Een knarsplaat heet eigenlijk occlusale spalk of splint. Het is een exact op maat vervaardigde kunststof plaat die je tanden en kiezen beschermt tegen slijtage door knarsen. Zodra we zien dat je gebit serieuze schade heeft ondervonden door knarsen, stellen we voor een spalk te maken.
Een 'knarsetanden bitje' van de tandarts wordt gevormd door middel van een opbeetplaat. Het bitje wordt ook wel een splint genoemd. Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.
De gevolgen van bruxisme
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor.
Opbeetplaat (uitneembare beugel)
De opbeet plaat voor diepe beet is een uitneembare beugel die meestal alleen wordt gemaakt voor de bovenkaak. De opbeet plaat dient ervoor om de diepe beet (verticale overlapping) van je boventanden over je ondertanden eruit te halen.
De kaakspieren kunnen in volume toenemen en soms treden er kaakgewrichtsklachten op. Om deze klachten te verhelpen of om deze gevolgen voor te zijn kan de tandarts een knarsbitje vervaardigen. Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
Gemiddeld gaat een knarsbitje 6 maanden mee.
De opbeetplaat is gemaakt van hard, doorzichtig kunststof en enkele metalen ankers. De opbeetplaat wordt zowel in de onderkaak als in de bovenkaak toegepast. De plaat bedekt alle tanden en kiezen die aanwezig zijn.
Het wordt afgeraden om de opbeetplaat te dragen tijdens eten of sporten. De behandelduur varieert gewoonlijk van 3 maanden tot 1 jaar, hoewel ook langere draagperiodes voorkomen.
Omdat de echte oorzaak moeilijk te behandelen is kun je voor een tandenknarsen bitje gaan. Dit is een speciaal bitje dat je tijdens de slaap draagt. Het bitje beschermt je tanden en kiezen tegen beschadigingen. Je hoeft het tandenknarsen bitje overigens niet elke nacht te dragen.
De fysiotherapeut kan helpen bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Hierbij moet je vooral denken aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen/klemmen, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
Zo geeft tandenknarsen niet alleen diverse pijnen, maar is het ook een risico voor je gebit (slijtage). Het kan zelfs een invloed hebben op je gehele mondgezondheid en je glazuur aantasten. Hierdoor wordt je gebit vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen.
Ben jij iemand die met de kaken klemt? Dan merk je dat ongetwijfeld als je gaat eten. Je mond gaat niet ver genoeg open. Je kaakspieren doen pijn bij het kauwen en soms zelfs bij het praten.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Een splint is een plaatje van kunsthars. Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven.
Behandeling bij tandenknarsen en kaakklemmen
Je tandarts kan een aantal adviezen geven en eventueel een opbeetplaat maken. De opbeetplaat beschermt tegen gebitsslijtage en zorgt er soms ook voor dat de spieractiviteit afneemt en de kauwspieren meer tot ontspanning komen.
Bij tandenknarsen of -klemmen worden vooral 's nachts in de slaap de tanden en kiezen vaak met kracht over elkaar geschoven of tegen elkaar geklemd. Men beschouwt bruxisme als een periodieke, stereotiepe bewegingsstoornis van het tand- en kaakstelsel.
Knarsbitje van de tandarts
Om je gebit te beschermen tegen tandenknarsen kan je een knarsbitje in je mond plaatsen tijdens het slapen. Deze staat ook wel bekend als een splint. Een knarsbitje is 2 tot 3 mm dik en is gemaakt van kunsthars. Je draagt de splint alleen tijdens het slapen.
Je krijgt er niet altijd last van, maar sommige mensen krijgen gezichts- of hoofdpijn en knarsetanden kan ervoor zorgen dat je tanden slijten. De meeste mensen die tandenknarsen en kaakklemmen, weten niet dat ze het doen. Het gebeurt vaak tijdens de slaap, tijdens het concentreren of onder stress.
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.
Als u 's morgens wakker wordt met pijnlijke kaakspieren of hoofdpijn, lijdt u mogelijk aan tandenknarsen (bruxisme). Bruxisme kan ertoe leiden dat tanden en kiezen pijn gaan doen of los gaan zitten en soms raken delen van de tanden letterlijk versleten.