Schroeven met een tellerkop worden gebruikt voor het fixeren van (dragende) houtconstructies, zoals een houthok, tuinhuisje, overkapping of pergola, een speeltoestel of het plaatsen van isolatieplaten. Het voordeel van tellerkopschroeven is dat ze een extra grote tellerkop hebben.
Kies uit diverse lengte maten van 8 cm tot 40 cm. Populaire maten zijn 8x80, 8x100, 8x120, 8x140, 8x200 en 8x240 mm. De meest verkochte maten van deze schroeven met flenskop zijn 80 mm en 100 mm voor het bouwen overkappingen van Lariks Douglas balken of geïmpregneerd hout met staanders vanaf 12x12 cm en 15x15 cm dikte.
Schroeven voor Douglas Hout
Voor Douglas hout gebruikt u zelfborende verzinkende RVS schroeven of vlonderschroeven van Dynaplus met speciale Anti-Roest-coating. Hierbij hoeft u niet voor te boren. De schroeven zijn namelijk voorzien van een boorpunt.
Voor looizuurhoudende houtsoorten zoals Eikenhout altijd RVS tellerkopschroeven gebruiken. Bij Lariks Douglas hout kunt u prima grijs of geel verzinkte tellerkopschroeven (houtbouwschroeven) gebruiken.
Goede torx schroeven. Ideaal voor het vastzetten van… Toepassing: Bevestiging dakbeschot 16 en 18 mm.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Verschil tussen schroeven en spijkers:
Schroeven zorgen voor een stevigere verbinding. Schroeven zijn eenvoudiger te demonteren. Spijkers zijn goedkoper. Spijkers zijn sneller te monteren.
Dank. Een veranda met staanders van 7x7 is niet stevig genoeg, wij adviseren 12x12 cm dikte (uitgaande van lariks douglas hout). De schoren komen in alle bovenhoeken. De afgeschuinde schoren krijgen pas stevigheid bij een minimale lengte van de lange zijde van 70 cm.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
De platkop houtschroef heeft een taps toelopende kop, die in de ondergrond kan verzinken. als het hout zacht genoeg is (bijvoorbeeld: vurenhout) of het boorgat geruimd is met een verzinkboor. Ook bij de platkop houtschroef loopt de schroefdraad niet helemaal door tot aan de kop.
Gebruik dan een platkopschroef. De kop verzinkt in het hout, hierdoor is de afwerking mooi en steekt de schroef niet uit het oppervlak. Bij zachte houtsoorten zoals vurenhout, draai je de platkopschroef gemakkelijk vast. Hierbij is voorboren niet nodig.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.
Een sterke schroef breekt niet af tijdens het indraaien. Het punt van afbreken tijdens het indraaien wordt breekwaarde genoemd. Hoe hoger de breekwaarde van de schroef, hoe lager de kans dat de schroef afbreekt tijdens het indraaien.
Het afbreken van een schroef gebeurt vaak door een kapotte of gebroken schroefkop, kapot schroefdraad of een te smalle plug voor een schroef. Check daarom altijd welke plug bij welke schroef hoort om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er veel manieren om de schroef te verwijderen.
Een verbindingshoek is traditioneel van hout. Meestal van Eiken of lariks Douglas. Deze wordt ook wel een schoor of schoren in meervoud genoemd. De schoor is altijd de balk die onder een hoek van 45 graden gemonteerd is, soms is deze in de constructie weggewerkt of is deze zichtbaar gehouden.
Voordat u de hangen aan de deur bevestigt, moet u goed bekijken hoe de schoren in de deur lopen. De schoren zijn altijd schuin geplaatst en lopen naar boven aan de zijde waar de deur niet hangt. Zo voorkomt u dat de deur gaat scheefzakken. Houd de hangen op de deur en teken de boor- plaats van de gaten af.
Een schoor voorkomt het scheef trekken van een wand, omdat deze dan zou moeten uitrekken of ingedrukt worden. Het hout is simpelweg te sterk om dit te kunnen doen en daardoor houdt de wand zijn vorm. De krachten in het stijl-en-regelwerk worden overgedragen door deze schoren.
Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor deze 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef(met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.
De beste manier om bevestigingsmaterialen tegen roest te beschermen is door ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt.