Een leesbeleid maak je concreet in een document dat houvast biedt bij de inrichting van leesbevordering binnen de school. In een leesbeleid legt de school vast wat de stand van zaken is en op welke manier er binnen de school aan leesplezier gewerkt wordt.
Met leesbevordering bedoelen we in dit onderzoek: aandacht schenken aan het ontwikkelen van de leesmotivatie en de literaire competentie van kinderen.
In een leesplan legt een school vast wat de stand van zaken is en op welke wijze, met inzet van welke activiteiten, werkvormen en producten, er in de verschillende groepen in het komend schooljaar aan leesbevordering wordt gewerkt.
Met de leesscan breng je als schoolteam het leesonderwijs op jouw school in kaart. De leesscan is een instrument dat je helpt om te (her)starten met een leesbeleid. Op basis van de leesscan kun je een leesbeleidsplan opstarten, de implementatie van het leesbeleidsplan evalueren of bijsturen.
De overheid ondersteunt organisaties voor leesbevordering
Het is belangrijk dat kinderen voor hun plezier lezen. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen namelijk meer. Daardoor hebben ze een grotere kans op een betere leesvaardigheid dan kinderen die lezen niet leuk vinden.
Spanning en humor blijken de belangrijkste ingrediënten voor een goed kinderboek. Althans, volgens 26 Groningse groep 5 kinderen die zijn geïnterviewd over lezen. Negen op de tien ouders vindt lezen leuk en leest graag in de vrije tijd.
Waarom leesplezier belangrijk is
Leesplezier is dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Als een kind met plezier een boek heeft gelezen, zal het daarna sneller een nieuw boek oppakken. Eerder dit jaar publiceerden de Raad voor Cultuur en de Onderwijsraad hun advies 'Lees!
Een gunstig leesklimaat versterkt de autonome leesmotivatie: het lezen voor het plezier en persoonlijke betekenis. Ouders en vrienden en vriendinnen zijn de belangrijkste stimulans voor kinderen. Hiernaast leveren ook docenten een bijdrage.
Het Lezen kan zorgen voor asociaal gedrag, mensen gaan zo erg op in het boek dat ze lezen zodat ze dingen in het echte leven vergeten of niet interesseren. Ook kan Lezen zorgen voor het ontstaan van een andere identiteit. Fictieve personages van een boek kunnen onbewust worden overgenomen.
Uit een Brits onderzoek uit 2009, uitgevoerd door neuropsycholoog David Lewis van de universiteit van Sussex, blijkt dat lezen helpt tegen stress. Lezen werkt beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren, ontdekte hij. Lezen reduceert stress met maar liefst 68 procent.
Het is een populaire mythe die bijna iedereen wel eens heeft gehoord: lezen bij slechte verlichting is schadelijk voor de ogen. Uit het recentste onderzoek is echter gebleken dat dit niet waar is.
Als je leest zit je brein vol met prikkels, terwijl deze activiteit op korte en lange termijn veel voordelen oplevert. Het vermindert bijvoorbeeld stress, verbetert de slaapkwaliteit, vergroot je woordenschat en geheugen en het leidt zelfs tot meer intelligentie.
Het is goed voor 't geheugen
Kortom: je hersenen zijn tijdens het lezen hard aan het werk, waardoor je scherper wordt en je geheugen verbetert. Door te lezen wordt je brein gestimuleerd om nieuwe herinneringen te maken, goed voor je kortetermijngeheugen.
Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar.
Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap.
Wel belangrijk hierbij: leg je boek 15 minuten voor je echt wil gaan slapen weer weg, zodat je hoofd rust krijgt om alles te verwerken.
Volgens oogspecialisten is een ebook niet slecht voor je ogen. Het is wel zo dat het contrast bij een ebook vaak minder goed is dan bij een boek. Bij een boek heb je echt te maken met zwarte letters op witte bladzijden, maar bij een ebook is de achtergrond vaak eerder grijzig.
Het verschil is dat e-readers meer milieu-impact veroorzaken tijdens gebruik (elektriciteit benodigd om de batterij op te laden), terwijl het boek geen impact veroorzaakt tijdens het lezen. Dus een papieren boek dat vaak gelezen wordt, is beter dan hetzelfde boek vaker lezen op een e-reader.
Boeken lezen is kennis vergaren
Tijdens het lezen krijgt je kind niet alleen te maken met nieuwe woorden en begrippen, ook wordt er bijvoorbeeld kennis opgedaan over belangrijke gebeurtenissen of personen uit het verleden en verschillende hedendaagse culturen.
Bij vrij lezen leest de hele klas of groep op een vast moment van de dag in een zelfgekozen boek, tijdschrift of krant. Over de gelezen tekst wordt geen boekverslag gemaakt, wel wordt de tekst verwerkt met korte (vaak mondelinge) verwerkingsopdrachten.
“Ten eerste omdat het een stuk ontspanning is. Het is heerlijk om je even mee te laten voeren in een andere wereld. Daarnaast is lezen goed voor je woordenschat en is het belangrijk om je Nederlandse taal ontwikkeld te houden.
Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.