Koliek komt vaker in de middag en avond voor. Hoe weet je of je baby koliek heeft? Hoewel baby's vaak veel huilen op die leeftijd is koliek is gedefinieerd als: meer dan 3 uur per dag huilen, meer dan 3 dagen in de week voor 3 opeenvolgende weken bij een gezonde baby.
Huilt je baby zonder dat hij honger, te warm, te koud of pijn heeft, dan kunnen kolieken de oorzaak zijn. Het lijkt dan dat de baby behoefte heeft aan vertroeteling en knuffels om te kunnen slapen. We spreken van kolieken als je baby: Meer dan 3 uren per dag huilt.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Steeds terugkerende pijnlijke darmkrampen worden darmkolieken genoemd. Als je darmkolieken hebt, heb je last van pijnaanvallen in je bovenbuik of in de buurt van de navel. Andere symptomen zijn het gevoel van spanning in je buik (weke buik) en een opgeblazen gevoel.
Vaak direct, maar soms ook na enkele weken kan de baby verschillende symptomen laten zien zoals: een voorkeurshouding, overstrekken, veelvuldig huilen/krijsen, buikkrampjes/koliek, onrustig, de vuistjes frequent ballen, niet goed kunnen ontspannen, moeite met slikken, veel spugen, etc.
's Nachts huilen
Dit komt geregeld voor en meestal huilt je baby dan van de honger, soms van de pijn of omdat je kindje gewoonweg wakker is en aandacht wil. Baby 's hebben namelijk nog geen duidelijk dag en nacht ritme. Ze hebben gemiddeld 14 tot 17 uur slaap nodig per etmaal en dit nemen zij hoe het hun uitkomt.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
Meestal gaan de krampen na 10-15 minuten stappen en een keer mesten vanzelf weg en is het paard daarna weer pijnvrij. Gaat de koliek niet binnen 15 minuten over, dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen. Deze kan, na onderzoek, een krampwerend middel toedienen.
Koliek symptomen
Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan. Naar de flank kijken of naar de buik schoppen. Zweten en koortsig. Verhoogde hartslag en ademhaling.
Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen. Doordat de diarree grote hoeveelheden bacteriën bevat is deze erg besmettelijk.
VERSTOPPINGSKOLIEK DUURT SOMS ENKELE DAGEN
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Koliekpijn is een kortdurende hevige krampende pijn in de buik die in aanvallen optreedt. U heeft tijdens een aanval hevige pijn en kunt vaak niet stil blijven liggen of zitten. Soms bent u er misselijk bij met braken of heeft u diarree. Na enige tijd zakt de pijn weer wat af en is het weer draaglijk.
Een koliekoperatie kost gemiddeld tussen de € 3.000 en € 6.000. Een bedrag dat niet iedere paardeneigenaar kan ophoesten. Daarnaast zal het paard na de operatie een tijdje op de kliniek moeten blijven voor een goede herstelbehandeling.
Het is verstandig haar eerst goed te laten uitzieken, als je het paard echt goed kent, zie en merk je zelf vaak wel wanneer je paardje zich goed voelt. Ik zou toch zeker even 2 dagen alleen met haar wandelen ofzo en daarna kijken hoe ze zich voelt.
Ga naar de wc zodra je aandrang voelt. Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Je kind gaat je vertrouwen als je het liefde geeft, contact maakt en goed reageert op zijn of haar behoeften. Er ontstaat dan een band tussen jullie. Dat wordt ook wel hechting genoemd. Een goede hechting is niet vanzelfsprekend.