De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Als je deze voorjaarsfavoriet rauw eet, proef je de scherpe smaak die doet denken aan radijs. Eenmaal gekookt komen de zachte en zoete tonen juist naar boven.
Meiraapjes zijn super gezond: rijk aan vitamine C en ook behoorlijk wat calcium, vitamine K en mangaan.
Knolraap is scherp en radijs-achtig van smaak. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Er wordt ook wel gezegd dat gekookte knolraap doet denken aan aardappels.
Wist je dat het jonge blad van de meiraap ook erg lekker is om te eten? Deze worden raapstelen genoemd. De raapstelen bevatten bijna 2 keer zo veel vitamine C als de knol van de meiraap!
Meiraapjes of knolrapen zijn kleine witte, gele of wit met roze knolletjes die je snel kunt verwarren met iets de grotere koolraap. Vaak worden ze allebei rapen genoemd. Maar er zijn een paar verschillen. De koolraap is een kruising tussen kool en raap en een echte wintergroente.
De koolraap is rijk aan vitamine C en bevat ook een goede hoeveelheid folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de vorming van nieuwe cellen en weefsels, waaronder ook je rode en witte bloedcellen. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Knolraap, koolraap, knolselderij, koolrabi: snap jij het nog? De namen lijken op elkaar, maar het zijn allemaal totaal andere groenten. Waar we in de winter kiezen voor de koolraap en knolselderij, is dit het seizoen voor de knolraap en koolrabi.
Yep, het is februari en anders dan de naam doet vermoeden is de meiraap van oktober tot juni verkrijgbaar. Het is een kool soort maar echt wat anders dan koolraap, die is groter en zoeter.
Rauwe rapen geven een frisse toets aan salades. Schil ze met een mesje of dunschiller, of was ze gewoon goed om hun mooie paarse kleur te behouden. Snij ze in fijne schijfjes en breng op smaak met olijfolie, een scheutje balsamicoazijn, knoflook, peper en zout. Heerlijk in combinatie met veldsla, walnoten en rodekool.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
1 stuk (150 gram) meiknol bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is.
Vind je de smaak van knolselderij niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt het vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij.
De smaak van koolraap is wat zoetig, richting die van pastinaak, en is ook een typische wintergroente. De knol kun je in z'n geheel bij de meeste supers of groentewinkels kopen, maar zien we ook geregeld in keurig gesneden frietjes in het groenteschap bij de grootgrutter liggen.
AH Koolrabi bestellen | ah.nl.
Knolselderij, Apium graveolens var. rapaceum, is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.
Koolraap (ook wel knolraap genoemd) lijkt op meiknol maar is toch net wat anders: de knollen worden groter en kunnen beter tegen de vorst (maar niet tegen strenge vorst). De knollen zijn eigenlijk verdikte wortels, die half boven de grond groeien.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Waarom is knolselderij goed voor je gezondheid:
Knolselderij bevat goede hoeveelheden vitamine C, folaat (vitamine B11) en kalium. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt je botten, tanden, huid en bloedvaten sterk en gezond te houden.
Rapen zijn verfrissend en versterkend en hebben een zuiverende werking, zoals bijvoorbeeld bij vervelende ernstige okselgeur. Rapen hebben een goed effect op de luchtwegen en de longen. Ze zijn gunstig bij gewrichtsontsteking, niersteen, blaasontsteking, bronchitis, hoest, keelpijn, TBC.