Een suspensie bestaat uit een vaste stof in een vloeistof.Een emulsie bestaat uit twee vloeistoffen die niet in elkaar kunnen oplossen.
Een suspensie is een vloeistof met daarin zwevende fijne vaste deeltjes. Sinaasappelsap is een voorbeeld van een suspensie van vruchtvlees in vruchtensap. Een emulsie is een mengsel van twee niet-mengbare vloeistoffen, hierdoor ontstaan er vaak twee duidelijke lagen in de vloeistof. Een voorbeeld is olie in water.
Een suspensie heeft twee stoffen in twee verschillende fasen die op de juiste manier gemengd zijn.Een emulsie heeft twee stoffen, in dezelfde fase maar niet mengbaar met elkaar .
Mayonaise is een voorbeeld van een emulsie. Er zijn vele voorbeelden van voedselemulsies. Melk, vele soorten saus, margarine, consumptie-ijs, ja zelfs knakworsten kunnen beschouwd worden als een emulsie.
In een oplossing is de opgeloste stof zo fijn verdeeld dat de vloeistof helder en doorzichtig is. Nog meer voorbeelden van een oplossing zijn: cola, drinkwater, appelsap en brandspiritus. Sinaasappelsap is een suspensie. Een suspensie is een troebel mengsel van een vaste stof in een vloeistof.
Mayonaise is een voorbeeld van een emulsiesaus. Een emulsie is een mengsel dat bestaat uit niet-mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen, zoals water en olie.
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
Tandpasta is een emulsie van zeep, een schuurmiddel, een smaakstof en een geur- stof. Dit geheel wordt bij elkaar gehouden met een bindmiddel. De meeste tand- pasta's bevatten ook 'fluor' om sterke tanden te krijgen. Emulsies zijn mengsels van stoffen die normaal niet met elkaar mengen.
Veelvoorkomende voorbeelden van emulsies zijn eidooier, boter en mayonaise . Het proces van het mengen van vloeistoffen om een emulsie te vormen, wordt emulgeren genoemd. Ook al zijn de vloeistoffen die ze vormen helder, emulsies lijken troebel of gekleurd omdat licht wordt verstrooid door de zwevende deeltjes in het mengsel.
Fysiek gezien is het een vloeistof - het stroomt om zijn container te vullen. Juister gezegd, het is een colloïde - specifiek een emulsie van vet en water.
Een suspensie bestaat uit een vaste stof in een vloeistof. Kleine, niet opgeloste, vaste deeltjes zweven als het ware in een vloeistof. Hierdoor valt het licht niet mooi door de vloeistof, waardoor een suspensie er troebel of gekleurd uitziet. Een voorbeeld is sinaasappelsap, verf of kalkpoeder in water (kalkwater).
Eigenschappen van emulsie
De verbinding die de druppels omhult, wordt de emulgator of emulgator genoemd. Dit is een verbinding die interageert met zowel de gedispergeerde als continue fase . Fosfolipiden hebben bijvoorbeeld een vette staart en een waterminnende kop, dus het interageert met zowel water als vet.
Emulsies zijn te onderscheiden in twee typen: Er zijn water-in-olie emulsies waarbij de waterfase als fijne druppeltjes in de oliefase aanwezig is. En er zijn olie-in-water emulsies waarbij de olie als fijne druppeltjes in de waterfase te vinden is.
De emulsies worden gestabiliseerd door de aanwezigheid van verschillende soorten chemische stoffen die een specifieke werking op de oplosbaarheid hebben, emulgatoren genaamd. Enkele typische voorbeelden van olie-in-water emulsies zijn melk, boor-en snijoliën, …
Een emulsie is een suspensie van twee vloeistoffen die normaal gesproken niet met elkaar mengen . Deze vloeistoffen die niet mengen, worden niet-mengbaar genoemd. Een voorbeeld hiervan is olie en water.
Voorbeelden emulsies: modder (= zand + water); bloed (= plasma + bloedcellen); melk (= water + vet);
Mayonaise is een emulsie van oliedruppels in water, een zogenaamde olie-in-water (O/W) emulsie. Dergelijke emulsies worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een gedispergeerde fase van olie en op olie gebaseerde ingrediënten, een emulgator of combinatie van emulgatoren, en een continue fase van water en op water gebaseerde ingrediënten .
Olie-in-water-emulsies komen veel voor in voedingsproducten: Mayonaise- en Hollandaisesaus – dit zijn olie-in-water-emulsies die gestabiliseerd zijn met eigeellecithine of met andere soorten voedingsadditieven, zoals natriumstearoyllactylaat.
Margarine is een emulsie van waterdruppeltjes in vet, gestabiliseerd door een opeenhoping van naaldachtige vetkristallen in de continue vetfase.
Een emulsie is een mengsel van 2 vloeistoffen en een suspensie is een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. Koffie is daarom een suspensie en geen emulsie (of oplossing).
Toepassingen van emulsie:
Wordt meestal gebruikt in cosmetica, farmaceutica en persoonlijke hygiëne . Micro-emulsies worden gebruikt om vaccins te leveren om verschillende microben te doden. Het wordt gebruikt in chemische synthese. Het wordt gebruikt bij brandbestrijding.
Wanneer een stof uit één soort stof bestaat noem je dit een zuivere stof. Suiker en zout zijn voorbeelden van zuivere stoffen. Wanneer een stof uit twee of meer soorten stoffen bestaat noem je dit een mengsel. Cola en kraanwater zijn voorbeelden van mengsels.
Volgens bovenstaande definitie zou koffie gekwalificeerd kunnen worden als een o/w-emulsie samengesteld uit een waterige oplossing .
De textuur van melk of yoghurt – eigenlijk een 'kunstig' samengestelde emulsie van water, eiwit en vet – heb je nodig om de droge muesligraantjes 'in te bedden', maar voelt na het eten wat hinderlijk als de restanten nog aan je slijmvliezen plakken.
Homogene mengsels. Bij een homogeen mengsel kun je niet zien dat het een mengsel is, dus bijv. wijn. Een homogeen mengsel is een oplossing, voorbeelden van oplossingen zijn : thee, azijn, appelsap en wijn.