Wie de eigen stem op een opname hoort, mist het interne gedeelte en dus ook de extra warmte van de stem. We horen alleen de geluidsgolven die via de lucht direct het oor binnenkomen, waardoor de stem anders kan klinken. Vaak houdt ' anders' in dat de stem scheller klinkt, iets wat niet iedereen even mooi vindt.
Wanneer je jezelf hoort praten hoor je een heel andere stem, dan wanneer andere mensen jouw stem horen. Dat heeft ermee te maken dat het geluid dat we zelf produceren, wordt getransporteerd via de beenderen en niet via onze oren. Jijzelf ervaart je eigen stemtoon lager, dan hij in werkelijkheid is.
Om echt goed te kunnen leren zingen is het daarom erg belangrijk dat je adem gaat halen door je buik. Hierdoor zal je meer ontspannen kunnen zingen en komt je stemgeluid het beste naar voren. Door je buik ademhalen is zeker aan te leren. Focus je hierbij dan ook echt op je buik.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
We kunnen onze stembanden niet echt veranderen – ze zijn aangeboren en ze bepalen hoe laag je stem kan gaan. Toch kun je jouw stem meer warmte, volheid en expressie meegeven zodat mensen precies kunnen begrijpen wat je zegt.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Afwijkingen van de stembanden zorgen voor heesheid of schorheid. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals aangeboren zwakheid van de stembanden, conditie en leeftijd, stress, emoties en hormonale veranderingen en medicijngebruik.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
Dat je stem zo anders klinkt in je hoofd dan in het echt, heeft alles te maken met de weerkaatsing van je stemgeluid. Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen.
Het juiste antwoord is c. Door de zwaartekracht. De kromme vorm is niet genetisch bepaald.
Als u stemmen hoort in uw hoofd, komt dat doordat er iets mis gaat in uw hersenen. In de hersenen zitten speciale plekken die geluiden van buiten verwerken. Hersenscans laten zien dat die plekken ook actief zijn tijdens het horen van stemmen, terwijl er geen geluiden van buiten zijn.
Over spreken gesproken: als je zelf spreekt, dan breng je dus ook geluidsgolven voort. Die golven vang je weer op met je oorschelpen, zoals we net hebben gezien en gehoord. Maar je hoort je eigen spraak ook 'inwendig': de trillingen van je stemholte worden via je schedel direct aan het slakkenhuis doorgegeven.
Knijp je neus eens dicht en controleer of je geluid niet te nasaal is. Als je door je mond zingt, maakt het een klein verschil of je je neus dichtknijpt. Heb je ze allemaal goed gedaan? Gefeliciteerd!!
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Stop met roken, want roken is slecht voor je stembanden. Een gezonde levensstijl met veel bewegen en een gezond dieet zijn ook goed voor je stem. Voldoende slaap is belangrijk voor een krachtige stem. Stress kan snel op je stem slaan, dus minder stress maakt je stem sterker.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Een ander trucje om een zwaardere stem te krijgen is om vlak voordat je gaat praten een slikbeweging te maken. Je hoeft niet echt iets door te slikken. Probeer je gewoon voor te stellen dat je iets doorslikt en zeg vervolgens wat je wilt zeggen. Als het goed is klinkt je stem dan iets lager dan normaal.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
Tim Storms heeft het wereldrecord voor de laagste stem ooit verbroken. Het geluid dat de Britse zanger met zijn stem bereikt is zo laag, dat alleen olifanten het kunnen horen. De stem van Storms werd met zeer gevoelige apparatuur van Brüel en Kjaer opgemeten, dat een uitkomst gaf van 0,189 Hertz.
Vanaf de puberteit krijgen jongens een zwaardere en lagere stem, ook wel bekend als de 'baard in de keel'. Dit is te zien aan het ontstaan van de adamsappel, dit komt doordat het strottenhoofd groeit. Door deze groei worden de stembanden langer waardoor ze langzamer trillen en hierdoor wordt de stem lager.
Dat iedereen kan zingen betekent natuurlijk niet dat je iedereen exact na kan zingen. Iedereen heeft namelijk een eigen stemgeluid. Bij de een ligt dat hoger dan bij de ander. Wanneer je veel oefent met zingen merk je vanzelf welke noten prettig liggen en welke noten misschien te hoog of te laag zijn.