Een meetinstrument geeft een indicatie over de kwaliteit van de zorg. De term meetinstrument is de verzamelnaam voor kwaliteitsindicatoren en gevalideerde vragenlijsten*. Een meetinstrument brengt op een systematische en reproduceerbare wijze zorgresultaten transparant in beeld.
Vragenlijsten, registratieformulieren, schalen, beoordelingslijsten, protocollen: in onderzoek zijn dit allemaal meetinstrumenten. Ze zijn bedoeld om de realiteit op de een of andere manier om te zetten in iets meer formeels, een concept, een code, een cijfer, een reeks getallen, verbanden, al of niet gekwantificeerd.
Wat is een meetinstrument? Een meetinstrument in de zorg is een verzamelnaam van checklists en methodes die een verpleegkundige gebruikt duidelijkheid te krijgen over de situatie van de cliënt.
Een meetinstrument wordt gebruikt om gegevens te verzamelen. Het voordeel daarvan is dat je data krijgt waarvan aan kunt geven "zo heb ik het gemeten", maar er zit nogal wat verschil in kwaliteit van meetinstrumenten.
Hulpmiddel om metingen of waarnemingen te doen, bijvoorbeeld thermometer of vragenlijst. een instrument waarmee grootheden gemeten kunnen worden. Def.: apparaat ingericht voor het meten-waarnemen van één of meer fysische, chemische of biologische parameters-grootheden.
In de gezondheidszorg wordt tijdens het verlenen van zorg veel gemeten. Door middel van allerlei meetinstrumenten lukt het de verpleegkundige, verzorgende, arts(-assistent), verpleegkundig specialist of andere zorgprofessional in de praktijk om de situatie van de patiënt zo goed mogelijk in kaart te brengen.
Twee belangrijke criteria voor een goed meetinstrument zijn de reproduceerbaarheid en validiteit.
De nauwkeurigheid van een meetinstrument is de maximale grootte van de afwijking tussen de werkelijke waarde en de afgelezen waarde in procenten van de meetbreedte. Bijvoorbeeld bij ijking van een manometer blijkt dat de ijkmanometer 5 bar aanwijst, terwijl de manometer die getest wordt 5,2 bar aangeeft.
De kwaliteit van zorg wordt gemeten met daarvoor ontwikkelde meetinstrumenten. Dit zijn bijvoorbeeld vragenlijsten zoals CQI en PREM. Deze worden afgenomen door een zorginstelling zelf of door een onafhankelijk bureau. De vragenlijsten verzamelen gegevens over gezondheid en ervaringen van het zorgproces.
Kwalitatief onderzoek is elke vorm van informatieverzameling die gericht is op beschrijven en niet op voorspellen, zoals het geval is bij kwantitatief onderzoek. Kwalitatieve enquêtes worden meestal gebruikt om een hypothese op te stellen, die vervolgens wordt getoetst door middel van kwantitatief onderzoek.
De NRS-score (Numeric Rating Scale) en VAS-score (Visuele Analoge Schaal) zijn meetinstrumenten om uw pijnbeleving te scoren. De NRS is een schaal van 0–10, waarbij u een cijfer geeft voor uw pijn. De VAS is een pijnkaart met boze en blije gezichten naast de schaal van 0-10.
De zelfredzaamheidsmeter is een korte vragenlijst die de zelfredzaamheid van je cliënt in beeld brengt. De zelfredzaamheidsmeter onderscheidt 10 levensgebieden. Per levensgebied check je of de cliënt zichzelf kan redden en of hij of zij zelf de regie heeft.
Een digitaal meetinstrument geeft de gemeten waarde weer in een getal dat op een klein scherm verschijnt, een zogenaamd display. De indeling is bij deze meters lineair met een cijferindeling van 0 tot en met 9. Het aantal cijfers varieert. De meest voorkomende displays zijn het LED en LCD.
De meetonzekerheid wordt berekend als: Meetonzekerheid = 2 x de standaardafwijking van SR (2. SR ). De geaccrediteerde laboratoria hebben besloten om per verrichting een gemeenschappelijke meetonzekerheid op te geven.
Wanneer nauwkeurigheid wordt gebruikt bij het meetproces, is er sprake van meetnauwkeurigheid. De nauwkeurigheid van meetapparatuur kan worden gebruikt als maatstaf bij het bepalen van de nauwkeurigheid van de resultaten. Meetsystemen met een hogere meetnauwkeurigheid kunnen nauwkeuriger meten.
Kalibreren is "een schaalverdeling aanbrengen op meetinstrumenten" (Van Dale). Je vergelijkt dan een instrument met een standaard waarop het moet lijken en je corrigeert (justeert) het apparaat of voorwerp zodat het dat ook doet. Zo kun je dus een gewicht kalibreren aan de standaard kilogram in Parijs.
In kwantitatief onderzoek ligt zowel bij het verzamelen als bij de analyse de nadruk op kwantificatie van data. Bij kwalitatief onderzoek is dat niet het geval. De nadruk ligt daar niet op meten en op het verzamelen van getallen, maar op woorden. Het is subjectiever en interpretatiever.
Wat zijn onderzoeksinstrumenten? In kwantitatief onderzoek bestaan de onderzoeksinstrumenten -of meetinstrumenten- uit de vragenlijsten of observatieschema's waarmee je de afhankelijke variabelen meet.
Screening vindt plaats om bij een groep mensen vroegtijdig (risicofactoren voor) ziekten of afwijkingen op het spoor te komen. Daarbij kan het gaan om genetische ziekten of afwijkingen of om een verstoorde hormoonproductie (hypothyreoïdie) of om bepaalde vormen van kanker.
Voor metingen aan verdeelinrichtingen is minimaal een meetinstrument met veiligheidscategorie CAT IV – 300V nodig. Instrumenten met een lagere categorie, bijvoorbeeld CAT III, zijn niet geschikt voor het uitvoeren van metingen in een verdeler.
Klinimetrie is een verzamelbegrip voor verschillende testen.We beoordelen hiermee de beweeglijkheid, spanning en kracht van de spieren en gewrichten.