Een mannenstem valt gewoonlijk binnen 110 en 440 hertz, een vrouwenstem binnen 200 en 900 hertz. Het bereik van een stem kan door training wel worden vergroot, maar het centrum van de eigen klankkleur blijft hetzelfde omdat deze vooral afhankelijk is van fysieke afmetingen (zie: stembanden/stemplooien).
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Wat blijkt: Axl Rose komt als winnaar uit de bus. Rose is in staat om te zingen in iets meer dan vijf verschillende octaven. Daarmee verslaat de Guns 'N Roses-frontman onder andere Prince, James Brown en Mariah Carey. Popsterren Justin Bieber en Taylor Swift bungelen onderaan de lijst.
Bij spraakgeluid ligt de meeste geluidsenergie echter in het frequentiebereik waarvoor het menselijk gehoor het gevoeligst is, namelijk tussen 3000 en 4000 Hz.
We horen een toon die bij een volwassen man ligt tussen de 80 en 200 Hz, bij een vrouw tussen de 200 en 400 Hz. Bij kleine kinderen is de frequentie soms nog hoger. Bij een verkoudheid klinkt je stem hees.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Erfelijke aanleg
Stemmen horen zit vaak in de familie. Soms horen mensen van verschillende generaties stemmen, soms meerdere mensen van één generatie. Deze familiepatronen wijzen erop dat er waarschijnlijk erfelijke aanleg voor stemmen horen bestaat.
Ook hebben we een paar geluiden achter elkaar gezet, zodat je kan horen tot hoeveel kilohertz jij nog kunt horen. 8 KHZ: deze zou iedereen moeten kunnen horen. 12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver. Tot welke toon kun jij nog horen?
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
In vierstemmige harmonie klinkt de alt boven de tenor, maar lager dan de sopraan. Het bereik van de menselijke altstem is ongeveer twee octaven vanaf de f onder de centrale c. Er zijn vrouwelijke alten en mannelijke alten, die ook wel contratenor of countertenor genoemd worden.
Hij was één van de populairste rockartiesten, liet zich inspireren door klassieke muziek en had een stembereik van maar liefst 4 octaven.
Het gemiddelde bereik van een menselijke geschoolde zangstem beslaat omstreeks 2 à 2,5 octaaf, wat overeenkomt met ongeveer 24 à 30 tonen.
Een hoge mannenstem is een tenor. Je hebt ook een lage mannenstem, dat is een bas. Een lage vrouwenstem, een alt en een hoge vrouwenstem dat is een sopraan.
Door een bepaald trillingsniveau van de stembanden wordt er lucht in beweging gebracht, en het geluid dat dan ontstaat is je stem. De trilling van de stembanden bepaalt de hoogte en het volume van je stem, zoals die in de basis is. Bij mannen zal die lager en luider zijn dan bij vrouwen.
Je kunt gehoorverlies herkennen aan het feit dat je:
het gevoel hebt dat je niet meer zo goed hoort als vroeger. het volume van televisie/radio/muziek steeds harder zet. steeds vraagt om iets nog eens te herhalen. vindt dat andere mensen moeilijk te verstaan zijn.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Het menselijk gehoor is in staat om geluiden te horen met een frequentie van 20 tot 20 000 Hz, wat over- eenkomt met een golflengte van respectievelijk 17 m en 1,7 cm.
Het gehoorbereik gaat over het laagste en hoogste hoorbare geluid van een mens. Om het minimale en maximale hoorbare bereik van de mens uit te leggen gaan we het hebben over: De gehoordrempel – De minimaal hoorbare geluidsdruk die een persoon waarneemt.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.