'Medische noodzaak' op een recept betekent dat een arts het op medische gronden noodzakelijk vindt om een bepaald merk van een middel voor te schrijven. Dit ook in gevallen waarin dat merk niet het aangewezen merk is, bijvoorbeeld omdat een ander merk goedkoper is.
Het is aan de zorgverzekeraar zelf om te bepalen hoe hij toetst of aan deze voorwaarde voldaan is.” Voor praktisch gebruik is dit vertaald als 'medische noodzaak', door de arts op het recept aan te geven als 'm.n.' Maar een verzekerde heeft op grond van de wet dus niet zomaar recht op het merkmiddel als er 'm.n.' op ...
Bij een IDEA-overeenkomst kiest de apotheek het voordeligste geneesmiddel. De meeste apothekers kiezen voor een IDEA-overeenkomst. Apothekers met een IDEA-overeenkomst mogen bij de meeste geneesmiddelen zelf kiezen van welke fabrikant zij die afnemen.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.
De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen. Dat is de eigen bijdrage. Tot en met 31 december 2022 is deze eigen bijdrage per persoon per jaar maximaal € 250.
Het voorkeursmedicijn is nog steeds het medicijn dat u nodig hebt, met precies dezelfde werkzame stof als het merkmedicijn. Het voorkeursmedicijn komt alleen van een fabrikant waar de prijs lager is. En soms bevat het andere hulpstoffen, zoals kleurstoffen of zoetstoffen.
Een medische indicatie houdt in dat er extra zorg of controle nodig is tijdens zwangerschap, bevalling of in het kraambed. De indicatie krijgt u bijvoorbeeld als u een bepaalde aandoening of ziekte heeft, zoals een hoge bloeddruk, epilepsie of suikerziekte.
Een medische indicatie krijgt u bijvoorbeeld wanneer u eerder een keizersnede heeft gehad, er aandoeningen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, bij morbide obesitas tijdens de zwangerschap of wanneer u een ziekte of aandoening heeft.
Kosten bevalling ziekenhuis
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Van een medische indicatie is sprake als met de lenzen een grotere verbetering van het gezichtsvermogen (visus) kan worden bereikt dan met brillenglazen.
Uw arts schrijft dan op het recept 'medische noodzaak'. Uw apotheek controleert dit en bespreekt dit met uw arts, als dat nodig is. Let op: Voor dit medicijn betaalt u wel eigen risico.
Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger. Deze vervanger bevat dezelfde werkzame stof maar is van een andere fabrikant. Of het is een ander medicijn met een vergelijkbare werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent.
Medicijnen basispakket worden vergoed
Uw zorgverzekeraar vergoedt de medicijnen die in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Op de website Medicijnkosten.nl ziet u welke medicijnen dit zijn. De overheid bepaalt welke medicijnen er in het basispakket zitten.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Uw apotheker is aansprakelijk voor zijn eigen fouten en voor fouten van zijn personeel. Als uw apotheker op de hoogte is van een fout in een product, dan moet hij u daarvan direct op de hoogte stellen.
Voorschrijven door arts
Huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, verloskundigen en sommige gespecialiseerde verpleegkundigen mogen recepten voor medicijnen uitschrijven. Alleen de apotheek mag deze medicijnen leveren aan de patiënt. Voor sommige medicijnen is geen recept nodig, zoals paracetamol.
Temazepam komt voor op Lijst II van de Opiumwet. Voor fabrikanten en groothandelaren geldt dat zij in het bezit dienen te zijn van een opiumontheffing, waarop temazepam vermeld staan. Tevens dient de fabrikant of groothandel voor invoer van iedere zending te beschikken over een invoerontheffing.
Alle medicijnen die in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan, worden vergoed uit de basisverzekering. Toch wordt niet zomaar ieder medicijn helemaal voor je vergoed. Als er van een bepaald medicijn meerdere fabrikanten zijn, kiest de verzekeraar welke variant vergoed wordt.
Dat zijn middelen met alleen vitamine D (colecalciferol en calcifediol) en middelen met een combinatie van colecalciferol en calcium (kalk) of alendroninezuur. Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol zijn andere vormen van vitamine D die vergoed blijven.
Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je door ziekte chronisch gebruik maakt van slaapmiddelen, zoals angststoornissen of epilepsie. In dit geval betaal je wel nog een eigen risico.
Er bestaan geen aanvullende verzekeringen die uitsluitend een vergoeding bieden voor brillen of lenzen. Wil je dus een aanvulling voor brillen, dan sluit je een aanvullende verzekering af die ook veel andere zaken vergoedt. Je betaalt voor een dergelijke verzekering al snel enkele tientjes per maand.
Een 'gewone' bril wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor betaal je de kosten zelf, of je sluit er een aanvullende verzekering voor af. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering voor een bril of lenzen.
Worden brillen en lenzen door de basisverzekering vergoed? Nee, meestal niet. Alleen bij medische noodzaak kom je in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen.