De beheerder van de huurwoningen zal ook een credit check doen om te zien hoe het zit met uw betalingsverleden. De toetsing van alle papieren en de credit check nemen normaliter slechts een paar dagen in beslag. Zo bent u snel op de hoogte of u in aanmerking komt voor de huurwoning die u op het oog heeft.
Bij een credit check wordt er gekeken naar de kredietgeschiedenis van een bedrijf. U kunt een credit check laten uitvoeren wanneer u overweegt om met een (nieuwe) klant in zee te gaan.
Heel simpel! Je voert de aanvraag in en geeft de klantgegevens door. Het systeem doet de rest. Binnen één minuut weet je in veel gevallen of de klant in aanmerking komt voor lease en kun je de deal sluiten.
Huis huren met BKR-registratie
Een registratie bij het BKR kan leiden tot zeer beperkte of zelfs geen mogelijkheden om een lening af te sluiten, een huis te huren of te kopen. Een BKR-registratie is dus zeker niet aan te raden als je woning wilt kopen om te verhuren.
Een kredietcheck is bedoeld om betalingsproblemen te voorkomen. Vraagt u bijvoorbeeld een hypotheek aan voor een woning? Dan checkt de hypotheekverstrekker of u de lasten van de hypotheek kunt dragen. Heeft u voldoende inkomsten?
Vraag uw verhuurder daarom of u toch in de woning mag blijven als u de huurachterstand in één keer betaalt. Of probeer nog een keer een betalingsregeling af te spreken, zoals in stap 1. Uw verhuurder mag dit weigeren. Als u schulden heeft, vraag dan de gemeente om hulp.
Indien u met een rechtspersoon zaken wenst te doen, dan is de belangrijkste bron de Kamer van Koophandel (KvK). Daar is veel informatie te vinden waarmee u de kredietwaardigheid kunt checken. Als rechtspersoon is het namelijk verplicht een aantal financiële gegevens te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Als particulier kunt u inzicht krijgen in hoe kredietwaardig u bent via het BKR, oftewel het Bureau Kredietregistratie. Het BKR houdt aan u verstrekte leningen en andere kredieten bij. Daarnaast wordt ook de afhandeling van deze aangegane schulden geregistreerd.
Dan checkt een kredietaanbieder de leningen die je hebt (gehad) en je betaalgedrag daarop. Daarvoor vragen ze je gegevens bij ons op. Als je op tijd hebt betaald, is dat een voordeel. De kredietaanbieder ziet dan dat je betaalgedrag in orde is.
Wat is kredietwaardigheid? Een bedrijf is kredietwaardig als het zijn rekeningen kan betalen en dit ook daadwerkelijk doet. Kredietwaardigheid is een term die voorkomt bij leningen. Banken (of andere financiers) willen in de regel alleen geld verstrekken aan bedrijven die kredietwaardig (lees: financieel gezond) zijn.
Online of via de KvK kredietwaardigheid checken
Een eerste stap om te zien of je deal wel in orde is, kun je doen door even te kijken in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De KvK toont veranderingen van bedrijven en zo zie je of de contactpersoon met wie je zaken doet wel mag tekenen voor deze bedragen.
U komt erachter of u een positieve of een negatieve BKR registratie heeft door uw BKR-overzicht op te vragen. U kunt uw BKR overzicht online opvragen via de website www.bkr.nl. Hierbij kunt u inloggen met uw bankpas via iDIN.
Vijf jaar nadat je kredietaanbieder laat weten dat jullie de kredietovereenkomst beëindigen, verwijderen we je registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar omdat de ervaring leert dat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.
De Europese privacywetgeving (AVG) is van toepassing op iedereen die BKR geregistreerd staat. Deze wetgeving biedt de mogelijkheid tot het verwijderen van een negatieve BKR-registratie. Wanneer u uw financiële situatie op orde hebt, hoeft u niet langer als wanbetaler te boek te staan.
Een jaarrekening geeft inzicht in financiële ontwikkeling, kredietwaardigheid en financiële positie van een onderneming. Als je zakenpartner zijn jaarrekening heeft gedeponeerd kun je deze bestellen. Zo controleer je of je zakenpartner geld heeft om jouw rekeningen te betalen.
Een positieve kasstroom is een goede indicator voor hoe gezond je bedrijf is. Om je cashflow te analyseren kijk je onder andere naar werkkapitaal en liquiditeit. Werkkapitaal is de motor van je onderneming: het geld waarmee je dagelijkse uitgaven voor je bedrijf betaalt zoals voorraden, salarissen of onderhoud.
Met de gegevens in de jaarrekening berekent KVK kengetallen. Deze getallen geven een beeld van de financiële positie van een onderneming. De kengetallen kun je opvragen via de Standaard jaarrekening. Liquiditeit geeft informatie over het vermogen van de onderneming om op korte termijn aan de verplichtingen te voldoen.
In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen. De meeste verhuurders doen dit niet.
Uit de enquête bleek dat eind 2020 iets meer dan 150.000 huurders een huurachterstand hadden. Een jaar later ging dit om 113.000 huurders. Onder hen had iets meer dan de helft een schuld van één tot drie maanden huur. De totale schuld was eind 2020 zo'n 226 miljoen euro.
Pas als een aspirant-huurder een huurovereenkomst gaat tekenen, mag de makelaar dus informatie over het inkomen (salarisstrook), een verhuurdersverklaring en gegevens over de burgerlijke staat opvragen. De makelaar mag echter niet vragen naar het burgerservicenummer.
Hoeveel leningen mag je hebben volgens de 1/3 regel
Deze regel stelt dat je maximaal 1/3 van je netto inkomen aan leningen mag besteden. Ben je samenwonend of gehuwd dan mag je beide netto-inkomens natuurlijk bij elkaar optellen en daar 1/3 van nemen.
Per 1 december levert rood staan eerder een BKR-registratie op. Bij welke banken kun je rood staan zonder registratie? Vanaf 1 december worden alle kredieten vanaf €250 met een looptijd van langer dan één maand geregistreerd bij het BKR.
Atlantis Financiers werkt met een kredietverzekeraar, hierdoor kunnen zij eveneens scherpere rentes en looptijden aanbieden dan de reguliere geldverstrekker. Ondanks dat er geen BKR toetsing plaatsvindt, werken zij met andere 'tools' om uw financiële positie te bekijken.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.