Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix.Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Het kan er soms uitzien als een wrat. Meestal is het pijnloos, maar een vergevorderde tumor die binnendringt in het onderliggende bot kan ernstige pijn veroorzaken. Houd er ook rekening mee dat melanomen kunnen gaan bloeden. Een moedervlek bij de nagelmatrix resulteert in een gepigmenteerde band (melanonychia striata).
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Melanonychia door overactiviteit van de melanocyten
Wanneer melanocyten in de nagelmatrix om de een of andere reden 'ontwaken' en melanine pigment beginnen te produceren wordt dit pigment in de zich vormende nagelplaat opgenomen en ontstaat een donkere streep op de nagel (melanonychia striata).
Dit is de meest voorkomende vorm van het melanoom. In ongeveer 75% van alle gevallen van melanoom betreft het de superficieel spreidende vorm. Zoals de naam al zegt groeit deze vorm eerst in horizontale richting voordat het de diepte in gaat. Dit groeiproces kan maanden tot enkele jaren duren.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
Wat is de overleving van melanoom? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 90 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Hoe kan ik zwarte teennagels door hardlopen voorkomen? De oorzaak van deze categorie zwarte teennagels is meestal vrij gemakkelijk weg te nemen. Draag bijvoorbeeld een iets grotere schoen, of kies voor een dunnere sok. Hierdoor komen je tenen wat minder in de knel te zitten.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Vaak verdwijnen ze na een tot drie weken weer vanzelf, volgens het Huidfonds.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Bij de vroegdiagnostiek van melanomen inspecteert de huisarts de huidafwijking op kenmerken die op maligniteit kunnen wijzen. Hierbij komen veel kenmerken uit de klinische diagnostiek van AN aan bod, die men echter anders moet wegen: Asymmetrie: grilligheid van vorm pleit voor een melanoom.
In de meeste gevallen betekenen geribbelde nagels niks ernstigs. Het wordt vaak gezien als een ouderdomskwaaltje. In dit geval lopen de groeven in de lengterichting van de nagel en kunnen ze grijswit tot geel gekleurd zijn. Groeven in de nagels bij ouderdom gaan bijna nooit gepaard met ernstige gezondheidsproblemen.
Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam. De lijnen worden veroorzaakt door een onderbreking in de groei van de nagel, wat komt doordat de nagel niet voldoende stoffen of bloedtoevoer heeft gekregen.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Bij witte strepen die evenwijdig lopen aan het halve maantje onder in de nagel, leg je uit dat de verkleuringen vaak ontstaan in een later stadium van een onderliggende ziekte. Bij een patiënt bij wie geen ziekte of aandoening bekend is die de witte strepen kan verklaren, kun je het best verwijzen naar de huisarts.
Meestal betreft het de nagel van de grote teen. In dagen tot weken na de initiële verkleuring kan de nagel er ook nog afvallen. Indien de nagel wel blijft zitten, blijft de verkleuring zichtbaar tot de nagel zich geheel vernieuwd heeft. Bij de grote teen duurt dit het langste; tot wel een jaar.
Bij schimmelnagels worden uw nagels wit-geel, groen of bruin van kleur. Meestal krijgt eerst de zijkant van uw nagel een andere kleur, daarna ook de rest van uw nagel. Uw nagels worden dik en brokkelig. Soms laten uw nagels een stukje of helemaal los.
Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er herval. Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast.
Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet. Het kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt.
Een melanoom kan via de bloedvaten uitzaaien naar organen. Bijvoorbeeld in de longen, lever, hersenen of een andere plek op uw huid.
Hoewel kwaadaardige melanomen over het algemeen meer voorkomen bij oudere mensen (in 2019 was in België de gemiddelde leeftijd bij diagnose bij vrouwen 58 jaar, bij mannen 62 jaar), is maligne melanoom bij vrouwen tussen 15 en 29 jaar de meest voorkomende kwaadaardige tumor.