Maar wist je dat het in Italia gebruikelijk is om iemand op oudejaarsavond linzen te geven? Italianen vieren oud en nieuw vaak met muziek en fuochi artificiali, vuurwerk, op een van de piazza's in het centro storico of op het strand. Kijk waar in Italië je het beste oud & nieuw kunt vieren.
Italië is bekend om zijn keuken, sportwagens, mooie kusten, het voormalige Romeinse rijk en zeer waardevolle kunststeden. Italië heeft het grootste aantal UNESCO-Werelderfgoedobjecten ter wereld, verspreid over heel het land. Twee onafhankelijke ministaten liggen binnen Italië: San Marino en Vaticaanstad.
Vier Pasen met familie.
De Italianen hechten veel waarde aan familiebanden en Pasen is daarvoor een van de feesten bij uitstek. Tweede Paasdag is er alle tijd om feest te vieren met vrienden en een festival of openlucht concert te bezoeken. Althans, als u in Italië bent.
Italianen zijn traditioneel, gastvrij en warm maar ook heel zeker van hun zaak; Er gaat niets boven hun land, keuken en gewoontes! Dit artikel beschrijft de belangrijkste omgangsvormen die zeer gewaardeerd worden als je je als toerist in Italië begeeft.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Als er iets belangrijk is voor Italianen, is het hun familie. Dus als er iemand dode familieleden begint te beledigen, weet je dat het menens is. Met deze traditionele Romeinse uitdrukking deel je mee dat de ontvanger afstamt van voorvaders met een dubieus moraal. Dat zeg je dus niet zomaar tussen neus en lippen door!
Vooral op zondag komen de Italianen graag samen voor een familiediner. De zondag is dan ook de dag bij uitstek dat je naar La Mamma of naar een restaurant gaat om samen met familie en vrienden te genieten van alle gangen. Eet goed, drink goed en leef met plezier je leven; een moto dat het waard is om naar te leven!
Vuurwerk afsteken, zoals wij dat kennen, kennen ze in Italië niet. Sterker nog: het is op de meeste plekken verboden, vooral in de steden.
Ferragosto is een nationale feestdag in Italië die wordt gevierd op 15 augustus. De feestdag heeft zowel een religieuze als een niet-religieuze betekenis.
Deze dag heette tot voor kort nog Giorno della Liberazione, bevrijdingsdag, maar is veranderd in Festa della Libertà, feest van de vrijheid. Vrijheid is namelijk niet iets vanzelfsprekend en moet daarom ook gevierd worden! Voor de italiani is 25 april een nationale feestdag en een officiële vrije dag.
Italië kent enkel een eerste kerstdag. De tweede kerstdag bestaat hier niet, maar hier vieren ze dan 'Santo Stefano'. De winkels zijn op deze dag wel gesloten. Op 31 december wordt San Silvestro gevierd, de sterfdag van deze heilige.
Italië heeft alles wat je zoekt in een vakantie. Het lekkere weer, het goddelijke eten, de rijke cultuur, de hartelijke mensen, de klinkende taal, de bijna achtduizend kilometer aan kust, de idyllische dorpjes, de onverwachtse gebeurtenissen. Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Op 1 mei wordt trouwens in heel Italia feest gevierd want die dag is het Il giorno del lavoro, oftewel dag van de arbeid. Op deze dag is iedereen vrij en moet je dus rekening houden met gesloten winkels en instanties.
Tijdens nieuwjaar wordt er in Italië veel gedroogd fruit gegeten, voornamelijk vijgen en dadels. Voor de Romeinen was dit een manier om geluk te wensen. Als er ook nog cotechino e lenticchie wordt gegeten, kan het geluk niet op. Felice anno nuovo!
Dé nationale feestdag in Italië, die op 15 augustus plaatsvindt. Katholieken vieren op 15 augustus de tenhemelopneming van Maria, maar Ferragosto is veel meer dan een katholieke feestdag. Het is een viering die draait om ontspannen, eten en de stad ontvluchten.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
hoi (interjection): ciao.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.