Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Mensen die zichzelf constant als slachtoffer zien geven alles en iedereen behalve zichzelf de schuld van hun problemen. Een partner die zijn/haar eigen tekortkomingen niet kan herkennen is niet alleen heel moeilijk om mee te communiceren, maar zorgt er ook voor dat voortgang praktisch onmogelijk is.
Geef je grenzen aan
Belangrijk is, dat je de leiding neemt in een situatie, zónder er al te veel emoties in mee te nemen. Geef bij toxic people vooral aan wat je wél wilt en laat dingen die eerder zijn gebeurd achterwege. Dus bijvoorbeeld: 'Ik vind het fijn als we deze keer bij mij in de stad afspreken.
“Een ongezonde vriendschap herken je wanneer je van hem of haar niet met andere mensen om mag gaan. Maar ook wanneer ze je beledigen of je emoties en belangrijke gesprekken wegwuiven. Heb je het idee dat je niet over je problemen kan praten met ze, maar dat je wel altijd naar hun problemen luistert?
De letterlijke betekenis van toxisch is giftig. Het woord 'toxisch' wordt gebruikt om een groot aantal gezondheids-, sociale en milieuproblemen te beschrijven. In interpersoonlijke relaties wordt het woord toxisch gebruikt om iemand te beschrijven die door zijn gedrag onrust, angst en stress veroorzaakt bij anderen.
Ze halen er vreugde uit de miserie van anderen, ze kwetsen je, geven je een slecht gevoel over jezelf of hebben zelfs helemaal geen interesse in jou. Het enige voordeel is dat je de intenties van deze types snel achterhaalt, zodat ze je ook weer snel uit je leven kunt bannen.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
In de buurt zijn van giftige mensen kan zelfs je mentale gezondheid beïnvloeden. Misschien voel je je onzeker of heb je het gevoel dat je niet genoeg bent als je bij hen bent. Ze kunnen je angstgevoelens vergroten of zelfs je depressie verergeren. Je kunt de druk voelen om te veranderen, ook al is er niets mis met je.
Wat kan je doen? Een toxische relatie betekent niet noodzakelijk dat je ze moet opgeven. Het is mogelijk om aan de relatie te werken en de dynamiek te veranderen, vooral als je vindt dat er nog veel positieve elementen aan zijn. Assertieve communicatie en gezonde grenzen zijn daarbij vaak de sleutel.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd. je kunt niet jezelf zijn, je verliest jezelf. de relatie is gestoeld op angst, manipulatie en controle. er is fysiek en/of emotioneel misbruik.
Weinig zelfvertrouwen
Daarnaast hebben de mensen die constant teruggaan naar toxic relaties vaak weinig zelfvertrouwen. Proberen los te komen van een ongezonde relatie zorgt ervoor dat je negatieve zelfbeeld, als je dat al hebt, nog negatiever wordt.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Emotioneel misbruik zorgt ervoor dat je je niet op je gemak voelt in je relatie. Het is erg schadelijk voor je zelfvertrouwen als je er dagelijks het slachtoffer van bent. Je wordt er heel onzeker en angstig van. Je voelt dat je ooit een heel andere persoon was en herkent jezelf niet meer.
Toxische mannelijkheid, dat zijn de dingen aan mannelijkheid of mannencultuur (dus gedrag en gewoontes van mannen zelf, maar ook hoe we mannen waarderen, wat we van ze verwachten, wat we ze aanleren etc) die voor problemen zorgen, voor mannen zelf en voor anderen.
Het lastige is dat elke relatie anders is. Een giftige relatie kan bijvoorbeeld ook ontstaan tussen twee gezonde mensen die elkaars (jeugd)trauma triggeren. Dat kan weliswaar tot complexe problemen leiden, maar in sommige gevallen kan die dynamiek wél uitgroeien tot een gezond samenzijn.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
Een ander signaal van een giftige relatie is volgens Neo, wanneer één van de partners zich altijd boven de ander plaatst in de relatie. Leeftijd of levenservaring kunnen de redenen zijn. Daarmee neemt de persoon in kwestie de ander minder of niet serieus en kan het de ander een afhankelijk gevoel bezorgen.
Giftige mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin. Dat kunnen mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn, stoornissen als Narcisme of Psychopathie(DSM,2013). Mensen met deze stoornissen manipuleren vaak om verschillende redenen, maar iemand hoeft niet perse een stoornis te hebben.