De beroepscode dient als richtlijn voor het concrete handelen in de dagelijkse praktijk en bij complexe ethische vragen.
Een beroepscode bevat ethische en praktische normen en beginselen die de professional bij de uitoefening van het beroep dient te hanteren. Het gaat om gedragsregels die voorschrijven wat je als professional doet en nalaat tegenover cliënten, collega's en anderen.
De Beroepscode is een leidraad voor je handelen als professional. Hij geeft je aanknopingspunten om te bepalen hoe je je in je beroepsuitoefening als professional gedraagt. De code biedt je ook handvatten om in complexe situaties een weloverwogen afweging te maken over wat goede zorg in deze situatie vraagt.
Tuchtrecht. De beroepscode is leidend voor het handelen van de (ortho)pedagoog. Het handelen wordt -indien nodig- getoetst middels het tuchtrecht. Het tuchtrecht maakt je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en helpt de kwaliteit van de beroepsgroep te bewaken en verbeteren.
Beroepscode: waarden en normen
Om als verpleegkundige, verzorgende, helpende of zorghulp goed te kunnen werken, heb je waarden en normen van de beroepsgroep nodig. Die vind je in de Beroepscode V&V. De beroepscode is opgesteld door de beroepsgroep en wordt gebruikt in de opleidingen en in de dagelijkse zorgpraktijk.
Een bekend voorbeeld van een beroepscode is de eed van Hippocrates die medici afleggen wanneer ze hun beroep gaan uitoefenen: Ik zal mijn vermogens gebruiken om zieken naar beste weten en oordeel te helpen; ik zal me onthouden van het schaden en tekortdoen van wie ook.
Een beroepsprofiel zegt iets over taak- en func- tie-inhoud en de beroepscode over hoe je je als beroepsbeoefenaar moet gedragen. De beroepscode en rechtspraak De beroepscode kan als richtlijn fungeren bij de beoordeling wat van een beroepsbeoefenaar verwacht mag worden.
Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid. Morele waarden vormen de fundamenten van de morele normen. Als morele waarden met elkaar botsen, ontstaat een moreel dilemma.
Veel beroepsgroepen kennen inmiddels een eigen beroepscode. Zo ook de artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Het bestaan van een beroepscode is een teken van professionalisering. De beroepsgroep laat zien in staat te zijn om te vertellen hoe het professionele handelen er - naar haar idee - behoort uit te zien.
Er zijn wettelijk 2 normen op grond waarvan een tuchtklacht kan worden voorgelegd aan het regionaal tuchtcollege: De zorgverlener is tekortgeschoten in de zorg aan de patiënt of zijn naasten. Er is sprake van enig ander handelen of nalaten, dat in strijd is met wat van een goede zorgverlener mag worden verwacht.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen in de maatschappelijke zorg werk je met mensen die ondersteuning nodig hebben bij de inrichting van hun dagelijks leven. Je denkt mee, coördineert en onderhoudt contact met familieleden. Vaak organiseer je ook activiteiten voor cliënten die samen in een woongroep leven.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie. Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
Reikwijdte van de Beroepscode
De Beroepscode is niet alleen bedoeld voor de uren die de apothekersassistent doorbrengt met de zorgvrager. Ook daarbuiten is het aan te bevelen om rekening te houden met de waarden en normen van de beroepsgroep, bijvoorbeeld in uitingen via social media of andere communicatiekanalen.
De beroepscode is een belangrijk instrument voor het toetsen van die beroepsuitoefening. De beroepscode biedt professionals een steun in de rug in de dagelijkse praktijk. Vanwege de vaak botsende belangen en de verwevenheid van het sociale netwerk met grotere sociale verbanden, kunnen dilemma's ontstaan.
Beroepsethiek. Het NIP heeft een beroepscode opgesteld omdat zij vereist dat het werk van psychologen van goede kwaliteit is. In de Beroepscode voor psychologen staan de richtlijnen, gedragsregels en eisen die aan het beroepsmatig handelen van een psycholoog worden gesteld.
De Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden biedt de uitgangswaarden voor je handelen. De Beroepscode V&V is beschikbaar als handige app. Je kunt de app gratis downloaden voor iOS-apparaten via de App Store voor Android-apparaten via de Google Play Store.
De beroepscode (BC) (2019) helpt je om keuzes te maken bij ethische kwesties en morele dilemma's. De code beschrijft het waarden- en normenstelsel van de beroepsgroep van doktersassistenten: wat je in de uitoefening van je beroep wel of niet hoort te doen.
Norm: Als je je aan iemand voorstelt, geef je die persoon een hand. Norm: Als je in de trein zit, draai je gaan harde muziek. Norm: Als je de kans hebt iemand te helpen, dan doe je dat. Norm: Als je hard werkt, verdien je geld en kun je lekker op vakantie.
Eind jaren 70 van de vorige eeuw beschreven de Amerikaanse bio-ethici Tom Beachamp en James Childress de 4 ethische principes die leidend zouden moeten zijn voor ons medisch handelen in de individuele patiëntenzorg. Deze principes zijn: (a) respect voor autonomie; (b) weldoen; (c) niet schaden; en (d) rechtvaardigheid.
In een beroepsprofiel wordt de essentie van een beroep vastgelegd. Het geeft een breed beeld van de inhoud van het beroep; kerntaken worden beschreven evenals het werkgebied en de ontwikkelingen in het vakgebied.
In het beroepsprofiel staat beschreven waar een verpleegkundige voor opgeleid is. Zie het als een startkwalificatie. Daarna blijf je je als verpleegkundige ontwikkelen en bouw je ervaring op, waardoor je steeds complexere zorg kunt verlenen.
Als er sprake is van een ethische kwestie, mag je als verpleegkundige de handelingen weigeren of weigeren er aan deel te nemen. Bijvoorbeeld in het kader van euthanasie (artikel 14- wet euthanasie).
Ben jij in staat iedereen gelijk te behandelen, zonder onderscheid te maken? Waar we waarde aan hechten De kernwaarden van de politie zijn: integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. Deze vier kernwaarden vormen de basis voor iedereen die bij de politie werkt. Integer houdt in dat je onpartijdig bent in je handelen.