Als algemene richtlijn kun je in de zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld zeggen dat een EBITDA van meer dan 10% van de omzet een gezonde EBITDA is. Maar in sommige sectoren, zoals voor SaaS en tech bedrijven, is dit weer veel te laag! Bij het verkopen van een SaaS bedrijf moet je eerder denken aan minimaal 25%.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog.
Vuistregels voor bedrijfswaardering
De vuistregels – ook wel multiples genoemd – variëren sterk per branche of per locatie. Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
EBITDA en bedrijfswaarde
Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf. Hoewel het een indicatie van de waarde op een bepaald moment is, geeft het goed weer hoe een bedrijf ervoor staat.
EBITDA is een afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. De Nederlandse betekenis van EBITDA is inkomsten voor aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie. EBITDA geeft dus de winst of het verlies van een bedrijf aan vóór aftrek van alle overheadkosten.
Een EBIT-marge tussen de 10 en 15 procent wordt over het algemeen beschouwd als een goede waarde. Een EBIT-marge tussen de 3 en 9 procent wordt overigens nog wel gezien als solide, terwijl je onderneming met een EBIT-marge onder de 3 procent niet erg winstgevend is.
De EBITDA marge kan je bekomen door de EBITDA te delen door de omzet. De EBITDA marge toont aan hoeveel cash een onderneming maakt voor elke euro omzet. Hoe hoger de EBITDA marge, hoe meer cash er wordt gegenereerd.
EBITDA is de afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Het is een maatstaf voor de winst van een onderneming uit operationele activiteiten, waarbij de kosten van financiering (de balansverhoudingen) buiten beschouwing worden gelaten.
EBITDA ofwel Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, deze wordt gelijk gesteld aan de EBIT waarbij de niet-kaskosten, met name de afschrijvingen en waardeverminderingen uit de resultatenrekening worden verwijderd.
De EBITDA kan worden verhoogd door de R&M-kosten aan te passen in EBITDA met de argumentatie dat deze hadden moeten worden geactiveerd. Echter, een slimme investeerder zal dit bedrag toevoegen bij de kapitaalinvesteringen en de resulterende vrije kasstroom is hetzelfde.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
De bank wil vaak 3 tot 4 keer EBITDA financieren. Let op: in de senior netto schuldpositie houdt men ook rekening met overige, niet de door de bank verstrekte schulden en met vrije liquide middelen die de senior netto schuldpositie kunnen verlagen.
Met EBITDA kun je de prestaties van jouw onderneming goed in kaart krijgen, want met de EBITDA laat je de werkelijke operationele prestaties (of operationele winst) zien. Het is het resultaat uit de normale bedrijfsvoering. Dat wil zeggen: de omzet en de kosten die zijn gemaakt om die omzet te halen.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal.
Amortisatie betreft zaken die niet tastbaar zijn zoals patenten, auteursrechten of merknaam. Dit soort zaken nemen soms in waarde af en daarom wordt de amortisatie ook wel waardevermindering genoemd. Een andere benadering zou 'immateriële activa' kunnen zijn en ook wordt wel gekozen voor 'goodwill”.
Een lage of negatieve EBIT kan echter wijzen op problemen in de operationele efficiëntie of hoge kosten.
Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Benieuwd naar de rendabiliteit van het totale vermogen binnen je bedrijf (RTV)? Dat bereken je door je nettowinst door het gemiddelde geïnvesteerde totale vermogen te delen. Vermenigvuldig de uitkomst met honderd. Gemiddeld genomen is een rendabiliteit van 5 tot 10% een indicatie van een gezond bedrijf.
EBITDA is een maatstaf voor de economische potentie van een bedrijf. Het is een benadering zoals de cashflow, maar dan uitgebreider. Het gaat om de stroom inkomsten die ter beschikking komt om aan de rente, de herinvestering en de beloning van het eigen vermogen te voldoen.
Omzet als zodanig heeft weinig nut natuurlijk, maar veel omzet met relatief weinig winst geeft wel grote kansen en risico's. Als je 1M omzet met 50k winst (5%, komt voor) kun je de winst verdubbelen door maar 5% te besparen op kosten en inkoop... maar als je kosten en inkoop 10% stijgen maak je opeens zwaar verlies.
Door te sturen op een EBITDA voorkomt de instelling dat zij in de knel komt met haar bancaire convenanten. Voorafgaand aan het verkrijgen van financiering laten zorginstellingen in de financiële prognose veelal een stijging van de EBITDA zien om het investeringsprogramma te kunnen realiseren.
Bedrijfswaardering op basis van intrinsieke waarde
De intrinsieke waarde van een onderneming staat gelijk aan het eigen vermogen van het bedrijf. Het is het totaal van alle activa, zoals onroerende goederen, materieel, stock en liquide middelen, verminderd met de passiva of de schulden.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
Solvabiliteit. De solvabiliteit is de verhouding van uw eigen vermogen ten opzichte van het totaal benodigde vermogen. Dit geeft aan in hoeverre uw onderneming de schulden op lange termijn kan voldoen. De bank verwacht dat een startende ondernemer ook eigen vermogen inbrengt, meestal minimaal 30%.
Als bijvoorbeeld uw installatiebedrijf extra winst maakt doordat u kundig en gedreven personeel heeft, dan is dit iets waard. Dat heet goodwill en neemt u mee in de verkoopprijs.