwelijke toerist toch veel vrijheid. Zo lang je je aan bepaalde richtlijnen houdt, kan je van een zorgeloze vakantie genieten.
Turkse mannen doen vaak extra hun best om hun partners zich geliefd en gewaardeerd te laten voelen, of het nu gaat om oprechte complimenten, attente gebaren of simpelweg door attent en considerate te zijn.
Turkse cultuur
De gebruikelijke begroeting onder vrienden en familie is over het algemeen om de andere persoon een of twee kussen op de wang te geven. Het is beleefd om een lichte buiging of knik te maken naar iemand met autoriteit (ouder of superieur) als je ze begroet. Vrouwen mogen alleen een fysieke begroeting geven aan andere vrouwen (d.w.z. met een handdruk of kus ).
In Turkije is er een rookverbod in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes. Roken mag buiten of – in enkele gevallen – in speciale rookruimtes. Foto's maken van militaire objecten, soldaten en vliegvelden is streng verboden in Turkije.
Hand kussen
De daad omvat drie waarden – sevgi, saygı, sadakat – liefde, respect en loyaliteit . Zelfs heel jonge kinderen weten dat ze diep moeten buigen en de hand van hun ouderen (een ouder, leraar of andere volwassene die ze liefhebben en respecteren) moeten pakken, en er dan een kus op moeten planten voordat ze het op hun voorhoofd moeten leggen als teken van respect.
Eetmomenten
Maaltijden worden drie keer per dag gegeten . De grootste is over het algemeen de avondmaaltijd, maar de lunch is ook een hoofdmaaltijd, of het nu gaat om dorpelingen die op het land werken of een stadsmens in zijn appartement. De traditie van vijf uur thee is een westerse traditie die alleen in de steden is overgenomen. Thee wordt ook bij zonsondergang gedronken.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.