Om zich flexibel te kunnen opstellen en toch zelf overeind te blijven, helpt het enorm als een kind tenminste thuis en op school houvast heeft. Daar moet het duidelijk zijn wat er wel of niet mag en kan, en dat moet ook consequent worden nageleefd. Dat is de basis van een 'strenge' opvoeding.
Te strenge ouders proberen perfectionistisch te zijn en vinden het moeilijk om fouten te accepteren. Ze verwachten dat hun kinderen ook alles foutloos en perpect doen en zien niet dat deze verwachting nutteloos is.
Autoritatieve opvoeding is een opvoedingsstijl waarbij ouders zowel responsief als veeleisend zijn. Ouders zijn erg betrokken door te helpen bij het oplossen van problemen en er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens van het kind. Bij het straffen van het kind wordt er uitleg gegeven zodat hiervan kan leren.
Dominante ouders streven continu naar perfectie. Ze verlangen alleen het beste van hun kinderen. Het maakt niet uit hoe hard een kind zijn of haar best zal doen, het zal niet goed genoeg zijn voor de ouders. Dit komt doordat de dominante ouders altijd een 'maar' kanttekening maken.
Daar moet het duidelijk zijn wat er wel of niet mag en kan, en dat moet ook consequent worden nageleefd. Dat is de basis van een 'strenge' opvoeding. Streng zijn heeft niets te maken met onvriendelijkheid of op een luidere toon gaan praten, maar alles met duidelijkheid: dit zijn onze afspraken, daar houden we ons aan.
Je kan daar gratis en ook anoniem terecht met jouw verhaal. Je kan ook steeds met ons chatten, bellen of mailen! Marie,praat er eens over met je ouders, sommige ouders hebben niet eens deftig door dat hun kinderen opgroeien en groter worden! Leg ze uit dat je niet meer als een kind van 9 wilt behandeld worden.
Waarom ben ik zo streng voor mezelf? is een gedachte die ontstaat op het moment dat we het erg zwaar voor onszelf maken. We kunnen ons dan gevangen voelen in de regels waar we van onszelf aan moeten voldoen. Wanneer deze regels eigenlijk niet goed voelen, bedenken we hoe we hiervan af kunnen komen.
Het bieden van structuur. Bijvoorbeeld zorgen voor regelmaat en orde en consistent handelen; Het overdragen van kennis en het bijbrengen van waarden en normen. Bijvoorbeeld uitleg en informatie geven, eigen verantwoordelijkheid stimuleren, ongewenst gedrag ontmoedigen of negeren en goed gedrag belonen.
Het respecteren van de zelfstandigheid van je kind, het bieden van structuur en het stellen van grenzen horen ook bij het opvoeden. Net zoals het stimuleren van de ontwikkeling van je kind, het begeleiden van hoe je met elkaar omgaat en het bijbrengen van kennis, normen en waarden.
Helikopterouders, zijn ouders die voortdurend als een soort 'helikopter' boven hun kinderen cirkelen om in de gaten te houden of alles wel oké met hen gaat en vooral: om hen op voorhand al te behoeden van mogelijk onheil.
Ik wil geen contact meer met mijn ouders
Deze tips kunnen helpen: Blijf rustig, word niet boos. Praat over wat je voelt, niet over wat jij vindt dat je ouders fout doen. Als je het moeilijk vindt om te zeggen, schrijf het dan op in een brief.
Voogdij na einde gezag
Uw kind wordt opgevoed in een pleeggezin of tehuis. U heeft als ouder officieel niets meer over uw kind te zeggen. De voogd betrekt u wel voor zover mogelijk en informeert u over uw kind.
Luister goed.
Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Kan je het eigenlijk maken om 'nee' te zeggen, als je kind vraagt of het lief mag blijven slapen? “Absoluut. Elke ouder kan dat zelf beslissen op basis van de eigen opvoeding, eigen waarden, eigen normen”, vindt kinderpsychiater Lieve Swinnen. “Alle meningen zijn oké.
Luister ook naar de kant van je ouders. Blijf rustig, boosheid helpt de situatie niet. Betrek je vriendje er ook bij. Het is goed als je vriendje begrijpt waarom je ouders bezorgd zijn, en het is goed als je ouders begrijpen dat hun kritiek niet leuk is voor je vriendje.
Een simpele manier om je kind te laten weten dat hij/zij iets goed heeft gedaan is door hem/haar affectie te geven. Een knuffel, kus of glimlach om de kleine dingen te belonen, zoals stil zitten, een taak zonder gezeur afronden of zelfs samen spelen. Vergeet niet om verbale goedkeuring te geven.
Wil je dus graag minder hard zijn voor jezelf. Dan is belangrijk om weer waar te nemen wie jij bent, in plaats van wat ervan jou wordt verwacht. En wat dus ook vooral voor jouw werkt. Want zolang je leeft vanuit wat voor jouw goed voelt zal je hier niet een te hard oordeel over hebben.
Half open/ half gesloten gezin. Dit gezin staat open voor relaties buiten het gezin. Kinderen krijgen alle vrijheid om-om te gaan met kinderen waarmee hij wil omgaan. Denk aan kinderen die blijven spelen en door lid te worden door van een sportvereniging.
Wat zijn de kenmerken van een disfunctioneel gezin: Het kind kan niet eerlijk zijn en een eigen mening hebben, wanneer het wel eerlijk is krijgt het straf. Ouders zijn onvergeeflijk over de "fouten" van het kind. Ouders willen controle over hun kinderen.
Wat is symbiosetrauma? Een complex begrip: letterlijk betekent dit dat er een trauma is ontstaan tussen ouders en kind in de symbiose. Met als gevolg dat het kind de traumagevoelens overneemt van de ouder.