Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken.
Open beet: alleen de maaltanden hebben nog contact met elkaar. Er is geen contact met de voortanden als de tanden van boven en -onderkaak op elkaar gezet worden. Een open beet is vaak een gevolg van blijvend duim- of vingerzuigen. Asymmetrische groei is meestal het gevolg van een trauma.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval. Eén of meerdere boventanden en -kiezen sluiten dan binnen de ondertanden en -kiezen.
En bij volwassenen? Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn.
Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
De ruimte die tussen je boven- en ondertanden ontstaat kan weinig zijn,maar ook erg veel. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken want dit is geen zeldzame aandoening. Een overbeet is te corrigeren zonder operatie. Je kunt heel gemakkelijk je gebit corrigeren met de onzichtbare beugel van AirSmile.
Wat is een overbeet en waardoor wordt het veroorzaakt? Als je tandarts vertelt dat je voortanden ver vóór je ondertanden uitsteken, is dat per definitie een overbeet. In de meeste gevallen is er sprake van een kleine afwijking van de uitlijning, maar er kan ook sprake zijn van een ernstige overbeet.
Occlusie. Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de 'perfecte beet'.
dwangbeet. De tanden kunnen zo'n positie in de mond hebben dat ze storen als je bijt. Dan kan je onderkaak naar voor of opzij schuiven om de tanden op elkaar geplaatst te krijgen. Dat leidt tot een extra belasting van het kaakgewricht en extra slijtage.
Wanneer men de tanden niet goed op elkaar kan zetten, spreekt men van malocclusie. Hierdoor kan het gewricht tussen de onder- en bovenkaak verkeerd belast raken en de spanning van de kauwspieren verhogen, wat tot hoofdpijn kan leiden. Ook tandenknarsen kan een rol spelen bij hoofdpijn door malocclusie.
Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie. Niet iedereen is even tevreden over zijn of haar uiterlijk en de stand en functie van het gebit.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.
De tong wordt dan bijvoorbeeld tussen de tanden geperst als er geslikt wordt of zorgt hierdoor niet voor voldoende tegendruk voor de wangspieren. Doordat de tong telkens tegen de tanden duwt bij slikken (of continue in geval van tongpersen), kunnen de tanden scheef gaan staan (we slikken 1200 tot 2000 keer per dag!).
Hyrax: Als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak wordt er een Hyrax geplaatst. Dit is een metalen beugel over het gehemelte die met ringetjes om de kiezen vastzit.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een vaste beugel in combinatie met een kaakoperatie.
Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen? De beugel moet 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: 's middags, 's avonds en 's nachts. Meer mag altijd en betekent dat je vaak minder lang de beugel hoeft te dragen.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Een kaak uit de kom kan ontstaan, wanneer de mond te ver wordt geopend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het gapen. De kop van het kaakgewricht kan dan ”uit de kom” schieten. In medische termen praten we over een ontwrichte kaak.