Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen zoals Cillit-bang, Power-creams en bleek. Beter is het om bijvoorbeeld onze sanitair totaalreiniger te gebruiken of water met een klein scheutje schoonmaakazijn (nooit onverdund gebruiken).
Milieubewust schoonmaken met azijn
Deze middelen uit grootmoeders tijd doen het nog steeds prima. De opkomst van chemische schoonmaakmiddelen heeft ons anders doen geloven, maar soda en azijn zijn een must have voor duurzaam schoonmaken. Zuurhoudende schoonmaakmiddelen helpen jou om van kalk en zeepresten af te komen.
Maar gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur wordt zelfs door badkamer sanitair fabrikanten afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten.
Hoewel je zowel schoonmaak azijn als gewone azijn kunt gebruiken voor je wasmachine, is gewone azijn wel wat milder. Schoonmaakazijn is twee keer zo zuur als gewone azijn, en daardoor agressiever.
Dasty kan bijvoorbeeld de kleur aantasten, of metaal uitbijten.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Het nadeel van agressieve en vooral zure antikalk middelen is dat ze de tegels, voegen en het chroom langzaam steeds verder aantasten. Uiteindelijk kan het er toe leiden dat de tegels zelfs loskomen van de wand. Kranen worden na verloop van tijd dof en lelijk.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
De beste allesreiniger: Dettol Citroen & Limoen
Wat bleek? De Dettol Citroen & Limoen is de beste allesreiniger met een rapportcijfer van een 8,7! Het middel zit bomvol met detergenten, waardoor het vet en ander vuil goed oplost. Opvallend aan dit middel is het verdunningsadvies: 3 dopjes per 5 liter.
Het is niet de bedoeling groene zeep als standaard handzeep te gebruiken. Doordat het een redelijk sterk basisch schoonmaakmiddel is (pH waarde 10), is het te ontvettend voor je huid. Gebruik het dus alleen om je handen mee te wassen als deze uitzonderlijk vies zijn, zoals met motorolie of smeer.
INADEMING Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. INSLIKKEN Geen schadelijke gevolgen bekend bij het naar binnen krijgen van hoeveelheden, die men per ongeluk zou kunnen inslikken. CONTACT MET DE HUID Langdurig huidcontact kan roodheid en irritatie veroorzaken.
Risico's voor de gebruiker
Afhankelijk van de concentratie is er kans op huidirritatie en ernstige oogirritatie (vanaf 10% azijnzuur), ernstige brandwonden en oogletsel (vanaf 25% azijnzuur). Bij het inademen van azijndampen kunnen luchtwegen geïrriteerd raken.
Soda: wat is het eigenlijk? In soda zitten geen fosfaten, enzymen, bleekmiddel of parfum. Het heeft geen geur en is makkelijk te gebruiken. Het breekt makkelijk af in de natuur en het is niet giftig.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
ALS WASVERZACHTER
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Baking soda en azijn
Los van elkaar zijn dit producten die je fantastisch kunnen helpen met je schoonmaakklus. Als je ze mengt zorgt de azijn ervoor dat de baking soda opschuimt, en wat overblijft is water met zout. De kracht van de schoonmaakmiddelen gaat hierbij verloren, zonde!
Jumbo Citronella is een echte allesreiniger. Het is geschikt voor alle soorten oppervlaktes en voorwerpen. Het kan verdund en onverdund gebruikt worden en ruikt ook nog eens aangenaam fris. Koel en donker bewaren.