Wanneer voeding of speeksel in de longen komt en je kind onvoldoende kracht heeft om het voedsel uit de longen te hoesten, is er sprake van aspiratie. Wanneer je kind dit dus niet aangeeft of niet kan aangeven door hoesten, wordt ook wel gesproken over stille aspiratie.
stille aspiratie: als de hoestreflex uitblijft of niet krachtig genoeg is, komt voedsel of drank terecht in de luchtweg. Keelschrapen, kuchjes, ademnood en borrelende stem na het slikken kunnen signalen zijn van stille aspiratie.
Wanneer iemand niet meer of alleen nog heel zwak kan hoesten, kan er voedsel in de longen terecht komen. De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking.
Slikproblemen bij volwassenen kunnen zijn: Moeite hebben met het kauwen van voedsel. Kauwen en slikken doet pijn. U verslikt zich of moet hoesten tijdens het eten en drinken.
Duidelijk is wel dat de angst in de loop der tijd steeds groter kan worden en de slikproblemen daardoor kunnen toenemen. Ook spanningen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren.
Slikklachten en globusgevoel
Er ontstaat de neiging om de keel steeds te schrapen of veel te slikken. Er is vaak een relatie van onstaan van de klachten in een periode van veel stress, drukte, spanningen, slaapproblemen en bij onverwerkte emoties. Dit gaat vaak samen met hoofdpijn, kaak- en nekklachten.
Aspiratiepneumonie symptomen zijn erg uiteenlopend: een piepende of moeilijke ademhaling, koorts, ophoesten van slijm of bloed, veel zweten, pijn op de borst, hese stem en vermoeidheid. Een ziekenhuisopname is vaak vereist. Bij slikproblemen krijgt de patiënt sondevoeding of andere zachte voeding.
Doe dit bij verslikken:
Waarschuw bij een dreigende verstikking altijd een arts of bel 112. Verslikken in dik vloeibaar en vast voedsel komt minder vaak voor, maar levert een groter gevaar op dan verslikken in dun vloeibaar voedsel. Laat de cliënt niet alleen. Benoem wat je gaat doen.
Vaste stoffen (zoals voedsel) en vloeistoffen (zoals water of braaksel) kunnen in de luchtwegen terechtkomen. Ook vreemde voorwerpen (zoals kralen en paperclips) kunnen door verslikken in de luchtwegen en uiteindelijk in de longen terechtkomen. Dit wordt aspiratie genoemd.
Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U kunt dikkere dranken kiezen of een medisch verdikkingsmiddel gebruiken. U kunt zacht, smeuïg of gemalen eten nemen. Zorg ervoor dat u genoeg vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Broodmaaltijden Vervang brood door pap (bijvoorbeeld havermout, Brinta, Bambix, griesmeel), drinkontbijt, fruitontbijt, vla, kwark of yog- hurt met of zonder vruchten. Warme maaltijd Zelf bereide mixvoeding: kook aardappelen en groenten goed gaar. Kook of bak het vlees zacht en snijd het in kleine stukjes.
Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen:
ziekten in het hoofd/halsgebied (bv. kanker in de keel en/of mond) na een beroerte heeft iemand vaak (tijdelijk) een slikstoornis. verder kunnen alcoholverslaving, een afwijking in de bouw van de slokdarm of een tumor in de slokdarm slikstoornissen veroorzaken.
Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten. Doe verder niets. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.
Hoesten na het eten
Vaak komt dit doordat er vloeistof of voedsel in de luchtpijp terecht komt, in plaats van in de slokdarm. Hierdoor heb je een grotere kans op verslikking. Wanneer dit gebeurt, reageert je lichaam door te hoesten. Hiermee haal je de vloeistof of het voedsel uit de luchtpijp.
De belangrijkste risico's van intubaties zijn weefselschade (keel, stembanden en luchtpijp) en schade aan gebitselementen (meestal de boventanden). Daarnaast bestaat het risico op verslikken, waarbij maaginhoud in de longen terechtkomt.
Een goede saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger. Is de saturatie nu nog te laag, neem dan contact op met de huisarts.
Aspiratiepneumonie is een longontsteking die ontstaat als gevolg van het inademen van materiaal uit de maag of de mond. Meestal gaat het hierbij om voedsel of drinken, maar het kan ook om pus, bloed of braaksel gaan. De laatste drie willen nog wel eens voorkomen bij iemand die onder narcose is geweest.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. U kunt last hebben van kriebelhoest. Dit ontstaat door droge lucht.
Als mensen veel stress ervaren, kan er een brok in de keel ontstaan. Als u minder gespannen bent, worden de klachten vaak ook minder. Per dag wordt er flink wat neus- en keel slijm en speeksel geproduceerd, dat regelmatig wordt doorgeslikt.
Hoe herken ik het? Het gevoel van een brok in je keel heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant.Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken.
Met de juiste stress verlichtende oefeningen of logopedie kan het dichtgeknepen keel gevoel afnemen. Dit gevoel zit ter hoogte van het strottenhoofd en zorgt ervoor dat mensen de neiging hebben te schrapen, kuchen of te vaak slikken. Het kan goed worden verholpen door ontspanningsoefeningen of hulp van een logopedist.