Als de werkgever geen goede ruimte beschikbaar kan stellen, mag de werkneemster zelf een kolfruimte regelen of onder werktijd naar de baby toegaan om deze te voeden.
Wettelijke eisen kolfruimte
De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden. De ruimte moet hygiënisch zijn. De ruimte moet voldoende privacy bieden. De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn.
Een kolfkamer is wettelijk verplicht
Volgens Arbobesluit artikel 3.48 moet een werkgever een geschikte afgesloten ruimte beschikbaar stellen voor voeden of kolven. Wanneer dit niet zo is, mag de werkneemster zelf een plek regelen. De werkneemster mag wettelijk gezien zelfs naar de baby toegaan.
Volgens de wet moet er op je werk een kolfruimte beschikbaar zijn voor elke moeder die onder werktijd wil kolven. Het is dus onacceptabel als jouw werkgever verwacht dat je op het toilet of in een schoonmaakhok kolft.
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen. De tijd besteed aan voeden of kolven moet uw werkgever doorbetalen.
De melkklieren en -kanaaltjes verwijden zich door de warmte waardoor de melk gemakkelijker stroomt. Het afkolven is door de warmte ook minder gevoelig. Kolven mag geen pijn doen.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Veel vrouwen denken dat het nodig is om een kolf te hebben of te gebruiken als je borstvoeding geeft. Dit is niet waar. Je hebt geen kolf nodig om borstvoeding te kunnen geven. Veel te vaak komt het voor dat moeders hun melk willen afkolven zodat de vader de baby een fles kan geven.
Afkolven duurt in principe even lang als voeden. Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.
In dat geval laat je eerst om de dag een kolfbeurt vervallen, daarna om de twee dagen, en daarna om de drie dagen. Dus: eerst kolf je elke 24 uur. Daarna kolf je een aantal keer om de 36 uur en dan om de 48 uur. Zo bouw je de laatste deel van de melkproductie ook geleidelijk af.
Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden (zie Arbeidstijdenwet, artikel 4:8).
Redenen waarom je gaat kolven zijn bijvoorbeeld: Je kindje drinkt nog niet helemaal goed aan je borst, dus ga je aanvullend kolven om je melkproductie goed op te bouwen. Je wilt je kindje ook eens laten voeden door bijvoorbeeld papa, oma of een vriendin. Je wilt een voorraadje melk opbouwen voor de opvang of oppas.
Als u zwanger bent, kunt u in de laatste weken van de zwangerschap al moedermelk uit uw borst afkolven. Dit heet antenataal kolven. Antenataal wil zeggen: vóór de bevalling.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Borstkolf huren
Voor €2,50 per dag huur je dan de elektrische borstkolf. De afkolfset (het opzetstuk, keuze tussen enkel of dubbel), kun je wegens hygiënisch oogpunt niet huren, deze kun je zelf in onze webshop of Medipoint winkel aanschaffen.
Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”. Kolven in de nacht. 's Nachts afkolven heeft als voordeel dat u gebruikt maakt van het hormoon prolactine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk en die is in de nacht het hoogst.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven.
Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken.
Wist je dat? Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken.
Als ze langer kolft, wordt ze niet beloond met meer melk. Maar een moeder die veel of late toeschietreflexen heeft, moet misschien wel 15 minuten of langer kolven om haar borst goed te legen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.