De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken. Een ongezond dieet kan bijvoorbeeld leiden tot obesitas, wat een risicofactor is voor diabetes, maar ook voor hart- en vaatziekten, beroerte en bepaalde vormen van kanker.
Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op veel ziekten, met een gezonde leefstijl kun je veel ziekten juist voorkomen. Belangrijke leefstijlfactoren die je zelf in de hand hebt en die je gezondheid beïnvloeden zijn de zogenaamde BRAVO factoren. BRAVO staat voor bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning.
Deze factoren zijn geformuleerd naar aanleiding van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 1997. BRAVO staat voor Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning.
Een gezonde leefstijl is een samenhang van meerdere factoren. Deze factoren zijn o.a.: beweging, voeding, roken, stress en slaap. Een gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van bepaalde gezondheidsrisico's. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot uw leefstijl zal u zich beter in uw vel voelen.
Bij ongezonde gewoonten kun je denken aan roken en/of alcoholgebruik of te veel (ongezond) eten. Een gezonde leefstijl gaat zowel om je fysieke, mentale als sociale welzijn.
Hoe begin je aan een gezonde levensstijl? Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen vormen de basis voor een goede gezondheid. Begin met kleine stapjes. Gezonde voeding, in combinatie met voldoende beweging, zijn de twee belangrijkste pijlers voor een gezonde levensstijl - waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
Door een gezonde leefstijl krijgen mensen een betere kwaliteit van leven, zodat ze volop kunnen participeren in de maatschappij. We zetten in op meer bewegen, gezonde voeding, stoppen met roken, voldoende ontspanning en aandacht voor (beperkte) gezondheidsvaardigheden.
Leefstijlziektes is een overkoepelende naam voor meerdere leefstijl gerelateerde ziektes. Leefstijlziektes zijn aandoeningen die (deels) worden veroorzaakt door de manier waarop wij leven en eten. Denk hierbij aan overgewicht (obesitas), diabetes type 2, kanker, hart- en vaatziekten.
BRAVO: De BRAVO aanpak (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning) is een goede manier om het gezondheidsbeleid vorm te geven.
Leefstijlziektes zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, osteoporose, parodontitis, kanker, auto-immuunziekten en psychiatrische aandoeningen komen steeds vaker voor, en op steeds jongere leeftijd.
Factoren die invloed hebben op het ontstaan van een ziekte of het beloop ervan noemen we determinanten. Vijf belangrijke determinanten van de gezondheid zijn ongezonde voeding, weinig bewegen, problematisch alcoholgebruik, psychosociale arbeidsbelasting en slechte luchtkwaliteit.
'Veel aandoenin- gen – zoals kanker, diabetes, COPD, beroerte en hartfalen – hangen vaak samen met een ongezonde leefstijl. Als huisarts kun je iemands ongezonde leef- gewoontes bespreekbaar maken en een patiënt motiveren om een plan te maken om dit te veranderen.
Bijna 60% van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en loopt daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of nierfalen. Deze veenbrand van ongezonde leefstijl smeult onder alle lagen van de bevolking en niet alleen onder groepen met een lage sociaaleconomische status.
Volwassenen en ouderen Lees verder
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Gezondheid kent dus drie dimensies: een fysieke, mentale en sociale. En uiteraard beïnvloeden ze elkaar. In de literatuur wordt dit ook wel het biopsychosociaal model van gezondheid genoemd. Gezondheid moet daarom gezien worden als een holistisch begrip.
U ontspant wanneer uw lichaam en geest tot rust komen. De juiste balans tussen inspanning en ontspanning heeft een positief effect op uw gezondheid. Ontspannen kunt u op verschillende manieren doen. Of u nu gaat fietsen, sporten, een boek leest, gewoon niks doet, muziek beluistert of aan yoga doet.
Over gewoontes afleren zijn geen cijfers bekend, maar gewoontes aanleren bleek uit Engels onderzoek gemiddeld 66 dagen te duren. En zelfs die 66 dagen zeggen nog niet veel. De snelste proefpersoon deed er namelijk achttien dagen over, terwijl de sloomste 254 dagen nodig had.
Koud lunchen (in sneltreinvaart)
Gemakkelijk, snel, en met één hand aan je fiets werk je met de andere hand nog snel je broodje pindakaas naar binnen. Multitasking, check! Want lunchen moet vaak snel, gemakkelijk en… koud? “Nederlanders vinden lunch niet belangrijk en eten vaak iets snels zoals een boterham met kaas.
Een heel goede gewoonte die je jezelf kunt aanleren is om bij alles wat je doet jezelf af te vragen of je acties bijdragen aan je hogere doel. Dit kun je jezelf afvragen als je er een gewoonte van hebt gemaakt om jezelf geregeld af te vragen wat er voor jou werkelijk toe doet.
Je moet herkennen of gedrag beredeneerd is of uit gewoonte wordt uitgevoerd. Bij beredeneerd gedrag weeg je verschillende opties tegen elkaar af. Bij gewoonte denk je niet na over je gedrag maar voer je het gewoon uit. Gewoontegedrag heeft het voordeel dat het geen tijd kost.
Een paar voorbeelden van gewoontes zijn: Het dagelijks poetsen van je tanden.Elke ochtend een kopje koffie drinken.Op een vaste dag sporten.
gewoonte (zn) : aard, conventie, gebruik, geplogenheid, habitus, landaard, manier, mos, overlevering, praktijk, regel, traditie, usance, usantie, usus, wijs, zede. gewoonte (zn) : aanwensel, hebbelijkheid, tic.