Een somiet (van het Grieks σῶμα, sôma = lichaam) is bij gewervelde dieren een embryonaal oersegment.Bij geleedpotige dieren is een somiet een lichaamssegment.
Er zijn 12 tot 13 paar somieten aanwezig. De oogblaasjes zijn reeds tamelijk groot. Het voorste hersenblaasje of prosencephalon vertoont een insnoering. Het middelste hersenblaasje of mesencephalon blijft onverdeeld.
Uit het mesoderm ontstaan het bloed, het skelet, de spieren, het bindweefsel en het urogenitaal stelsel.
Mesoderm is het middelste kiemblad van een embryo. Het groeit uit tot: skelet. bloedcellen.
Het coeloom is de secundaire lichaamsholte die voorkomt bij bijna alle triblastische dieren. Ze wordt gevormd tijdens de embryonale ontwikkeling uit het middelste kiemblad, het mesoderm.
Ectoderm is het buitenste kiemblad van een embryo. Bij afwijkende ontwikkeling van het ectoderm kunnen aandoeningen ontstaan, zoals ectodermale dysplasie.
Endoderm is het binnenste kiemblad van een embryo. Het groeit uit tot: Spijsverteringskanaal: Slokdarm.
Uit het ectoderm ontstaan onder andere de epidermis, het zenuwstelsel en de ogen. Het endoderm is belangrijk voor epitheellagen van het ademhalings- en verteringsstelsel en diverse kliercellen.
Belangrijk voor de uiteindelijke ontwikkeling van je nieren zijn: 1 de twee ureterknoppen die vanuit de cloaca naar boven groeien. Ze vormen je ureter, pelvis renalis, calices en je verzamelbuisjes. 2 de mesodermcellen waaruit de nefronen ontstaan.
Het zijn tijdelijke structuren (oersegmenten) die later de wervelkolom, de ribben, een deel van de huid en de rugspieren (dorsale spieren) zullen vormen.
De spieren van de borst ontwikkelen zich uit de somieten in het mesoderm. Rond de 6e week onderscheiden de somieten zich in de sclerotomen en de dermatomyotomen. De myotomen verlengen en dringen het mesoderm van de wand van de embryonale borst- en buikholte binnen.
Stadium 24 uur
Informatie: In het mesoderm dat links en rechts van de neurale wallen ligt, ontstaan somieten (= gesegmenteerde mesodermale lichaamsblokken): in dit stadium 4 tot 5 paar. Het zijn tijdelijke structuren die later de wervelkolom, de ribben, een deel van de huid en de dorsale spieren zullen vormen.
De neurale buis of tubus neuralis is een embryonale structuur die zich in een vroeg stadium vanuit de neurale plaat (lamina neuralis) vormt door instulping over de lengte en afsnoering zodat er onder het dorsale ectoderm een buisvormige structuur ontstaat in de lengterichting van het individu.
Ontstaan van de chorionholte en de hechtsteel
Vanaf dag 9 wordt het weefsel tussen de trofoblast en de embryonale schijf, amnion en dooierzak dikker (afb. 13). Dit weefsel wordt extra embryonaal mesoderm genoemd (extra = buiten). Een verwarrende naam, omdat het weefsel binnen het embryo ligt.
De neurale lijst is een mesoderm-vormende structuur, die tijdelijk aanwezig is tijdens de embryogenese van gewervelde dieren. De neurale lijst is te definiëren als het marginale deel van het neurectoderm of, wanneer de neurale wallen verkleefd dan wel gefuseerd zijn, als het dorsale deel van de neurale buis (figuur).
Uit de voordarm ontwikkelt zich het gedeelte van je keelholte tot het voorste deel van je twaalfvingerige darm, en organen zoals je maag, lever, galblaas en alvleesklier. Uit de middendarm ontwikkelt zich je dunne darm en een groot deel van je dikke darm.
Van buiten naar binnen ontstaan volgende cellagen: ectoderm: vormt later de huid en het zenuwstelsel. mesoderm: vormt later het bloed, het skelet, de spieren, het bindweefsel en het urogenitaal stelsel. endoderm: vormt later het spijsverteringsstelsel en de inwendige organen.
De placenta wordt gevormd door het chorion frondosum en de decidua basalis.
Het embryo in ontwikkeling bestaat uit ongeveer 6 tot 8 cellen. Het embryo groeit en ontwikkelt zich tot een morula. De cellen van de morula gaan door met delen en er volgen twee stadia: compactie (dag 4) en cavitatie (dag 4/5), voordat ze zich ontwikkelen tot een blastocyste. De blastocyste begint uit zijn schil te ...
Een derde groep triploblasten heeft een iets ander coeloom, gedeeltelijk afgeleid van mesoderm en gedeeltelijk van endoderm. Deze dieren zijn pseudocoelomaat.