Sneeuwbalmethode. De sneeuwbalmethode is een manier om literatuur te vinden op basis van een boek of tijdschriftartikel over je onderwerp. Gebruik de literatuurlijst van het boek/tijdschriftartikel om meer interessante titels over je onderwerp te vinden.
Best match methode
Bij deze methode vul je, in de zoekbalk, zoveel mogelijk relevante termen achter elkaar in. Dit is zoals veel zoekmachines werken. De best match methode werkt het beste wanneer je veel termen intikt. Wanneer je nog niet systematisch zoekt levert deze methode gemakkelijk wat zoekresultaten op.
Systematisch zoeken is met zelfbedachte zoektermen gaan zoeken in zoekmachines die literatuur op een bepaald vakgebied (of alle vakgebieden) doorzoekbaar maken (ongeacht de beschikbaarheid), met de bedoeling zo veel mogelijk literatuur op dat onderwerp te vinden.
De bouwsteenmethode is een manier om zoveel mogelijk zoektermen in één zoekactie te combineren, zodat je zoveel mogelijk relevante literatuur vindt voor je onderzoek.
Je formuleert eerst een hoofdvraag, waarna je oriënterend onderzoek uitvoert (vaak een literatuuronderzoek). Vervolgens formuleer je op basis van de literatuur een voorlopig antwoord. Een hypothese is een voorlopige stelling waarin je aangeeft wat je verwacht te vinden in je onderzoek.
Er bestaan twee soorten literatuurstudies: een opzichzelfstaande literatuurstudie en een literatuurstudie als deelonderzoek.
Het literatuuronderzoek voer je uit om een overzicht te krijgen van bestaande bruikbare kennis van anderen over de onderzoekssituatie. Het theoretisch kader vormt een selectie uit dat materiaal en dat gebruik je om je onderzoek mee vorm te geven.
Het snowball effect is een techniek om respondenten te werven voor focusgroepen of individuele interviews. Het gaat dus om een steekproefmethode voor kwalitatief onderzoek. Het snowball effect bestaat erin dat aan elke gecontacteerde persoon de gegevens gevraagd worden van één of meer andere personen om te interviewen.
Als je een zoekactie start, typ je misschien eerst enkele woorden om te kijken of je snel interessante informatie kunt vinden. Deze zoekmethode noemen we quick & dirty of ook wel de best match methode. Vaak kom je hiermee een heel eind, maar er zijn nog andere manieren om informatie te zoeken.
Citatiezoeken draait dit om: wie heeft de door jou gevonden publicatie geciteerd?Zo vind je recentere literatuur. Je zoekt dan naar bronnen waarin naar jouw artikel verwezen wordt. Deze mogelijkheid vind je in sommige databases, onder andere in Web of Science en Google Scholar.
Literatuuronderzoek (ook literatuurstudie of literature review genoemd) is een methode om bestaande kennis over je onderwerp of probleemstelling te verzamelen. Deze kennis vind je in verschillende bronnen, zoals wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken, papers, scripties en archiefmateriaal.
Haakjes geven aan welke woorden bij elkaar horen: vaak zijn dat woorden die over hetzelfde gaan of met elkaar te maken hebben (synoniemen, enkelvoud/meervoud). Dit noem je een zoekstring, deze ziet dan zo uit: (Campings OR Hotels) AND Waddeneilanden. Type AND/OR/NOT met hoofdletters.
Een sneeuwbaleffect is de benaming voor een situatie waarin een gebeurtenis zichzelf steeds verder versterkt, te vergelijken met een sneeuwbal die bij het bergafwaarts rollen steeds groter wordt en steeds sneller naar beneden rolt.
Bij een sneeuwbalsteekproef vraag je aan de al geworven respondenten om voor jou nieuwe respondenten te werven. Deze methode kun je goed inzetten als je onderzoek doet naar lastig bereikbare onderzoeksgroepen.
Het multiplier effect wordt ook wel het sneeuwbaleffect genoemd. Het is eigenlijk een gevolg van bijvoorbeeld een kapitaalinjectie.
In het theoretisch kader van je plan van aanpak ga je in op de belangrijkste begrippen, theorieën en modellen die met je onderwerp te maken hebben. Je legt hierbij uit wat deze inhouden en gaat daarna vooral in op waarom deze voor jouw onderzoek relevant zijn (welke deelvraag je hiermee kunt beantwoorden bijvoorbeeld).
Het theoretisch kader vormt zo de wetenschappelijke verantwoording van je onderzoek: je bewijst dat je niet 'zomaar wat doet', maar dat jouw onderzoek is gebaseerd op wetenschappelijke theorie. Je doet dit door het afbakenen van de belangrijkste begrippen uit je probleemstelling en onderzoeksvragen of hypothesen.
Literatuuronderzoek is een onderzoeksmethode waarbij bestaande literatuur wordt verzameld, geanalyseerd en geëvalueerd. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in een bepaald onderwerp of bepaalde onderzoeksvraag.
Verschil tussen desk research en literatuuronderzoek
Deskresearch wordt soms ook wel literatuuronderzoek genoemd, maar dit is niet hetzelfde. Literatuuronderzoek is gericht op het verkrijgen van theoretische kennis over een begrip of onderwerp, zodat je van daaruit de juiste deelvragen kunt opstellen.
In kwantitatief onderzoek ligt zowel bij het verzamelen als bij de analyse de nadruk op kwantificatie van data. Bij kwalitatief onderzoek is dat niet het geval. De nadruk ligt daar niet op meten en op het verzamelen van getallen, maar op woorden. Het is subjectiever en interpretatiever.
MeSH (Medical Subject Headings) zijn gestandaardiseerde trefwoorden die verwijzen naar de inhoud van een artikel. Aan het merendeel van artikelen in PubMed zijn handmatig MeSH termen toegekend door indexeerders van NLM (National Library of Medicine).
Booleaanse operatoren zijn nuttig om tijd te besparen doordat je zoekt naar meer doelgerichte resultaten die beter aansluiten bij jouw behoeften, waardoor ongeschikte resultaten worden geëlimineerd. Praktisch elke zoekmachine of databank gebruikt de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT.