Er kan onder een kroon ineens gigantische cariës komen als de rand niet meer afsluit. Een vieze smaak duidt op een lekkende restauratie. De lekkende kroon kwam er uiteindelijk uit en het onderliggende gebitselement was volledig aangetast.
De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Doe dit met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Kronen kunnen van porselein, metaal of een combinatie daarvan worden gemaakt. Porseleinen kronen zijn tandkleurig. In het verleden braken ze soms af, maar door nieuwe technieken is de kans op een breuk klein geworden. Metalen kronen zijn zeer sterk en slijten niet.
Garantie op een kunstgebit, kroon, implantaat of brug
Op een implantaat, kroon of brug zit doorgaans 3-5 jaar garantie. Vraag vooraf naar de garantievoorwaarden, dit is niet wettelijk vastgelegd. De garantie kan dus per tandarts verschillen.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Heeft u een loszittende kroon of brug dan is het overigens belangrijk dat u de losse kroon of brug te allen tijde zorgvuldig bewaart en meeneemt naar uw tandarts! De tandarts kan de kroon of brug dan opnieuw proberen vast te zetten.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit. De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Er kan onder een kroon ineens gigantische cariës komen als de rand niet meer afsluit. Een vieze smaak duidt op een lekkende restauratie. De lekkende kroon kwam er uiteindelijk uit en het onderliggende gebitselement was volledig aangetast.
Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u er vanuit gaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon dikwijls op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
De totale kosten van één kroon beginnen ongeveer bij € 370,- maar het kan ook een veelvoud van dit bedrag zijn, zeker wanneer er hogere eisen aan de esthetiek van de kroon worden gesteld, bijvoorbeeld bij een voortand. Een kroon is een alternatieve behandeling van een grote vulling.
Symptomen ontsteking onder een kroon
Je herkent ontstoken tandvlees onder een kroon vaak aan: Rood tandvlees. Slaphangend tandvlees. Bloedend tandvlees.
Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Wanneer een kroon beschadigd is, kan de tandarts deze vervangen door een kunstkroon: een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies geplaatst wordt. Een kroon is bedoeld als duurzame restauratie, wanneer vullen niet meer mogelijk is.
Een kroon is dan niet meer mogelijk, maar een brug kan soms hiervoor een oplossing zijn. De omliggende kiezen worden dan omslepen, zodat hier een kroon op kan. De ruimte ertussen kan opgevuld worden door middel van een dummie of dummies. Afhankelijk hoeveel elementen er missen.
Het is belangrijk dat de noodkroon twee weken blijft zitten! Mocht de noodkroon los gaan dan kunt u hem proberen terug te plaatsen met eventueel wat tandpasta of vaseline. Gaat de noodkroon kapot of krijgt u hem niet terug- geplaatst, neemt u dan even contact met ons op.
Basisverzekering of aanvullende verzekering
De basisverzekering vergoedt de kosten van bruggen en kronen niet. Om toch verzekerd te zijn voor kronen en bruggen kun je je aanvullend verzekeren. De verzekering voor bruggen en kronen valt onder de aanvullende tandartsverzekering.
Samengevat is een kroon een oplossing voor één tand of kies, een brug voor meerdere tanden en/of kiezen en een implantaat biedt weer de basis voor het plaatsen van een kroon of brug wanneer er geen bestaande tand of kies meer aanwezig is.
Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
Helaas komt het voor dat na het vullen een tand of kies gevoelig wordt. Meestal is het gevoeligheid voor warm en koud, soms ook gevoeligheid bij bijten. De pijn verdwijnt normaal binnen enkele weken, soms kan het echter enkele maanden aanhouden. Het kan helpen te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden.
Fusie Dental Clinics met Zwitserse en Duitse ketens
Dental Clinics begon in 2007 met twee groepspraktijken: een in Maastricht en een in Weesp. De keten heeft inmiddels samen met TopOrtho verspreid over Nederland 88 vestigingen en zo'n 500.000 patiënten.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Als je je klacht wilt indienen kan je dit doen bij KNMT of ANT, beide brancheorganisaties (vraag je tandarts bij welke vereniging hij is aangesloten). Zij kunnen je dan helpen met bemiddeling of het als een formele klacht laten voorkomen. Zowel de klachtbehandeling als bemiddeling zijn gratis.