Plaats je handen stevig op de vloer, druk je handpalmen krachtig naar beneden en draai ze naar buiten, alsof je de vloer onder je uit elkaar probeert te trekken. Doe dit tijdens je push-up. Je ellebogen en biceps zouden naar voren moeten roteren. Het voordeel.
Je traint veel spieren als je push-ups doet. Dit zijn de spieren in je rug, schouders, triceps, borst, heupen, bekken, benen en buik. Een zeer effectieve work-out dus met een enkele oefening.
Zo doe je de perfecte push-up
Rol je schouders een klein beetje naar achteren en span je core goed aan. Terwijl je jezelf laat zakken, zorg je ervoor dat je ellebogen naar je voeten wijzen en je je bovenarmen dus langs je lichaam hebt. Duw jezelf dan weer omhoog vanuit je handen.
Is opdrukken goed voor je rug? Dit is een duidelijk: ja! Maar alleen als je het goed doet. Een push-up richt zich op de spieren in je rug die onze rechtopstaande houding ondersteunen.
Elke dag opdrukken is geen goed idee als spieropbouw je doel is. Beter is het om dit twee à drie keer per week te doen en jezelf op te werken naar moeilijkere varianten. Zo zorg je ervoor dat je in de range blijft van zes à twaalf herhalingen per set. Dit zorgt voor de beste resultaten bij spieropbouw.
Push-ups zijn heel goed voor vrouwen. Waarom? Je traint er niet alleen je borstspieren mee, ze vormen ook je schouders, triceps, bilspieren en hele core. En door al die spieren in één te trainen verbrand je ook nog eens een hoop calorieën.
De grootste spiergroep die je traint met push-ups is je borst. De borst wordt gevolgd door je triceps (armen). De andere armspieren en de schouders staan ook op spanning wanneer je opdrukt. Daarnaast gebruik je ook nog je rug, heup, bekken, benen én buikspieren.
40 push-ups als graadmeter voor je gezondheid
Brandweermannen die 40 push-ups achter elkaar kunnen doen, hebben 96% minder kans op hart- en vaatziekten dan mannen die er minder dan tien kunnen. Het gaat natuurlijk niet puur en alleen om het opdrukken, maar om je lichamelijke gezondheid in het algemeen.
Push-up oefening 5: De handstand push-up
Misschien is dit wel de zwaarste variant in deze lijst met push-up oefeningen.
We nemen wat variaties met je door. We beginnen met de makkelijkste variant en eindigen met de zwaarste. Zoals je ziet komt een normale push up overeen met ongeveer 65% van je lichaamsgewicht. Je kunt het lichter maken door je handen te verhogen en verzwaren door je voeten te verhogen.
Zo kun jij het beste een push-up leren
Je moet namelijk genoeg kracht hebben in je armen om je lichaam van de grond te duwen, maar je moet ook een sterke rug en core hebben en zelfs je bil- en beenspieren spelen een rol. Door een push-up te willen leren op je knieën, is er een grote kans dat je geen progressie maakt.
Begin liggend op je buik op de grond, push jezelf op naar een hoge plank door met name je core en armen goed aan te spannen en houd je oksels zo 'dicht' mogelijk alsof je er iets tussen wilt klimmen. Houd bovenin even vast en laat jezelf dan weer richting de grond zakken eveneens met dichte oksels.
Het beste antwoord. Een jongen van die leeftijd kan al naar gelang hoevaak hij traint én hoevér hij daarmee gevorderd is,toch zichzelf wel ---om te beginnen--- 20 á 30 keer opdrukken: met de handpalmen loodrecht t.o.v. de schouderstand,op de grond en dan moet 't écht niet al te veel moeite kosten.
Een man van gemiddelde leeftijd zou zich volgens wetenschappers 27 keer moeten kunnen opdrukken, een vrouw 16 keer. De meeste mensen lukt het niet één keer.
Al na een week à tien dagen zul je het effect van je push-ups kunnen zien: het volume van je spieren zal groter zijn, je spieren zullen strakker staan (verhoogde tonus), en je zal je in het algemeen fitter voelen.
Het is niet mogelijk om je vetcellen om te zetten in spiermassa. Dit komt omdat vet geen stikstof bevat en niet omgezet kan worden in aminozuren, de basis van spieropbouw. Spieropbouw vindt plaats als een spier herstelt van een (zware) training. Voor dit herstel gebruikt het lichaam aminozuren.
Hoe snel kun je spieren opbouwen? Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Versterk je core! Terwijl crunches de bovenste laag van buikspieren versterken, gaan planken dieper en versterken ze je core (het hele lichaam, zonder armen en benen). Een sterke core heeft veel voordelen voor het dagelijks leven.
Wanneer je regelmatig gaat planken versterk je je buikspieren, onderrug en je bekken. Hierdoor wordt de houding van je onderrug verbeterd en zul je minder snel rugklachten krijgen.
Train niet te vaak
Duik niet elke dag de sportschool in om je armen te trainen. Ook deze kleine spieren hebben rust nodig. Ik zou niet meer dan twee keer per week afzonderlijk je biceps en triceps trainen. Je hoeft de spieren namelijk niet eindeloos uit te putten.