De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z'n paarse kleur.Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht.
Bètacaroteen uit wortels kan door je lichaam beter worden opgenomen wanneer de wortels eerst verwarmd zijn. Even bakken, koken of stomen zijn dan ook goede opties. Maar ook rauw zijn wortels een prima keuze natuurlijk.
Bestel Paarse Winterpeen
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Vóór de zeventiende eeuw hadden wortels namelijk allerlei verschillende kleuren, van paars tot wit. In de zeventiende eeuw werd de oranje wortel ontdekt. Deze wortel is oranje doordat er extra veel betà-caroteen inzit, je weet wel, de stof waardoor je goed in het donker gaat zien.
Wortelen zijn in een verscheidenheid aan kleuren verkrijgbaar: oranje, geel, wit, rood en paars. De geschiedenis van de wortel gaat vele duizenden jaren terug naar de tijd van de Romeinen en de Egyptenaren die de wortel destijds al verbouwden en witte, groene, gele, rode en paarse varianten hadden.
Paarse wortels zijn nóg gezonder dan de oranje
Alle wortels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2 en B6, C, en een grote dosis bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast zitten er de mineralen calcium en kalium in (voor sterke botten) en ook nog eens veel vezels voor een gezonde darmwerking.
Paarse wortels smaken iets zoeter dan oranje wortels, en verliezen tijdens het koken hun kleur. Het vruchtvlees is na het koken daarom wit en paars gemarmerd. Witte wortels hebben een andere textuur dan oranje wortels en smaken minder zoet.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
De teelt van wortelen in Nederland
De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste witte wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd een aantal jaren later ook over de rest van Europa verspreid.
Zwarte wortelen (Daucus carota) zijn afkomstig van de Middelandse zee gebied. Het belangrijkste ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de paars-zwarte kleur zijn anthocyanen.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Deze gele wortel wordt ook wel de oerwortel genoemd. De gele wortel stamt samen met de paarse wortel af uit een ver verleden en dit waren dan ook de eerste wortels die wij als mensen gingen eten. De gele wortel heeft een hele zachte smaak en is wat 'hartiger' vergeleken met de zoete oranje wortel.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Eet wortels
In wortels zit bètacaroteen: een stofje dat er daadwerkelijk voor kan zorgen dat je huid bruiner oogt. Let wel: om dit te bewerkstelligen moet je wel een paar glazen wortelsap én één à twee wortelen per dag eten.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Wortels om gifstoffen af te voeren…
De wortel stimuleert de lever namelijk om gifstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk om regelmatig rauwe wortels te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Wortels zijn onder te verdelen in verschillende soorten: bospenen, waspenen, winterpenen, Nantes en Parijse broei. De bospenen zijn de ''bosjes'' wortelen met het loof eraan. Waspenen daarentegen zijn al schoon en hebben geen groen meer. De winterpeen is de grootste en hebben geen loof meer.
Wortels zijn er in allerlei kleuren, zoals wit, geel, oranje, rood en paars. De meest geteelde wortel is oranje. De overige kleuren wortels zijn slechts sporadisch te verkrijgen, ze behoren tot de zogenaamde Vergeten Groenten.
Oerpeen: wilde regenboogwortelen
De paarse variant verliest tijdens het koken zijn kleur en wordt dan zelfs een beetje wit. In deze oerpenen (en vooral in de gele en de rode) zit ontzettend veel bèta-caroteen (meer dan in de oranje), wat in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Heel erg gezond en goed voor je.