De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
In een Zuid-Hollandse snackbar bestel je een patatje flip als je patat met mayonaise en pindasaus zónder uitjes wilt.
Flip van der Kuil, die in de film Barrie Butsers speelt, frituurt ondertussen de gevraagde snacks. Even daarvoor heeft hij het uitgelegd gekregen van de snackbarhouder. ,,Vier minuten en dan heb je een goede frikadel”, weet hij nu. Met een laag satésaus, dan wordt het een heuse 'Jos Brinkie'.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien. Daar is weinig twijfel over mogelijk.
Het gaat hierbij om een gebakken ei tussen twee boterhammen, waarbij het brood eventueel dik beboterd is met roomboter of margarine (als dat in de oorlog beschikbaar was). Het grote publiek zal zoiets dan ook gewoon broodje gebakken ei noemen.
Op de kaart staan ook enkele speciale gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van 'patat verschrikkelijk', met mayonaise, curry én pindasaus en daarbij nog eens kruiden, ui, champignons en spekjes. Dat klinkt inderdaad verschrikkelijk (lekker).
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel. Met twee frikandellen wordt het een Friet Waterfiets. Als de frikandellen op hun beurt ook weer speciaal zijn, dan heb je een friet dubbel speciaal.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.
“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar 't Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh! Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Het Bintje staat aan de top. Het is een vrij bloemige aardappel die niet donker verkleurt na het bakken. Andere rassen waarmee je lekkere frieten maakt zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen.
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Het bestaat uit een half stokbrood met daarop vlees van de snackbar, friet en een of meerdere sauzen. Er kan ook salade, tomaat en kaas aan worden toegevoegd.
Het Nederlandse kapsalon op een broodje, dat is een broodje Mitraillette zoals ze dat in Brussel ooit bedacht hebben. Een half stokbrood belegd met wat sla of andere groenten, een frituursnack, frietjes, kaas en een gulle portie saus.
Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
Patatje vrede
Maar begin jaren '90 raakte de naam in opspraak tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië. Sommige snackbars veranderden de naam oorlog daarom in vrede of feest, maar beide variaties sloegen niet aan.