Bij een Sachse is het instrument een hol buisje, waaruit bij de vernauwing een mesje te voorschijn komt en de vernauwing insnijdt. Bij een Otis-operatie wordt de plasbuisvernauwing voor zover mogelijk opgerekt en snijdt het mesje daarna een of enkele millimeters in de vernauwing.
Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
Een TUR blaas is een onderzoek waarbij de arts kijkt hoever de tumor in de blaaswand is gegroeid. Als de tumor in de spierlaag groeit, heet de kanker spierinvasieve blaaskanker. Zit de tumor niet in de spierlaag, dan heet het niet-spierinvasieve blaaskanker. Een TUR blaas is ook een behandeling.
Incisie wil zeggen dat er een insnede gemaakt wordt in de plasbuis (urinebuis). De uroloog doet dit via de plasbuis, dus via de penis. De ingreep is een echte operatie, maar u heeft geen zichtbare wond. Voor de ingreep krijgt u volledige verdoving (narcose) of plaatselijke verdoving via een ruggenprik.
Bij de urethraplastiek legt de uroloog de plasbuis open en verwijdert meestal het gedeelte van de plasbuis waar de vernauwing zit. Hierna hecht hij of zij de uiteinden van de plasbuis weer aan elkaar vast.
De ingreep vindt meestal plaats onder regionale verdoving (ruggenprik). U bent dan wel bij bewustzijn, maar u voelt geen pijn.
Wat is een transurethrale resectie van de prostaat (TURP)?
Transurethrale resectie van de prostaat betekent letterlijk het 'verwijderen van de prostaat via de plasbuis'. In de praktijk wordt de prostaat niet in zijn geheel verwijderd, maar slechts gedeeltelijk. Via de plasbuis brengt de uroloog een cystoscoop in.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben. Dit is niet waar, je blaas is een rekbaar orgaan.
De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml). Bij tweederde van de vulling treedt een begin van aandrang op, een seintje dat men binnen afzienbare tijd naar het toilet moet.
Als de urineblaas is verwijderd, moet uw urine het lichaam op een andere manier verlaten.Dit kan door een urinestoma te maken van een stukje dunne darm. De stoma kan geen urine bewaren, waardoor de urine er vanzelf uitloopt en in een zakje wordt opgevangen.
Tot twee weken na de operatie mag u niet fietsen.U mag weer autorijden na 24 uur.Tot één week na de operatie mag u geen geslachtsgemeenschap hebben. Zorg dat de ontlasting zacht blijft omdat persen bij de ontlasting de kans op een nabloeding vergroot.
Symptomen van blaaskanker
De meeste mensen met blaaskanker hebben in het begin geen klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van bloed in je urine. Opvallend is dat je hierbij geen andere klachten hebt, zoals pijn of het gevoel van een blaasontsteking.
Niet iedereen geneest van blaaskanker. In totaal is na 5 jaar nog 56% van de mensen met blaaskanker in leven. De 10-jaarsoverleving is 46%. Mensen met oppervlakkige blaaskanker hebben meestal meer kans op genezing dan mensen met een spierinvasieve blaaskanker.
De verpleegkundige van de polikliniek regelt dan de thuiszorg. Maak het gebied rond de plasbuis hygiënisch schoon. Voor mannen: onder de voorhuid dagelijks wassen met lauw water.Voor vrouwen: rond het plasgaatje dagelijks wassen met lauw water.
Klassieke antidepressiva kunnen urineretentie veroorzaken omdat ze de muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de blaas blokkeren. 4 Daarnaast kunnen zij door hun sederende werking urine-incontinentie veroorzaken.
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Gemiddeld gaan mensen zes tot acht keer per dag naar het toilet. "Dat is normaal, met ongeveer drie uur pauze tussen elke plas", vertelt John Heesakkers, uroloog van het Radboud UMC in Nijmegen en bestuurslid van Continentie Stichting Nederland. Met vier uur ertussen, wordt het lastiger.
Maar dat kan dodelijk zijn, waarschuwt de New York Post. De Post schrijft dat het gevaarlijk kan zijn om te vaak je plas op te houden. Als je het af en toe doet omdat er geen wc in de buurt is, is het geen probleem. Maar als je het constant doet of te lang, dan kan de urine in je blaas je nieren beschadigen.
Het is zeker niet erg om eens wat langer te wachten, maar vaak je plas ophouden kan op lange termijn leiden tot een overactieve blaas en kan bovendien zorgen voor nierproblemen. Van een overactieve blaas is sprake wanneer de blaas een signaal van aandrang geeft, zonder dat iemand daadwerkelijk moet plassen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
De standaard operatie voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH) is een TURP. Dit is een behandeling waarbij een gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via de plasbuis. Deze operatie wordt zeer vaak uitgevoerd en is efficiënt en veilig.
Het prostaatweefsel kan weer aangroeien, maar naar verwachting wordt deze niet meer zo groot dat er opnieuw klachten ontstaan. De operatie vindt onder volledige narcose of regionale verdoving (ruggenprik) plaats.
De voordelen van een laserbehandeling van de prostaat ten opzichte van de standaard behandeling, de zogenaamde TURP zijn: minder klachten na de operatie. een korter verblijf in het ziekenhuis. minder bloedverlies na de operatie.