Een even getal is een natuurlijk getal dat je door 2 kunt delen. De getallen 1, 3, 5, 7, ... zijn oneven getallen. Deze getallen zijn niet deelbaar door 2.
Een oneven of onpaar getal is een geheel getal dat geen even getal is, dus niet door 2 kan worden gedeeld zonder dat er een rest overblijft. Een oneven aantal objecten kan dus niet in twee delen van gelijke omvang worden opgesplitst. De oneven getallen zijn ... −11, −9, −7, −5, −3, −1, 1, 3, 5, 7, 9, 11, ....
Alle meervouden van twee zijn even getallen. 8,10,12 en zo kunnen we natuurlijk door en door blijven tellen. Een makkelijke manier om even nummers te herkennen is dat het laatste getal even moet zijn. Het getal 32 is bijvoorbeeld een even getal, want het laatste getal is een twee.
Natuurlijke getallen zijn de getallen 0,1,2,3,4,...We spreken dus over alle positieve gehele getallen en het getal nul. De verzameling van natuurlijke getallen wordt aangeduid met het symbool N.
Natuurlijke getallen
Dit zijn alle getallen die hoger of gelijk zijn aan 0 zonder decimalen achter de komma, zoals: 0, 1, 2, 3, ... De getallen 193 en 12.451.015 zijn bijvoorbeeld ook natuurlijke getallen.
De natuurlijke getallen zijn de getallen waar we mee tellen. Meestal beginnen we te tellen met 1, maar vaak wordt ook 0 tot de natuurlijke getallen gerekend. In ieder geval is er een kleinste natuurlijk getal (1 of 0), en bij elk natuurlijk getal een opvolger.
Een natuurlijk of een geheel getal is immers ook een breuk. 1 is hetzelfde als en -3 kan je ook schrijven als .
Elf is het natuurlijke getal dat tien opvolgt en aan twaalf voorafgaat.
Er is geen overeenstemming of het getal 0 bij de natuurlijke getallen hoort. In de traditionele definitie beginnen de natuurlijke getallen bij 1 – van daaraf begint men immers te tellen. Vanaf de negentiende eeuw ziet men de definitie opduiken die 0 wel tot de natuurlijke getallen rekent (zie geschiedenis).
Het kleinste getal met drie cijfers is 100, het grootste 999. Er zijn er dus exact 900. Voor getallen met vier cijfers ga je van 1000 tot en met 9999.
Als je bij 0 begint krijg je altijd een even getal en als je bij 1 begint altijd een oneven getal. Geef aan dat je bij grotere getallen na moet gaan of een getal eerlijk deelbaar is door 2. Is het getal eerlijk deelbaar door 2 dan is het een even getal, is dit niet het geval dan is het een oneven getal.
Nul (0) wordt als even getal beschouwd.
Met even getallen worden getallen bedoeld die altijd deelbaar zijn door 2.Daarbij eindigen ze altijd op 0, 2, 4, 6 of 8.Een oneven getal is niet deelbaar door twee en eindigt dus op 1, 3, 5, 7 en 9. Of het nu om 17, 177 of 1007 gaat, zolang een getal op een 7 eindigt is het oneven.
Alle andere getallen zijn de oneven getallen: 1, 3, 5, 7...enz. Welk even getal komt er na 6? Om te weten wat het volgende getal in de getallenreeks van even getallen is, moet je weten waar deze getallen in de getallenrij staan.
De oneven getallen zijn 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, ... Een oneven getal eindigt altijd op het cijfer 1, 3, 5, 7 of 9.
50 is een even getal. 14 is een even getal. 35 is een oneven getal. 99 is een even getal.
Het getal googol een 1 is met 100 nullen. Maar googol is niet het grootste getal. Als je namelijk twee keer googol doet, heb je 2 googol. Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt.
De natuurlijke getallen zijn hele getallen boven de nul. Dus nul zelf hoort er niet bij. Getallen kleiner dan nul heten negatieve getallen. Je schrijft dan -1, -2, -3 (spreek uit min een, min twee) enzovoort.
Als je vanaf een getal dat eindigt op een 9999 verder telt of vanaf een getal dat eindigt op 0000 terugtelt, veranderen ook de tienduizendtallen. Alleen de honderdduizendtallen veranderen.
Een natuurlijk getal is een positief en heel getal. Voorbeelden van natuurlijke getallen zijn: 1, 2, 3, 4 en 5, maar ook 1058, 10398 en 195729. Soms wordt 0 ook tot de natuurlijke getallen gerekend, maar dit is niet altijd het geval. Een natuurlijk getal wordt al eeuwenlang gebruikt in rekensommen.
In de volksnumerologie wordt 11 als het gekkengetal beschouwd. Waarom is onduidelijk. Volgens de ene theorie omdat het een dwaze overschrijding is van 10, het getal van de Tien Geboden; volgens de andere theorie omdat het 12-1 is: 12 zou volheid symboliseren wat 11 dwaas maakt omdat het net niet perfect is.
Twaalf is een natuurlijk getal. Het is 1 meer dan elf en 1 minder dan dertien. In het decimale stelsel wordt dit getal geschreven als 12: één maal tien plus twee.
Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma. Als je maar ver genoeg rekent dan blijven er getallen komen. Wetenschappers hebben nog steeds niet alle getallen achter de komma van Pi gevonden en daar zijn ze al een paar eeuwen mee bezig.
Alle zogenaamde 'natuurlijke getallen' vormen de verzameling N. Daarin zitten dus 1,2,3,4,5....enz. Er zijn wel wiskundigen die hier ook het getal 0 erbij rekenen. De verzameling van alle gehele getallen noemt men Z.
Irrationaliteit. De wiskundige constante π is een irrationaal getal. Dit houdt in dat π niet als een verhouding van twee hele getallen (een eindige breuk) te schrijven is.